Disse fødevarer gør dig sulten

Der er nogle fødevarer, der efterlader dig sulten, på grund af deres komposition. Som en konsekvens af det gør de det mere sandsynligt, at du vil overspise og blive overvægtig. Hvilke fødevarer er det? Læs denne artikel for at finde ud af det!
Disse fødevarer gør dig sulten
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når man fastlægger sin kost, er det vigtigt at undgå bestemte fødevarer, da nogle fødevarer gør dig sulten. Denne type fødevare mætter ikke og indeholder generelt en stor mængde kalorier.

Det kan ofte føre til vægtøgning at spise disse fødevarer, og hvis du inkluderer dem i din kost, er der sværere at skabe en balanceret kost. I denne artikel vil vi derfor dele med dig, hvilke fødevarer der gør dig sulten, så du ved, at du skal undgå dem. På den måde kan du forbedre din vægt og dit overordnede helbred.

Fødevarer med simpelt sukker

Slik og søde sager har gode organoleptiske egenskaber og indeholder mange kalorier. Dette udgør en betydelig risiko, eftersom de opmuntrer forbrugere til at spise mere, end de har brug for. Det øger deres daglige indtag af kalorier.

Den hyppige forekomst af denne type fødevare i din kost fører til en øget risiko for at tage på og blive overvægtig, som det er nævnt i et studie udgivet i tidsskriftet Advances in Nutrition.

Nogle fødevarer gør dig sulten, fordi de indeholder en lille mængde fiber. Den store mængde af glukose, som de indeholder, kan føre til lidelser såsom reaktiv hypoglykæmi for sukkerindtag. Det fører til en øgning i appetitten på kort sigt.

På den anden side er der videnskabelige artikler, som indikerer, at raffineret sukker har afhængighedsskabende egenskaber.

Når man overvejer en sund kost, anbefaler vi at begrænse indtaget af denne form for fødevarer. Man kan selvfølgelig stadig nyde dem, men i moderate mængder. Derudover bør man altid have i baghovedet, hvor utilstrækkelige de er for vores helbred.

Nogle fødevarer gør dig sulten, ligesom sukker og honning

Frugtjuice

Ulig hele frugter er frugtjuice eksempler på, at nogle fødevarer gør dig sulten. Det er primært på grund af deres lave indhold af fiber. Ved at presse saften fra frugter beholder vi dets indhold af sukker og dele af dets vitaminer og mineraler, men vi mister også alle dets kostfibre.

Dette fører til et fald i mæthedsfornemmelsen. Så det er sandsynligt, at man vil fortsætte med at være sulten, efter man har drukket frugtjuice. Derudover fører eliminering af fiber til hurtigere optagelse af glukose, hvilket kan forårsage større stress for bugspytkirtlen.

Af den grund anbefaler vi, at man regelmæssigt indtager hele frugter, men ikke frugtjuice. I tilfælde af, at man ønsker en drikkevare, er den bedste løsning af vælge smoothies.

Ved at komme hele stykker i blenderen sammen med noget tilsat væske bevarer man nogle af fibrene i fødevaren og dets egenskaber. På den måde vil man føle sig mere mæt og vil ikke miste en af de essentielle næringsstoffer til plejen af tarmflora.

Disse fødevarer gør dig sulten: Raffineret pasta og brød

Ligesom søde sager med simpelt sukker er raffineret pasta og brød fødevarer med masser af kulhydrater og et lavt indhold af fiber. Denne situation øger risikoen for at udvikle reaktiv hypoglykæmi, hvilket opmuntrer dig til at spise mere med det samme.

Eftersom de er fødevarer med gode organoleptiske karaktertræk, hvilket som regel også er ledsaget af fede saucer, fører de på den anden side også til et overforbrug. Det er bedre at vælge brune ris eller andre fuldkornsprodukter, når man ønsker et måltid rigt på kulhydrater.

Havre indeholder for eksempel en stor mængde fiber og har en større mættende egenskab. Det er også en af de bedste fødevarer til at fremme bakteriel biodiversitet i din tarmflora.

Ernæringsekspert afviser hvidt brød

Vælg din kost med omhu, da nogle fødevarer gør dig sulten

Et essentielt trin i at skabe en kostplan, der virker, er at vælge gode fødevarer. Man bliver nødt til at vælge fødevarer, som indeholder en stor mængde næringsstoffer og en lille mængde simpelt sukker og transfedt.

Derudover er det vigtigt at gennemgå indholdet af energi i ens fødevarer for at vælge en balanceret kost, når man ser på indholdet af kalorier. På den måde vil man sikre den korrekte forsyning af substanser til kroppen, mens man mindsker indtaget af skadelige substanser.

Husk, at fiber er en essentiel del af ens kost, som ofte undervurderes. Det hjælper med at bevare mæthedsfornemmelsen og hjælper kroppen med at opretholde en sund tarmflora.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52: 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.