8 fordele ved at gå ture

Selvom gåture er ret gavnlige, så har stigningen af fitnesscentre skubbet denne motionsform i baggrunden. I denne artikel fortæller vi dig grundene til, hvorfor du skal gå ture.
8 fordele ved at gå ture
Daniel Baldó Vela

Skrevet og kontrolleret af Sygeplejerske Daniel Baldó Vela.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Tror du, at du er nødt til at gå i fitnesscenteret for at opretholde en aktiv livsstil? Det behøver du faktisk ikke! Der er mange fordele ved at gå ture hver dag. I denne artikel giver vi dig 8 gode grunde til, at du bør gå mere.

Gåture og deres faldende popularitet

Selv når det er godt vejr udenfor, er der færre og færre, der beslutter sig for at være fysisk aktive udenfor. Gåture er faldet lidt i baggrunden, da der er flere, der foretrækker at gå i fitnesscenter i dag.

Men der er særdeles gode grunde til at droppe fitnesscenteret og gå en tur i stedet for.

Der er flere rapporter, der viser, at træning i fitnesscentre er blevet den mest udførte motionsform i Europa. Men du behøver ikke at bruge penge på et medlemskab for at forblive sund.

Der er fordele ved at gå ture hver dag. I denne artikel giver vi dig otte gode grunde til at gå ture.

Fordele ved at gå ture: Det hjælper med at reducere kropsfedt

Gåture er den perfekte fysiske aktivitet til at forbrænde kropsfedt. Dette skyldes, at man er i stand til at opretholde en god puls under turen.

Derfor garanterer det brugen af kropsfedt som det primære brændstof. I modsætning til kardiovaskulære aktiviteter bevarer det også muskelmassen.

Det øger udskillelsen af serotonin

Serotonin er en fundamental neurotransmitter til at regulere social adfærd, følelser, humør og visse fysiologiske funktioner såsom søvn, mad og muskelsammentrækninger. Serotonin-underskud er forbundet med mange mentale sygdomme såsom depression og spiseforstyrrelser.

Udsættelse for sollys og fysisk aktivitet øger produktionen af serotonin. Dette er lig med et bedre humør og en mindre risiko for depression og kognitiv svækkelse. 

Kvinder nyder fordele ved at gå ture

Udførelsen af fysiske udendørsaktiviteter reducerer risikoen for depression og demens.

Det forbedrer D-vitamin-syntesen

D-vitamin er essentielt for at bevare en god knoglesundhed, hjernesundhed samt et godt immunforsvar. Vores vigtigste kilde til D-vitamin er vores hud, da den omdanner 7-dehydrocholesterol til D3-vitamin, når den kommer i kontakt med sollys.

Således er sollys essentielt, når vi skal have nok D-vitamin, og gåture er den perfekte måde at få mere sollys på!

Ideelt set bør du udsætte mindst 10% af din krop for sollys hver dag i cirka 30 minutter uden solcreme. 

Men det er særdeles vigtigt at bemærke, at du kun bør udsætte dig selv for sollys uden solcreme i den periode, vi har nævnt ovenfor. Sørg for at bruge solcreme, når du tilbringer længere tid ude i solen. 

Fordele ved at gå ture: Det sænker blodtrykket

Da gåture er en aerobisk aktivitet, er det en ideel måde at holde blodtrykket sundt på. En undersøgelse af Álvarez og kollegaer (2013) viste, at der var et betydeligt fald i blodtrykket hos børn, unge og voksne efter at have udført 60 minutter aerobic-træning.

Mange foreninger rundt omkring i verden anser gåture for at være en af de bedste aktiviteter til at kontrollere blodtrykket. Verdensundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at man går mindst 150 minutter om ugen. 

Når vi udfører fysiske aktiviteter, hjælper det med at bevare et godt og sundt blodtryk.

Et apparat til at måle blodtryk med

Det hjælper med at bevare et sundt niveau af blodsukker

En af de mange fordele ved at gå ture er, at det hjælper med at bevare et sundt niveau af blodsukker. Dette skyldes det øgede energiforbrug og insulinsensitiviteten i de 24-48 timer efter den fysiske aktivitet.  

Således kan gåture reducere risikoen for Type 2 Diabetes, og det kan også kontrollere sygdommen, hvis du allerede lider af den.

Det forbedrer hjertet og blodkarrets sundhed

Moderat, fysisk aktivitet får hjertet til at fungere bedre, og derfor forbliver det i “bedre stand” i længere tid.

Det reducerer også risikoen for et kollaps i kredsløbet, og derfor falder din risiko for et hjerteanfald eller slagtilfælde. Flere foreninger anbefaler derfor, at du dyrker motion med jævne mellemrum, så du kan nyde alle fordelene ved det.

Det sænker dit kolesteroltal og dine triglyceridniveauer

Et sundt hjerte tegnet på menneskes krop

Gåture hjælper med at sænke dit kolesteroltal og dine triglyceridniveauer, samtidig med at det øger andelen af HDL-protein i forhold til LDL.

Da gåture også har en effekt på vægttab, forbedrer det effekten af medicin, man får for at sænke det overskydende kolesterol

En af de mange fordele ved at gå ture er, det booster din evne til at forpligte dig til fysisk aktivitet

Det er gratis at gå, det kræver ikke en super kondition, og det kan gøres hvor som helst og når som helst. Dette forbedrer din forpligtelse til fysisk aktivitet. Det betyder også, at du kan dyrke denne form for motion med hvem som helst!

Som du kan se, er der masser af fordele ved at gå ture og opretholde en aktiv livsstil. Nu, hvor du ved det, hvad venter du så på? Gå en tur i dag!
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.