Farerne ved at spise foran fjernsynet

Både børn og voksne tager skade af at spise foran fjernsynet og computeren. Husk at tage bare en halv time uden skærm til stille og roligt at spise frokost.
Farerne ved at spise foran fjernsynet

Sidste ændring: 06 december, 2018

I mange hjem står fjernsynet i spisestuen, så det kan ses fra bordet hvor familien sidder og spiser. Det er også almindeligt for voksne at spise frokost foran deres computer for ikke at “spilde tiden” og blive ved med at arbejde. Disse to vaner, der er så indarbejdede i vores samfund i dag, har meget seriøse konsekvenser. Lær mere om farerne ved at spise foran fjernsynet i denne artikel.

Skadende effekter ved at spise foran fjernsynet for børn

Børn er specielt udsatte for denne almindelige vane i verdens familier. For det første resulterer denne vane, ifølge et studie fra USA, i overvægt og fedme. Disse unge mennesker er mere tilbøjelige til at spise fedt og sukker.  Som følge heraf, spiser de også flere kalorier. De kan heller ikke selv mærke, hvornår de er mætte. Dette sker fordi de har opmærksomheden rettet mod fjernsynet i stedet for deres måltid. Der er ingen tvivl om, at denne aktivitet medvirker til vægtproblemer og skiftende adfærd i hjemmet.

Det er ikke godt altid at sidde foran fjernsynet

I gennemsnit bruger børn to timer foran fjernsynet hver dag. Ofte bruges noget af denne tid på at spise morgenmad, frokost, aftensmad, eller bare snacks. I løbet af denne periode, er de mere tilbøjelige til at spise flere chips, småkager, søde sager, sodavand og junk food. Dette fører selvsagt til fedme og andre lidelser såsom forhøjet kolesterol og endda diabetes.

Ifølge Leann Birch fra Penn State University, som har udført en af disse undersøgelser, ligger selve problemet ikke i at man ser fjernsyn, men i at børn (eller andre aldersgrupper) spiser uden at være opmærksomme på mængden af mad, smagen, osv.

I stedet for at spise junk food, er det bedre at spise æbler, gulerødder, selleri, popcorn uden smør, naturlige juice osv. Man bør også prioritere at motionere dagligt, helst udenfor, i stedet for at sidde foran en skærm hele dagen.

vegetables

Generelle bivirkninger ved at spise og se fjernsyn på samme tid

De fleste har nok nydt deres yndlingsudsendelse eller serie imens man har spist en snack eller fået aftensmad. Dette er helt galt, for ifølge lægerne er det simpelthen to aktiviteter, som ikke er kompatible. De to kan simpelthen ikke forenes, hverken hos børn eller voksne, som også kan opleve de samme problemer som børn. Det blokerer simpelthen følelsen af mæthed når man ser tv.  Dette sker fordi man er fokuseret på noget andet end at mærke sig selv, som for eksempel det program, man ser.

Når man ser tv slapper man af, fjerner sig selv lidt fra rutinen og problemerne (i hvert fald så længe man ikke ser nyhederne) og man nedsænkes i en verden af fiktion. Derfor spiser man mere uden at være klar over det. Det at sidde foran fjernsynet går også hånd i hånd med at spise snacks, hvoraf størstedelen indeholder en god del fedt, som tidligere nævnt.

Hold desuden øje med dette også:

En anden faktor, som man bør holde for øje, er at man automatisk putter mad i munden, hvilket, udover fedme, også kan resultere i mavesmerter og overspisning. Alt dette bliver endnu værre når man ser på reklamer for mad, fordi de stimulerer en til at spise mere og desuden af netop den slags mad, hvilket er meget usundt. Mennesker, som ser mere fjernsyn, har tendens til at spise en dårligere kost, samtidig med at de fører en mere stillesiddende livsstil og ikke laver motion.

Derfor bør man prøve på at ændre på denne vane med at tage lidt mad med hen på sofaen når man tænder for fjernsynet. Når det er muligt, bør man reducere den mængde af tid, man bruger foran fjernsynet. Spis i køkkenet og undgå, at fjernsynet akkompagnerer måltidet. Der er intet bedre end en familie, man kan tale med om sin dag, hygge sig med sine børn osv.

Farerne ved at spise foran computeren

Ligesom fjernsynet, er computeren en seriøst fjende for helbredet på grund af forskellige ting, fra en stillesiddende livsstil til problemer med synet. Disse problemer kan være alt fra muskelkramper og dårlig kropsholdning til en dårlig kost. Undersøgelser har vist, at en vane med at spise foran computeren forårsager værre infektioner, allergier og sygdomme, ligesom man har højere risiko for at lide af fedme og relaterede sygdomme, såsom kolesterol.

Det er almindeligt, at man ikke flytter sig fra sit skrivebord i frokostpausen. Enten for at blive hurtigere færdig med sit arbejde, eller for ikke at skulle ud af kontoret hvis det er koldt udenfor. Man sætter tallerkenen, som i nogle tilfælde er fuld af fast food, ved siden af tastaturet og tager bidder af mad, imens man svarer på emails eller skriver rapporter. Som resultat heraf, vil arbejdsområdet ende med at have 400 gange flere bakterier end badeværelset.

spicy-food

Computeren er ikke bedre end fjernsynet

Det at spise foran computeren har samme effekt som at spise foran fjernsynet. Fedme er den vigtigste. Derudover vil det at spise uden at fokusere på sin mad, resultere i, at man spiser mere. Den beskidte arbejdsplads  er den tredjevigtigste faktor, da den kan være skyld i forkølelse, sygdom, allergi osv. For at forebygge alt dette, bør man tage sin frokostpause. Hvis man har arbejde til op over begge ører, kan man nøjes med at tage en halv time, så længe man ikke spiser foran skærmen. Kroppen vil være evigt taknemmeligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.