Man bør behandle et inficeret sår på denne måde

Det er bedst at undgå, at bakterier angriber dit sår.
Man bør behandle et inficeret sår på denne måde

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ved du ikke, hvad du skal gøre ved infektioner? I dag kan du lære om de trin, du altid bør følge for at behandle et inficeret sår, og den bedste måde at undgå, at det opstår.

På et tidspunkt i livet kommer vi alle ud for et inficeret sår. Hvis vi ikke giver det den rigtige opmærksomhed og renser det, kan bakterier forhindre såret i at hele. Samtidig øger man risikoen for, at der dannes ar og andre komplikationer.

Selvom inficerede sår er ret almindelige, skal vi alligevel være omhyggelige. Det afhænger af hvilken bakterie, der har angrebet såret, hvilket kan være livstruende for patienten. For eksempel kan bakterien, der forårsager stivkrampe, skabe alvorlige komplikationer for patienten.

I dag skal vi lære, hvordan man behandler sårinfektioner ved at følge disse simple, men afgørende skridt. Dette giver såret mulighed for at hele og forhindrer det i at blive værre. Lad os kigge på, hvilke skridt det drejer sig om.

Skridt til at behandle et inficeret sår

Det er nemt at behandle en sårinfektion. Det eneste, du skal gøre, er at følge nogle enkle skridt, som forhindrer bakterierne i at komme frem. Mennesker med et svagt immunforsvar skal være ekstra forsigtige.

Det gælder især patienter med immunsvækkende, infektiøse eller diabetiske sygdomme. Det skyldes, at de er mere udsatte for at få en sårinfektion. Derfor skal de følge de nedenstående skridt så hurtigt som muligt.

Rensning af såret

Person vasker hænder

Ved at rense såret fjerner man rester af snavs, som kan være årsag til mulige infektioner.

For at behandle det inficerede sår skal du først rense det. Den bedste måde at gøre det på er ved at bruge sæbe og vand. Afhængig af typen af sår skal du passe på med ikke at gøre det værre.

Hvis såret ikke er alvorligt, kan man bruge vat til at rense det, da det ikke sætter sig fast i såret. Ellers er det bedst at bruge gaze.

Forsøg at undgå at skrabe såret med gaze eller vat. Den bedst måde at bruge disse materialer på er ved at duppe dem forsigtigt på såret.

Du kan finde dette interessant: 3 opskrifter på naturlige hjemmelavede sæber

Den rigtige behandling

Kvinde er ved at behandle inficeret sår

Ved at påføre antiseptiske midler kan du forhindre, at infektioner spreder sig i såret.

Selvom du har vasket såret med vand og sæbe, er det ikke nok. For at behandle et inficeret sår er det vigtigt, at du vælger det rigtige middel. En fagperson på dit lokale apotek eller sundhedshus kan hjælpe dig med at beslutte, hvilken løsning der er bedst for dig. Herunder finder du nogle af de behandlinger, du kan overveje:

  • Antibiotisk salve: Virker mod bakterier, der angriber huden. Vask altid såret med vand og sæbe, inden du kommer det på. Dette middel er særligt egnet til tørre sår.
  • Antiseptiske midler: Brug af antiseptiske midler som poviodone iodine eller klorhexidin vil fjerne infektionen, og såret heler meget hurtigere. Husk på, at kropsvæsker vil modarbejde povidone. Den bedste løsning til et nyt, åbent sår vil være at bruge klorhexidin.
  • Forbinding: Forbindinger er med til at beskytte såret og forhindre infektionen i at komme tilbage. Men hvis det sætter sig fast i såret, så er det bedre at lade såret ånde. Det skal selvfølgelig være samtidig med, at du er opmærksom på den pleje beskrevet ovenstående.

Antibiotika til at behandle et inficeret sår

Hvis infektionen i såret er alvorlig, er det nødvendigt at besøge lægen. Lægen vil vide, om der er et gult udflåd, om såret har skiftet farve, om der er hævelser eller smerten tager til, og om der opstår feber. 

Lægen vil sandsynligvis ordinere peroral antibiotika for at bekæmpe bakterierne mere effektivt. Uanset dette, bør du følge ovenstående trin.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Alt om bredspektret antibiotika

At forhindre infektioner

Det bedste måde at undgå at skulle bekæmpe et inficeret sår er ved at forhindre det i at blive inficeret fra starten af. For at gøre dette skal man rense det så hurtigt som muligt for at fjerne støv, snavs eller andet, der kan give infektion.

Lad det derefter ånde i omkring 24 timer, og dæk det med gaze for at beskytte det. En effektiv måde at fremskynde helingsprocessen på er ved at behandle det med brintoverilte eller iodine. Hvis du følger disse anbefalinger, kan man forhindre sår i at blive inficerede.

Får du ofte infektioner i dine sår? Så anbefaler vi, at du følger de råd, vi har nævnt, samt at du får taget en blodprøve, så man kan tjekke styrken af dit immunforsvar.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.