Det kan være risikabelt at tage antibiotika under graviditet

Det er risikabelt at tage antibiotika under graviditet uden medicinsk overvågelse. Det skyldes, at læger ved, hvilke lægemidler der er og ikke er sikre for gravide kvinder, takket være igangværende forskning i dette emne.
Det kan være risikabelt at tage antibiotika under graviditet

Sidste ændring: 13 september, 2020

Det er temmelig gængst at tage antibiotika under graviditet. Det skyldes, at der er adskillige lidelser, hvor en gravid kvinde kan have brug for antimikrobiel behandling og der er ingen anden måde at behandle det på. 

For eksempel, ville en læge være nødt til at ordinere antibiotika til en gravid kvinde med en urinvejsinfektion (kendt som asymptomatisk bakterieuri i sin mildeste form).

Men pointen er, at det kan skade babyen at anvende antibiotika under graviditet, hvis man ikke vælger den rigtige type. Som du ved, er der altid bivirkninger, man bør overveje, når det kommer til lægemidler. De kunne faktisk påvirke både en gravid kvinde og hendes foster.

Som med alt andet, er der dem, der mener, at gravide slet ikke bør tage medicin overhovedet, men det er blot en myte. Videnskaben har allerede bevist, at det er sikkert at bruge nogle lægemidler, og antibiotika er blandt dem.

Fuldstændig afholdenhed under graviditet gælder dog for visse lægemidler. For eksempel, kan bestemte antimikrobielle midler på recept og i håndkøb ikke blive brugt, når man er gravid. Det skyldes, at resultaterne kan være fatale.

Hvordan påvirker antibiotika graviditet?

Effekten af dette lægemiddel på kroppen er meget ens hos gravide og ikke-gravide personer. Næsten alle typer antibiotika forlader ens krop, når man urinerer.

Nyrernes funktion og volumen af urin, der bliver produceret, øges dog begge dele hos en gravid kvinde. Dette udskiller lægemidlet hurtigere og koncentrationen af det i blodet er derfor lavere.

Selvom det kommer hurtigere ud, er det, som forskere evaluerer med hensyn til antibiotika, dets evne til at trænge ind i moderkagen og dermed nå fosteret. 

Hvis lægemidlet trænger ind i moderkagen, så vil videnskabsmænd derfor ønske at vide, om det er fosterskadeligt eller ej. Et fosterskadeligt lægemiddel er et, som kan føre til medfødte misdannelser eller spontane aborter.

Den største fosterskadelige effekt af antibiotika kan opstå i de tre første måneder af graviditeten. Disse lægemidler har ikke længere indvirkning på dannelsen af organer, men de har en indvirkning på deres funktioner. Det kan faktisk være lige så skadeligt for en baby, selv når deres organer er fuldstændig udviklede.

Ligeledes, kan anvendelsen af antibiotika under graviditet også påvirke moderkagen. Det skyldes, at antibiotika, som ændrer moderkagens funktion, også begrænser fosterets udvikling. De kunne dermed føre til lav fødselsvægt.

Gravid kvinde med piller

Sikre typer antibiotika

Anvendelsen af antibiotika under graviditet er skadeligt, hvis du ikke respekterer indikationerne og videnskabelig viden om dem. Alle, der følger de rette protokoller, kan dog anvende dem på en sikker måde.

Penicillin og dets familie af antibiotika er de mest sikre for en gravid kvinde og hendes foster. Vi ved dette, fordi ingen forskning har fundet en forbindelse mellem disse lægemidler og fosterskader. Det er tilfældet, selv under længerevarende anvendelse.

Den samme begrundelse gælder for cefalosporiner, der også er relateret til penicillin. De er sikre at anvende. De er også meget nyttige til at behandle urinvejsinfektioner.

En anden type antibiotika, der typisk anvendes mod urinvejsinfektioner hos gravide kvinder på grund af dets sikkerhed, er nitrofurantoin. Dette antimikrobielle middel er særligt gavnligt for gravide kvinder, der er allergiske over for penicillin. Det er dermed et godt valg.

Der er gunstigt bevis for azithromycin i studier udført med gravide dyr. Det skyldes, at de tilhører lægemidler i kategori B for gravide.

Disse lægemidler anses som sikre at anvende under graviditet. Det er primært på grund af resultaterne på forskning med dyr og observering under anvendelsen af det på klinikker – hvilket sker ret ofte. Som du kan se, bekræfter alle disse erfaringer, at de ikke forårsager fødselsdefekter.

Kvinde ønsker at tage antibiotika under graviditet

Antibiotika, der ikke er sikre at tage under graviditet

Blandt de antibiotika, der er skadelige og derfor ikke anbefales under graviditet, finder vi:

  • Aminoglykosider. Der er en forbindelse mellem indtaget af dem og skade på nyrerne hos et foster og medfødt døvhed.
  • Tetracyklin. Disse påvirker væksten af knoglerne og brusken hos fosteret og også deres tænders struktur.
  • Fluoroquinoloner. De kan ændre brusk, i det mindske ifølge kliniske erfaringer.

Man skal også overveje nefrotoksiciteten af disse typer antibiotika hos moderen, ikke kun risikoen for hendes foster. Der kan være en bivirkning i nyrernes funktion hos den gravide kvinde, især når de kombineres med andre typer antibiotika.

Præcis ligesom med lægemidler i kategori B, bliver vi nødt til at nævne kategori X her. Denne klassificering, der nævnes i indlægssedler, er ret informativ.

Gravide kvinder skal undgå kategori X antibiotika. Det skyldes, at forskning på dyr og mennesker, samt klinisk erfaring, indikerer, at de er fosterskadelige. Indtag derfor ikke nogen lægemidler i kategori X, mens du er gravid.

Selvmedicinering er altid en dårlig idé. Tal med en læge, som kan ordinere og vejlede dig om den korrekte anvendelse af antibiotika under graviditet. På den måde vil du beskytte både dit og din babys helbred.

Det kan interessere dig ...
Antibiotika mod urinvejsinfektioner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Antibiotika mod urinvejsinfektioner

Videnskaben har endnu ikke opdaget den ideelle antibiotika mod urinvejsinfektioner. Der er dog mange muligheder afhængig af infektionen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Figueroa Damián, Ricardo, Eduardo Bueso Hernández, and José Luis Arredondo García. “El uso de antibióticos en el embarazo: parte I.” Ginecol. obstet. Méx (1993): 53-9.
  • Salhi, Y., et al. “Antibióticos y embarazo.” EMC-Ginecología-Obstetricia 55.2 (2019): 1-11.
  • Mattuizzi, A., et al. “Infección urinaria y embarazo.” EMC-Ginecología-Obstetricia 54.4 (2018): 1-20.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.