Sådan behandler du blister og mundsår

Blister og mundsår opstår af flere årsager. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du behandler dem, og hvordan du kan reducere risikoen for fremtidige sår.
Sådan behandler du blister og mundsår

Sidste ændring: 15 november, 2020

Blister og mundsår er små sår, der opstår i munden. Selv om de plejer at være små, gør deres placering dem ubehagelige og smertefulde. Varme, kolde, sprøde og sure fødevarer kan irritere dem, og forårsage yderligere ubehag. Det tager et stykke tid for dem at helbrede, på grund af fugtigheden i munden, og fordi de bliver irriteret på grund af indtagelse af mad.

I denne artikel deler vi nogle løsninger, der hjælper med at helbrede blister og mundsår hurtigt.

Årsagerne til Blister og mundsår

Selv om de er meget almindelige, er sandheden, at ingen ved præcis, hvorfor de opstår. Det, vi ved, er, at blister og mavesår påvirker 20% af befolkningen. De gør, at det kan være smertefuldt at tale og spise.

De er to typer: enkle eller komplekse. Den førstnævnte vises et par gange om året og varer i omkring en uge hos mennesker mellem 10 og 20 år. Sidstnævnte er mindre almindelige, og dem der lider af dem har allerede lidt af en eller anden form for forkølelsessår.

Nogle faktorer, der udløser dem, er:

 • Stress
 • Syre eller citrus-frugter
 • Mundskader forårsaget af mad eller redskaber
 • Et svækket immunsystem
 • Ernæringsproblemer eller mave-tarmsygdomme
 • Ortodonti (bøjler).

Vi skal være opmærksomme på forskellen mellem blister og mundsår, og herpes labialis (forkølelsessår), som kan være ens i deres udseende. Herpes labialis er forårsaget af en simpel virus og er smitsom, mens blister og mundsår ikke er. Desuden kan den førstnævnte forekomme på andre dele af ansigtet, såsom læber, næse og under hagen.

Hvis du har en blister og mundsår, kan du opleve en brændende og en smertefuld prikkende fornemmelse, samt hvide eller grå runde sår med røde omrids. Du kan også have feber og hævede lymfeknuder.

Det gode ved blister og mundsår er, at de næsten altid forsvinder af sig selv i løbet af omkring 7 til 10 dage. Smerten kan være meget irriterende, men det vigtige er ikke at røre det med dine tænder eller tunge, selvom du måske bliver fristet til det.

Naturlige remedier til at behandle blister og mundsår

Salt

Salt for at helbrede blister og mundsår.

Dette er et af de billigste og mest effektive antiseptiske midler i verden. Det er en stor allieret, når det kommer til at behandle blister og mundsår naturligt.

 • Alt hvad du skal gøre er, at blande en teskefuld salt i et glas varmt vand og skylle din mund med det.
 • Spyt blandingen ud og gentag processen mindst tre gange om dagen.

Din smerte og ubehag vil gradvist forsvinde.

Bagepulver

Bagepulver er også et effektivt antiseptisk middel i disse tilfælde.

 • Bland en teskefuld bagepulver i et halvt glas vand.
 • Skyl derefter din mund med blandingen, uden at sluge væsken.
 • Du kan også lave en pasta af bagepulver med lidt vand, og anvende det på dine blister eller mundsår.
 • Lad det sidde i et par minutter, så det kan virke på såret.
 • Skyl derefter pastaen af med koldt vand.

Hydrogenperoxid

Dette er et andet sikkert middel til blister og mundsår.

 • Tag en vatpind eller en vatrondel og dyp den i hydrogenperoxid.
 • Påfør det direkte på såret tre gange om dagen.

Det vil afhjælpe dit ubehag og hjælpe med at reducere risikoen for infektion.

Mundskyl

Mundskyl.

Nøglen til at behandle blister og mundsår er at anvende antiseptiske midler, der ikke gør området betændt.

Mundskyl er et middel, der kan afhjælpe dit ubehag, og kontrollere væksten af ​​bakterier. Brug dog ikke for meget af det, især hvis det er meget stærkt, for det vil helt sikkert gøre ondt.

Is

En isterning kan helbrede sår gradvist, og i øvrigt reducere betændelse og lindre smerte. Det virker beroligende på sår og blister.

 • Påfør en isterning på det berørte område så ofte som du finder det nødvendigt.

Yoghurt

Yoghurt kan hjælpe med at ændre pH i munden og styre væksten af ​​nye bakterier, takket være syreindholdet i mælken, og de bakterier, den indeholder.

 • Spis en yoghurt hver dag, især hvis du ofte lider af blister og mundsår.
 • Du kan også anvende det direkte på såret med en vatpind.

Tips til forebyggelse af dannelse af blister og mundsår

En mand med mundsår.

Nogle gange kan det, at have en dårlig kost, såvel som vitamin- eller mineralmangel, føre til mundsår. Derfor er det bedst at sørge for, at man får nok vitaminer og mineraler gennem sin kost. Andre tilstande, der kan forårsage sår, er blandt andet jern- eller folat-mangelanæmi, cøliaki og Crohns sygdom.

Tøv ikke med at tilføje fødevarer, der indeholder jern, såsom grønne grøntsager, fuldkorn og mælk, til din kost.

Vær også forsigtig, når du børster tænderne, fordi det kan forårsage lignende skader eller irritation. Det samme gælder, når du spiser knasende fødevarer som f.eks. kager, brød, toast osv.

Endelig bør du undgå surt eller krydret mad og tyggegummi, og glem ikke at bruge tandstikker efter hvert måltid, for altid at holde din mund er ren og sund.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Edgar NR, Saleh D, Miller RA. Recurrent Aphthous Stomatitis: A Review. J Clin Aesthetic Dermatol. 2017;10(3):26-36.

 • Ediriweera ERHSS, Premarathna NYS. Medicinal and cosmetic uses of bee′s honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178. doi:10.4103/0974-8520.105233

 • Huynh NC-N, Everts V, Leethanakul C, Pavasant P, Ampornaramveth RS. Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS One. 2016;11(7). doi:10.1371/journal.pone.0159843

 • Madeswaran S, Jayachandran S. Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry. Indian Journal of Dental Research. 2018;29(5):672-677. doi:10.4103/ijdr.IJDR_30_17

 • Rafieian N, Abdolsamadi H, Moghadamnia A, et al. Efficacy of alum for treatment of recurrent aphthous stomatitis. Caspian J Intern Med. 2016;7(3):201-205. PMID:27757206.

 • Scully C, Gorsky M, Lozada-Nur F. Aphthous ulcerations. Dermatologic Therapy. 2002: https://doi.org/10.1046/j.1529-8019.2002.01528.x.

 • Scully C, Shotts R.. Mouth ulcers and other causes of orofacial soreness and pain. Western Journal of Medicine. 2001: https://doi.org/10.1136/ewjm.174.6.421.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.