Behandling af nyreabsces

Nyreabsces er forårsaget af urinvejsinfektioner, der begynder i blæren og derefter spreder sig til nyrerne og området omkring dem. Læs med for at lære mere!
Behandling af nyreabsces

Sidste ændring: 22 december, 2022

Nyreabscess er akkumulering af pus omkring den ene eller begge nyrer. De er generelt resultatet af brud på en akut kortikal absces. Desværre har nyreabsces høj dødelighed, fordi det er svært at diagnosticere.

Det manifesterer sig i en gennemsnitlig alder på 46 år, og 80% af tilfældene påvirker kvinder. Selvom de er sjældne hos børn, kan deres konsekvenser være alvorlige. Disse inkluderer sepsis, alvorlig nyreskade eller endda nyresvigt.

Risikofaktorer for nyreabsces

Nyreabscesser er akkumulering af pus omkring den ene eller begge nyrer

Eksperter har identificeret nogle disponible faktorer. Nogle af de vigtigste er:

 • Sukkersyge
 • Nyresten.
 • Urinvejsinfektion.
 • Vesikoureteral refluks (tilbageløb af urin fra blæren til urinlederne eller nyrerne)
 • Trauma.
 • Maligne lidelser.
 • Leversygdom.

40% af patienterne har flere tilknyttede risikofaktorer. Patienter, der blev diagnosticeret med diabetes for mere end 10 år siden, har brug for mere intensiv pleje og nefrektomi (fjernelse af den ene nyre).

Symptomerne har en tendens til at vare i gennemsnit 11 dage inden diagnosen. Dog er kun 35% af patienterne diagnosticeret korrekt, når de indlægges på hospitalet. Dette skyldes manglen på specifikke kliniske data.

Læs også: Grunde til, at man kan have ondt i nyrerne

Årsager

Nyreabsces er forårsaget af urinvejsinfektioner, der starter i blæren. Derefter spreder de sig til nyrerne og området omkring dem. Urinvejskirurgi, reproduktionssystemskirurgi eller en blodbaneinfektion kan også føre til nyreabsces.

Den største risikofaktor er nyresten, som blokerer for strømmen af ​​urin og kan forårsage infektion. Bakterier klæber til nyresten, og antibiotika kan ikke dræbe dem der.

Mellem 20% og 60% af mennesker med nyreabsces har nyresten. Andre risikofaktorer for nyreabsces inkluderer diabetes, at have en unormal urinvej, traumer eller intravenøst medicinforbrug.

Symptomer og diagnose

Mand med nyreabsces tager sig til lænd

Nogle af symptomerne på nyreabsces er kulderystelser, feber, sved og smerter i flanken eller maven. Imidlertid kan smerten udstråle til lysken eller benet. Derudover kan patienten lide af ømhed i ryggen.

Diagnostiske test inkluderer:

Behandlinger

Den mest almindeligt accepterede behandling er dræning af absces, enten perkutant eller gennem åben kirurgi. For at behandle nyreabsces kan pussen drænes gennem et kateter placeret gennem huden eller ved kirurgi.

Tilsvarende bør antibiotika administreres, til at starte med gennem en vene. Senere kan patienten skifte til oral behandling, når infektionen forbedres. Åben dræning er den mulighed, der højst sandsynligt løser nyreabsces.

Læs også: Få bedre nyrefunktion med disse fødevarer

Antibiotika mod nyreabsces

Antibiotika er den første behandlingslinje for denne tilstand. Lægemidler, og hvor længe patienten skal tage dem, afhænger af deres helbredstilstand. Imidlertid skal medicinske fagfolk også tage hensyn til de bakterier, der forefindes i en urinprøve.

Normalt begynder tegn og symptomer på en nyreinfektion at forsvinde inden for et par dage, efter behandlingen startes. Imidlertid kan det være nødvendigt, at patienten fortsætter med at tage antibiotika i en uge eller mere.

Eksperter anbefaler at lave endnu en urinkultur for at sikre, at infektionen er væk. Hvis infektionen fortsætter, vil patienten imidlertid kræve en anden antibiotisk behandling.

Hvis infektionen er alvorlig, kan hospitalsindlæggelse være nødvendigt. I dette tilfælde kan behandlingen omfatte intravenøs antibiotika og væsker.

For at reducere ubehag under din bedring kan du tage en række foranstaltninger, såsom:

 • Tilfør varme. Placer et varmeomslag på maven, ryggen eller siden for at lindre smerten.
 • Tag smertestillende midler. For at sænke feber eller reducere ubehag, skal du tage smertestillende midler som acetaminophen eller ibuprofen.
 • Drik væske. At forblive godt hydreret kan hjælpe med at eliminere bakterier gennem urinvejene. Du skal også undgå at drikke alkohol eller kaffe, indtil infektionen forsvinder.

Som konklusion er nyreabsces alvorlige komplikationer, der kræver lægehjælp. Hvis du bemærker nogen symptomer, er det bedst at konsultere en specialist, så de kan diagnosticere dig og sørge for, at problemet ikke fører til alvorlige konsekvenser.

Det kan interessere dig ...
Sådan tager du vare på dine nyrer: 6 gode råd
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan tager du vare på dine nyrer: 6 gode råd

Ved du, hvordan du bedst kan tage vare på dine nyrer? Udover at undgå for meget salt og drikke nok vand, skal du også opretholde en sund kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • SeattleCloud. (2011). Abseso renal y perinefrítico. In Urología Práctica.

 • Castañeda-Hernández, J. C., Lozano-Triana, C. J., Camacho-Moreno, G., & Landínez-Millán, G. (2017). Abscesos renales en pediatría: reporte de caso. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v65n4.59327

 • Goity F., C., Correa A., E., & Daniels S., P. (2012). Absceso renal en el embarazo TT  – Renal abscess in the pregnancy. Rev Chil Obstet Ginecol.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.