Behandling og genopretning af Alexia Putellas' korsbåndsskade

Den spanske kvindefodboldstjerne gik glip af EM, og hendes skade kan gøre hende inaktiv i seks måneder. Hvad vil hendes behandlings- og genoptræningsplan være?
Behandling og genopretning af Alexia Putellas' korsbåndsskade
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 02 december, 2022

Nyheden om fodboldstjernen Alexia Putellas’ korsbåndsskade chokerede fodboldverdenen. Ved det spanske landsholds debut ved kvinde-EM var verdens bedste spiller fraværende.

Som Ballon d’Or-vinder og rost af alle ville alle gerne se hende i aktion. Men en af de mest frygtede skader blandt kvindelige fodboldspillere har afbrudt drømmen.

Hvor alvorlig er Alexia Putellas korsbåndsskade? Sværhedsgraden er ikke ubetydelig, og genoptræningstiden er lang. Vi vil forklare det i denne artikel.

Hvad skete der med Alexia Putellas?

Stjernen på det spanske kvindelandshold i fodbold blev angiveligt skadet under træning. Mens hendes hold var i England for at bestride kvindernes EM 2022, måtte hun gå glip af kampene.

Det kongelige spanske fodboldforbund (RFEF) udsendte en officiel erklæring for at præcisere, at Alexia Putellas’ problem var en bristning af det forreste korsbånd, og at hun allerede var under lægelig overvågning:

“Test udført på den spanske landsholdsspiller tirsdag eftermiddag den 5. juli 2022 på King Edward VII’s Hospital i London har bekræftet en bristning af det forreste korsbånd i hendes venstre knæ.”

-RFEF

Denne diagnose indebærer måneder uden aktivitet for atleten. Uanset de foreslåede behandlinger og den succes, de måtte have, vil det være et berygtet stop i hendes karriere.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 7 tips til at forebygge sportsskader

Kvindelige fodboldspillere lider af flere knæskader

Statistikker viser, at knæledbåndsskader er hyppigere blandt kvindelige fodboldspillere end blandt mænd, der dyrker samme sport. Dette er i stigende grad genstand for debat blandt idrætsmedicinere.

Kan man gøre noget for at skabe balance i statistikkerne? Er der faktorer, der gør kvinder mere udsatte for disse skader?

I teorien er det hormonelle aspekt afgørende. I dagene op til ægløsning, hvilket vil være mellem dag 11 og 14 i en almindelig menstruationscyklus, er kvinder mere udsat for bristninger af ledbånd. Det har undersøgelser fra 2021 vist.

Relativt set og for alle sportsgrene ved vi, at kvinder skader det forreste korsbånd i knæet op til fire gange så meget som mænd. Men da hændelser også sker på andre tidspunkter af menstruationscyklussen, er der blevet fremsat flere hypoteser.

Nogle forfattere har efter at have undersøgt biomekanikken i det kvindelige knæ fundet ud af, at det forreste korsbånd hos kvinder er mindre end hos mænd. Desuden har de kvindelige knogler en anden struktur og en måde at forholde sig til hinanden på midt i bevægelsen, hvilket ville begunstige skader på ledbåndene.

Kvinde oplever knæsmerter under en løbetur

Kvindelige sportsudøvere skader deres knæ mere end mænd.

Hvordan behandles disse skader?

Hos elitefodboldspillere med en betydelig bristning af det forreste korsbånd i knæet, som det ville være tilfældet med Alexia Putellas, vil tilgangen være kirurgisk. Medicinske og fysiske foranstaltninger er ikke tilstrækkelige til at få en atlet tilbage på banen.

Her er de mest almindelige muligheder. Hvis der er en avulsionsfraktur, der ledsager ledbåndsbristningen (dvs. at en del af ledbåndet “tog” knogle med sig, da det løsrev sig), vil der blive foretaget en reparation af området.

Den mest almindelige procedure er faktisk at foretage en rekonstruktion af det bristede ledbånd med en transplantation. Denne del, der skal erstatte det beskadigede væv, kan komme fra patienten selv (f.eks. fra en del af patellasenen) eller fra en donor.

Desværre er recidiv- og tilbagefaldsraten ret høj. Mange gange skader idrætsudøvere deres knæ igen efter at have genoptaget deres aktivitet eller finder ud af, at de ikke har den samme funktionalitet i deres nedre lemmer.

For at forebygge komplikationer har man forsøgt sig med forskellige muligheder med hensyn til det ideelle tidspunkt for operationen. Nogle eksperter går ind for et øjeblikkeligt indgreb, selv om flere og flere vælger at vente på et fornuftigt tidspunkt, så betændelsen kan falde, og vævet kan heles bedre bagefter.

Den mindst ønskelige komplikation hos professionelle fodboldspillere er måske knæinstabilitet. Dette henviser til en manglende evne for leddet til at opretholde kroppens vægt, når man løber, hvilket i høj grad hæmmer spillet.

Fodboldspiller oplever en skade på banen

De hyppigste skader hos kvindelige fodboldspillere synes at reagere på biomekaniske og hormonelle årsager.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: James Rodriguez rettidige reaktion redder en fodboldspillers liv

Hvad bliver Alexia Putellas’ genoptræningsplan efter sin korsbåndsoperation?

Når Putellas er blevet opereret, skal hun følge en streng genoptræningsplan, hvis hun vil vende tilbage til banen i god form. I en artikel i British Journal of Sports Medicine er der anført den gennemsnitlige tidsplan for de enkelte faser:

  • Små isometriske øvelser i den første uge, ledsaget af støtte af det opererede ben (men uden direkte vægtbæring).
  • I den første måned efter operationen skal hun lave passive bevægelser med det skadede knæ. En professionel guider leddet, mens hun gør dette, så det ikke står stille, og vægtbæring kan forsøges. Krykker, eller i det mindste en af krykkerne, kan fjernes ved udgangen af den første måned.
  • I den anden måned påbegyndes excentriske øvelser for at styrke musklerne i lemmet. Idéen er at gå uden støtte. Der kan også tilføjes sansetræning.
  • Den tredje måned er beregnet til muskelstyrke. Patienten kan komme op på en motionscykel for at give dynamik til bevægelserne.
  • I den fjerde måned skal hun have en vellykket heling, så intensiteten af hendes genoptræningsøvelser øges.

Efter denne sidste fase kan personen overveje at vende tilbage til let sportsaktivitet, idet han/hun gentager træningsbevægelserne, men uden at udsætte sig selv for yderligere skader. Rehabiliteringen er ikke afsluttet på dette tidspunkt.

Så det er værd at sige, at resten af året bliver meget vanskeligt for Alexia Putellas knæ og for hendes forreste korsbånd. Selv om hun bliver overvåget af de bedste fagfolk på området, er hun stadig en patient, der gennemgår en af de værste skader i fodboldverdenen.

Det kan interessere dig ...
Diego Carlos: Hans muskulatur og en alvorlig akillessene-skade
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Diego Carlos: Hans muskulatur og en alvorlig akillessene-skade

Den brasilianske forsvarsspiller Diego Carlos har en misundelsesværdig muskulatur, som han har opnået takket være sin træningsrutine.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martin, Dan, et al. “Injury incidence across the menstrual cycle in international footballers.” Frontiers in sports and active living 3 (2021): 616999.
  • Leyes, Javier Yanguas, Lluís Til Pérez, and Cristina Cortés de Olano. “Lesión del ligamento cruzado anterior en fútbol femenino. Estudio epidemiológico de tres temporadas.” Apunts. Medicina de l’Esport 46.171 (2011): 137-143.
  • Romero-Moraleda, Blanca, et al. “Revisión de los factores de riesgo y los programas de prevención de la lesión del ligamento cruzado anterior en fútbol femenino: propuesta de prevención.[Review risk factors and prevention programs of the anterior cruciate ligament injury in female football: prevention proposal].” RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte. doi: 10.5232/ricyde 13.48 (2016): 117-138.
  • Vaquero Martín, J., J. A. Calvo Haro, and F. Forriol Campos. “Reconstrucción del ligamento cruzado anterior.” Trauma (Majadahonda) (2008): 22-38.
  • van Melick, Nicky, et al. “Evidence-based clinical practice update: practice guidelines for anterior cruciate ligament rehabilitation based on a systematic review and multidisciplinary consensus.” British journal of sports medicine 50.24 (2016): 1506-1515.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.