James Rodriguez' rettidige reaktion redder en fodboldspillers liv

Colombianske James Rodriguez reddede en fodboldspillers liv i Qatar League med en simpel manøvre, der forhindrede farlige komplikationer. Vi fortæller dig alt om det her.
James Rodriguez' rettidige reaktion redder en fodboldspillers liv

Sidste ændring: 24 januar, 2022

Den colombianske spiller James Rodriguez’ handling med at redde livet på en rivaliserende fodboldspiller er overalt i nyhederne. Denne atlet har ikke kun gjort sig bemærket for sine scoringsfærdigheder. Men også for sin evne til at reagere i tide i en nødsituation.

Med hurtige reflekser var Rodriguez i stand til at udføre en grundlæggende manøvre, så et medlem af det rivaliserende hold ikke mistede livet. Faktisk ændrede hans kendskab til førstehjælp forløbet af Ousmane Coulibalys hjerteanfald.

Denne handling slutter sig til andre i den nyere fodboldhistorie. Den viser, hvor vigtigt det er at kende de grundlæggende principper for førstehjælp. En simpel handling kan ændre det fatale forløb af en nødsituation.

Hvad skete der i den kamp, hvor James Rodriguez reddede en konkurrerende spillers liv?

Da den 13. kampdag i Qatar League blev spillet den 9. januar, reddede James Rodriguez en forsvarsspiller fra det hold, som hans eget hold spillede mod.

Kampen var mellem Al-Wakrah og Al-Rayyan. Sidstnævnte er colombianerens klub. I sidste ende sejrede sidstnævnte i kampen, men i virkeligheden trådte resultaterne på måltavlen i baggrunden i forhold til den fantastiske begivenhed, der fandt sted på banen.

Før slutningen af første halvleg faldt Ousmane Coulibaly, en 32-årig Al-Wakrah-forsvarer, sammen på banen og begyndte efter sigende at få kramper. Det var 41 minutter inde i kampen, og som vi nu ved i dag, fik han et akut myokardieinfarkt.

Inden ambulancefolkene kunne stabilisere ham og overføre ham til et hospital, reddede James Rodriguez livet på denne rivaliserende spiller ved at nærme sig ham og ændre hans position på jorden. Da Coulibaly var bevidstløs, vendte colombianeren hans hoved for at undgå, at han blev kvalt.

Mand får førstehjælp

Du vil måske finde denne artikel interessant: Sådan kan du håndtere et hjerteanfald, hvis du er alene

Førstehjælp ved et anfald

Selv om den senegalesiske forsvarsspiller havde et myokardieinfarkt, er sandheden, at den førstehjælp, hvormed James Rodriguez reddede ham, er baseret på en simpel handling, der ikke engang er en del af hjerte-lunge-redning (HLR). Faktisk handlede colombianeren i tide for at forhindre kvælning på grund af kramper.

Ved infarkt, og når en person momentant mister en del af strømmen til hjernen, går nogle mennesker i kramper. Dette er en tilstand med generaliserede muskelsammentrækninger, der ligner epilepsi.

Når man står over for et krampeanfald, er trinene til førstehjælp følgende:

 1. Bevar roen, og få nogen til at tilkalde hjælp: Det kan virke som om, at det ikke er den rigtige måde at handle på i en nødsituation, men det vigtigste i alle nødsituationer er at bevare roen. Det er umuligt at tage sig af en patient, hvis vi ikke har den mentale klarhed, der er nødvendig for hvert trin. Samtidig skal der aktiveres et alarmsignal til sundhedstjenesterne (f.eks. at ringe efter en ambulance).
 2. Beskyt den krampende person mod skader og kvælning: Dette er det trin, som James Rodriguez brugte for at redde sin rival. Førstehjælp ved kramper dikterer, at vi skal sørge for, at patientens omgivelser er sikre. Vi skal fjerne genstande, der kan skade dem. Derefter skal vi forsøge at flytte personen for at sikre, at vedkommende ikke bliver kvalt i sit eget spyt. Det er ikke et spørgsmål om at flytte hele kroppen, det er kontraindiceret. Det gælder om at placere patienten i en sikkerhedsstilling. Det vil vi forklare senere i denne artikel.
 3. Løsn eventuelt stramt tøj: Hvis personen har stramt tøj på, er det bedst at løsne det. Bælter kan f.eks. trykke mod de indre organer under kramperne i forbindelse med et anfald.
 4. Placér ikke genstande i deres mund: Nogle anfald er så intense, at patienten bider tænderne sammen til det punkt, hvor vedkommende frembringer en knirkende lyd. Situationen kan virke skræmmende, og vi kan tænke, at vi bør lægge noget mellem de to tandbuer. Men anbefalingen er, at man ikke må indføre noget i munden. Hvis vi gør det, vil vi øge risikoen for kvælning.

Sikkerhedsstillingen, James Rodriguez brugte til at redde en rivaliserende fodboldspillers liv

Denne stilling er en måde at placere kroppen på hos personer i krampe for at forhindre, at de bliver kvalt i deres eget spyt. Den colombianske atlet handlede hurtigt for at sikre, at hans modstander fortsatte med at trække vejret normalt, indtil ambulancefolkene ankom.

Denne stilling er en måde at placere patienter, der er bevidstløse og ligger på gulvet, men som kan trække vejret selv. Trinene for at udføre den i førstehjælpsplejen er som følger:

 1. Bøj personens venstre knæ.
 2. Stræk derefter deres højre arm over hovedet, så den er helt udstrakt.
 3. Bøj deres venstre underarm og brug den til at dreje personens krop, så den ligger på højre side.
 4. Til sidst placeres den venstre hånd under den højre kind, som ligger ned mod gulvet.

Denne enkle manøvre forhindrer komplikationer og sikrer, at personen trækker vejret korrekt, indtil sundhedspersonalet ankommer.

I dette tilfælde fra Qatar League har hans klub efter Coulibalys overførsel til et hospital meddelt, at det går godt med ham:

“Takket være Go og det medicinske personales indsats er tilstanden for vores spiller Ousmane Coulibaly stabiliseret efter det hjerteanfald, han blev ramt af, og han er i øjeblikket under omfattende undersøgelser på Hamad Hospital med henblik på yderligere undersøgelser.”

Stilling til førstehjælp

James Rodriquez minder os om vigtigheden af at kende til førstehjælp

Alt i alt er det klart, at det er vigtigt at kende til førstehjælp. James Rodriguez var sandsynligvis i stand til at redde den senegalesiske forsvarers liv med en simpel handling. Men det var en handling, der krævede klarhed og en vis teknik.

Lignende hændelser er sket inden for fodbold. Den mest mindeværdige er måske den med Christian Eriksen, en dansk landsholdsspiller, der blev genoplivet på banen efter sit akutte myokardieinfarkt.

Men ud over sport kan hundredvis af hverdagsforhold kræve øjeblikkelig handling, når man er vidne til en nødsituation. Hvis du har mulighed for det, bør du blive uddannet i HLR og grundlæggende førstehjælp og lære at kende tegnene til at genkende en nødsituation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • International Liaison Committee on Resuscitation. “2005 international consensus on cardiopulmonary resuscitation and emergency cardiovascular care science with treatment recommendations.” Circulation 112 (2005): III1-III136.
 • Gómez, Eva María García. “Primeros auxilios contra la muerte súbita en el deporte.” MoleQla: revista de Ciencias de la Universidad Pablo de Olavide 15 (2014): 11-4.
 • Trujillo Berzal, Sergio. “Aproximación a los primeros auxilios: revisión bibliográfica.” (2018).
 • Rincón-Escobar, Erika Andrea, et al. “Relación entre eventos cardiovasculares y un mundial de fútbol.” Revista colombiana de cardiologia 25.1 (2018): 19-25.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.