Behandling af en overfladisk forbrænding

Små ulykker derhjemme eller overeksponering for solen kan resultere i en overfladisk forbrænding. Generelt behøver du ikke at tage på skadestuen, og du kan behandle det derhjemme.
Behandling af en overfladisk forbrænding

Sidste ændring: 09 august, 2022

De fleste mennesker har oplevet at få en overfladisk forbrænding. For det meste er dette resultatet af en ulykke i hjemmet, hovedsageligt i køkkenet.

Der findes også andre typer forbrændinger, såsom dem, der sker på grund af overeksponering for solen uden beskyttelse. De kan også forekomme pga. kontakt med varme strygejern, en kop kaffe, der bliver spildt, eller måske ved berøring af et udstødningsrør.

Disse overfladiske forbrændinger er normalt lette at behandle derhjemme og kræver ikke et besøg på skadestuen.

Du bør dog lære at skelne overfladiske forbrændinger (første grad) fra dybere forbrændinger (tredje grad). Når det kommer til overfladiske forbrændinger, er der mange lokalbehandlende lægemidler, du kan bruge til at berolige din hud og den smerte, forbrændingen forårsager.

Forskellige grader af forbrændinger

En forbrænding kan klassificeres i forskellige grader, afhængigt af det hudlag, den når

Læger klassificerer forbrænding efter deres grad af skade på hudlagene. Man taler således om første, anden og tredjegrads forbrændinger. Behandlingen vil variere afhængigt af egenskaberne ved en forbrænding i henhold til disse kategorier.

  • De fleste forbrændinger pådraget i hjemmet falder i førstegradskategorien. Det betyder, at skaden er overfladisk, og at der kun er skade i det ydre lag af huden.
  • Nogle forbrændinger kan også kategoriseres som andengrads. Her når skaden ikke kun det første lag af huden eller overhuden, men også det andet lag eller dermis.
  • Som det sidste, når en tredjegradsforbrænding laget af fedt under huden. Derfor er det meget mere alvorligt. Dette er, fordi det kan beskadige nerverne og føre til permanent følelsesløshed. Generelt er disse forbrændinger resultatet af større brande eller elektrisk og kemisk eksponering.

Overfladiske forbrændinger forårsager hovedsageligt rødme og smerter. Derudover kan huden også se hævet ud, og der kan være blærer på de berørte områder af kroppen.

Heldigvis er der mange former for grundlæggende behandling, som du kan udføre derhjemme, når en mindre forbrænding opstår, ved at bruge lokalbehandlende lægemidler til at lindre enhver forbrænding, smerter og hævelse.

Læs også: Førstehjælp: Sådan skal du reagere på et hjerteanfald

Førstehjælp til en overfladisk forbrænding

Rengøring af forbrændingen sammen med påføring af regenererende cremer vil fremme heling

Det første, du skal gøre, hvis du får en overfladisk forbrænding, er at køle huden ned. Koldt vand er den hurtigste måde at gøre det på. Du må dog ikke bruge is. Dette skyldes, at det kan gøre endnu mere skade på huden. Ideelt skal du holde den beskadigede hud under rindende vand i et par minutter.

Når du har bekræftet, at en forbrænding er overfladisk, skal du rengøre området forsigtigt med vand og sæbe. Prik ikke hul på vablerne, hvis der er nogen. Dette skyldes, at en åben vabel let kan blive inficeret, og det kan forværre skaden. I modsætning hertil må du ikke dække såret med noget, der kan efterlade fibre, da disse let klæber til forbrændingen.

Du har muligvis hørt om visse hjemmemidler såsom påføring af sennep, smør, tandpasta, olie eller æggehvider. Dette er ikke en god idé. I stedet findes der nogle specialdesignede salver, du kan bruge, de er tilgængelige på dit lokale apotek.

Hvis du ikke kan holde smerten ud, kan du muligvis anvende smertestillende midler, som f.eks. paracetamol eller ibuprofen. Normalt kan du effektivt kontrollere smerter og efterfølgende symptomer ved straks at behandle forbrændingen.

Her er nogle af de bedste naturlige midler

Aloe vera gel

Aloe vera er en fremragende naturlig regenerator til forbrændt hud, enten alene eller i kombination med andre planter, såsom morgenfrue

Denne plante har mange vidunderlige egenskaber. Blandt disse er den fremragende til at lindre irritation, smerter og hævelse. Det har også antibakterielle egenskaber, og det er en naturlig, sikker og effektiv mulighed for at lindre ubehag forårsaget af overfladiske forbrændinger.

Morgenfruecreme

Dette er en anden meget effektiv måde at lindre irritation og hævelse forårsaget af en forbrænding. Bemærk, at det ikke bør indeholde kunstige farver eller dufte.

Honning til behandling af en overfladisk forbrænding

Blandt undersøgelser af hurtige og lette behandlinger til at berolige milde forbrændinger fandt forskere ud af, at honning har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber, der fremmer heling.

En opdatering til et studie fra 2014, der undersøgte resultaterne af mere end et dusin tidligere studier, afslørede, at overfladiske forbrændinger helede hurtigere, når de blev dækket med gazebind og et strejf af honning.

Faktisk sker helingen hurtigere end i de sår, der kun behandles med antibiotiske salver og andre forbindinger. En separat rapport offentliggjort tidligere fandt lignende resultater.

Læs også: Opdag de 5 fantastiske fordele ved honning

Helbredende cremer til en overfladisk forbrænding

Mange typer helbredende hudcremer på markedet er også gode naturlige midler. Disse salver producerer ikke yderligere ubehag. I stedet tilbyder de øjeblikkelig lindring til huden og hjælper med at regenerere den.

Generelt er disse typer cremer lavet med æteriske olier og andre ingredienser, der har antioxidante, antiinflammatoriske og hudregenererende egenskaber. De har en meget positiv virkning på dermis.

Til sidst skal du huske på, at hvis du tror, du har at gøre med en mere alvorlig forbrænding, skal du tage på skadestuen. En læge skal vurdere skaden, så de kan indikere den mest passende behandling for den.

Det kan interessere dig ...
Hypotermi: Sådan behandles tilstanden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hypotermi: Sådan behandles tilstanden

En person har hypotermi, når hans kropstemperatur er faldet betydeligt. Denne tilstand kræver øjeblikkelig lægehjælp for at undgå alvorlig skade.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.