Tab dig uden at sulte med tre simple vaner

Du kan komme langt med en varieret og sund, men realistisk, kost. Det er vigtigt at ændre din livsstil gradvist, så du ikke tage de tabte kilo på igen.
Tab dig uden at sulte med tre simple vaner
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Tab dig uden at sulte: Det er aldrig en god strategi at sulte for at tabe sig. Her er tre simple råd, der vil gøre vægttab nemmere og mere behageligt.

Der findes mange forskellige slankekure. Mange af dem er selvmodsigende, og ikke alle er effektive. Der er dog nogle generelle, brugbare tips, som kan hjælpe dig med at tabe dig.

Tab dig uden at sulte med de her tre simple vaner. De er nemme, effektive og bæredygtige i det lange løb.

Tab dig uden at sulte

Mange tror, at man er nødt til at spise meget små portioner og dyrke motion hele tiden for at tabe sig. Ideen er, at man kun kan nå sine mål gennem restriktioner og strenge regler  Selvom mindre portioner og mere motion generelt er en god ide, så er det langt fra bæredygtigt at sulte dig selv.

Der er mange faktorer, som påvirker vægttab.

Det vigtigste er at tabe sig gradvist og på en sund måde, og at udvikle gode vaner for at holde vægten nede på længere sigt. Selvom det tager længere tid at opnå din ideelle vægt på den måde, vil resultaterne være længerevarende og holdbare – og du undgår tilbagefald!

Det er aldrig en god ide at sulte dig selv. Kroppen er smart. Ved at sulte fortæller du den, at der ikke er noget mad, så den vil sænke stofskiftet, lagre maden som fedt, og undgå at bruge unødig energi.

Tab dig med de her tre simple vaner

Der findes ingen mirakelkure når det kommer til vægttab. Men de her tre simple vaner kan hjælpe dig hen mod din ønskede vægt uden du behøver at sulte dig selv.

1. Drik rigeligt med vand

Vand og eddike

Drik masser af vand. Det er vigtigt for, at din krop fungerer korrekt og kan også hjælpe med at gøre dig mindre lækkersulten. Et glas mad før aftensmaden fylder op i mavesækken og kan imitere mæthed.

Du kan også prøve at blande lidt æblecidereddike i dit vand.

Ingredienser:

 • 1 spiseskefuld æblecidereddike (15 mL)
 • 1 glas vand (200 mL)

Hvordan ofte skal du drikke det?

 • Drink blandingen tre gange dagligt en halv time inden dine hovedmåltider.

2. Lær hvilke fødevarer passer sammen

Roedt koed

Når du ved, hvilke fødevarer der passer sammen, vil du få meget større frihed til at sammensætte lækre og hurtige retter. Det gør maden mere tilfredsstillende og mættende og vil hjælpe dig med naturligt at spise mindre og sundere.

Ved at bruge de rigtige fødevarer kan du falde tilbage på nemme og sunde retter, i stedet for at skulle falde tilbage på junkfood, når du er træt eller ikke har god tid.

Sund mad hjælper dig ikke kun med at tabe dig, men også med at undgå fordøjelsesproblemer, væskeophobning og hævelser.

Her er nogle ideer til ingredienser, du nemt kan kombinere:

 • Avocado, majs, bønner, tomat og tahini. Hvis du har de her ingredienser i køleskabet kan du altid lave en super hurtig salat, som er sund og nærende. Du kan også smide dem i en tortilla eller i et pitabrød. Prøv også at eksperimentere med andre kombinationer.
 • Frugt. Hav en skål frugt stående, så du altid har en sund snack ved hånden.
 • Nødder.  Tag en lille smule nødder med på arbejdet, som du kan ty til, hvis du skulle blive lækkersulten.
 • Udskift de hurtige kulhydrater med fiberrige typer. Kulhydrater er sunde og nødvendige for din krop. Men du bliver mere mæt og får et sundere fordøjelsessystem, hvis du spiser fiberrige kulhydrater. Skift hvid pasta, hvide ris og hvidt brød ud med fx brune ris, quinoa og fuldkornsbrød. Der er også masser af protein i for eksempel quinoa, havre eller hirse. Kikærtemel er også et godt alternativ til hvedemel, når du laver pandekager eller andet bagværk og kage.

3. Tab dig uden at sulte ved at planlægge din aftensmad

Morgenmad og frokost er meget vigtige måltider, men det måltid vi virkelig skal fokusere på for at tabe os, er aftenmaden. Mange spiser meget tunge, fedtholdige måltider om aftenen.

Du bør huske på disse to ting:

 • Spis aftensmad tidligt: Vi anbefaler ikke at du spise aftensmad senere end to timer før du går i seng. Det er bedst at du spise før klokken 20:00.

Spis når du er sulten, men prøv at sprede dine måltider ud, så dit blodsukker forbliver stabilt.

 • Spis en let aftensmad: Prøv eventuelt at lave en madplan i weekenden, så du altid ved hvad du skal spise om aftenen. Hvis du gemmer beslutningen til sidste øjeblik, når du er sulten, er det ofte sværere at tage sunde beslutninger.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296.
 • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018 Apr 18;18(6):31.
 • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.