Du kan bekæmpe øjeninfektioner med en af disse 9 løsninger

De antibakterielle og antiinflammatoriske forbindelser i visse naturlige ingredienser kan hjælpe os med at fremskynde helbredelsen af øjeninfektioner. Få mere at vide i denne artikel.
Du kan bekæmpe øjeninfektioner med en af disse 9 løsninger

Sidste ændring: 26 august, 2022

Øjeninfektioner kan opstå, når vira, bakterier og svampe har et perfekt miljø til at vokse  i eller omkring øjnene. De er ret almindelige i den almene befolkning, og selv om de normalt ikke er alvorlige, giver de nogle gange komplikationer, som skal behandles under lægeligt tilsyn afhængigt af årsagen. Andre gange kan man selv bekæmpe øjeninfektioner.

Generelt er de kendetegnet ved en ubehagelig kløe, der næsten altid ledsages af overdrevet tørhed, irritation, rødme og andre irriterende symptomer, som faktisk kan påvirke en persons syn.

Selv om de normalt er sporadiske og forsvinder i løbet af få dage, er det en god idé at give en form for behandling for at fremskynde heling. Heldigvis er det ikke altid nødvendigt at ty til medicin eller farmakologiske produkter for hurtigt at behandle denne tilstand.

Takket være egenskaberne ved nogle naturlige ingredienser kan vi lave hjemmemidler, der er lige så effektive. Det er dog vigtigt at huske, at disse remedier under ingen omstændigheder erstatter en medicinsk behandling.

Lad os tage et kig på det!

1. Kolde omslag til at bekæmpe øjeninfektioner

Direkte anvendelse af kolde omslag er en hurtig løsning til at kontrollere betændelse og rødme fra øjeninfektioner.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Ophthalmic Epidemiology viste, at kolde omslag hjælper med at lindre symptomerne på ikke-infektiøs konjunktivitis. På den anden side vil bakteriel konjunktivitis altid kræve antibiotikabehandling, ifølge den citerede artikel.

Sådan bruges dette middel

 • Pak flere isterninger ind i en ren klud, og gnid dem blidt over øjnene i et par minutter.
 • Gentag det to gange om dagen, indtil symptomerne aftager.

Du vil måske kunne lide at læse: 5 midler mod tørre øjne

2. Teposer

Teposer, der normalt kasseres efter tilberedning af drikkevarer, indeholder stadig antiinflammatoriske og antibakterielle forbindelser, der hjælper med at bekæmpe øjeninfektioner. Tro det eller ej, men brugen af dem på det berørte område skaber en beroligende effekt, der reducerer rødme og kløe.

Sådan bruger du dem

 • Læg flere brugte teposer i køleskabet. Når de er kolde, skal du lægge dem forsigtigt over dine øjne.
 • Lad dem virke i fem minutter, og gentag det op til tre gange om dagen.

3. Bihonning til at bekæmpe øjeninfektioner

Honning er blevet katalogiseret som et af de bedste naturlige antibiotika. Faktisk er det velegnet til at bekæmpe flere typer bakterielle og virale infektioner. I dette særlige tilfælde er det meget effektivt, ikke kun fordi det bremser væksten af mikroorganismer, men også fordi det kontrollerer inflammation.

Honningens antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber har været kendt siden oldtiden. Derfor har den traditionelle medicin draget fordel af den til behandling af forskellige tilstande, herunder nogle øjensygdomme, som det fremgår af en artikel af Forskning i farmakognosie.

Sådan bruger du det

 • Bland lige dele honning med varmt vand.
 • Gnid derefter blandingen over de berørte områder ved hjælp af et stykke vat.
 • Gentag behandlingen to eller tre gange om dagen.

4. Hørfrøolie

Fedtsyrerne i hørfrøolie har en smertestillende og antiinflammatorisk virkning, som hjælper med at kontrollere øjeninfektioner. Direkte anvendelse forhindrer kløe, brændende fornemmelse og andre ubehagelige symptomer, der skyldes denne tilstand.

En nylig undersøgelse offentliggjort i Indian Journal of Experimental Biology viste, at hørfrøolie reducerer betændelse, der er fremkaldt af forskellige stoffer. I denne forstand kan det være nyttigt til behandling af allergisk og infektiøs konjunktivitis.

Sådan bruges det

 • Fugt en ren klud med hørfrøolie og gnid den over det berørte øje.
 • Gentag behandlingen to gange om dagen for hurtig lindring.

5. Rå kartofler til at bekæmpe øjeninfektioner

Den naturlige saft, der udskilles af rå kartofler, er rig på antibakterielle og beroligende stoffer, der hjælper med at forbedre cirkulationen i øjnene for at fremme helingen af infektioner. Behandlingen lindrer den brændende fornemmelse, kløe og rødme.

Sådan bruger du dette middel

 • Skær flere kartoffelskiver. Lad dem køle af i fryseren.
 • Læg dem derefter på øjenlågene i fem minutter.
 • Gentag to gange dagligt.

6. Aloe vera-gel

Gelen i aloe vera-planten er rige på vand, antioxidanter og antibakterielle stoffer, der fremskynder helbredelsen af bakterielle øjeninfektioner.

Faktisk har en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Contact Lens Anterior Eye viste, at nogle alternative og komplementære medicinske teknikker er nyttige i behandlingen af øjensygdomme. Den pågældende undersøgelse viste effekten af aloe vera og honning i akutte tilstande som blefaritis og viste lovende resultater.

Sådan bruges det

 • Gnid noget frisk aloe vera-gel over det inficerede øje.
 • Lad det sidde i 10 minutter, og skyl med koldt vand.
 • Brug det to eller tre gange, som du finder det passende.

7. Kokosolie til at bekæmpe øjeninfektioner

Kokosolie til at bekæmpe øjeninfektioner

Kokosolie er rig på antibiotiske forbindelser, der virker mod mikroorganismer, som forårsager øjeninfektioner. Dens olieholdige forbindelser fugter tårekanalerne og hjælper med at forebygge tørhed og kløe.

Sådan bruges kokosolie

 • Fugt en vatpind med olien og gnid den over de berørte områder.
 • Du kan lave omslag med vat, hvis du har brug for at lægge dem direkte på øjnene eller øjenlågene.
 • Brug det to gange om dagen.

Du vil måske finde dette interessant: Sundhedsmæssige fordele ved kokosolie

8. Calendula til at bekæmpe øjeninfektioner

Både infusionen og olien af calendula udøver vigtige virkninger i forbindelse med kontrol af disse øjenlidelser. De har antibakterielle og antiseptiske stoffer, der mindsker bakterievækst og samtidig lindrer hævelse og rødme.

Faktisk er der videnskabelig dokumentation for virkningerne af calendulaolie på øjeninfektioner. En undersøgelse offentliggjort i Journal of Ophthalmic Inflammation and Infection (øjenbetændelse og infektion) viste, at den kunne ødelægge den biofilm, der dannes af nogle bakterier.

Det anbefales derfor, at den indgår i visse kommercielt tilgængelige øjendråber.

Sådan bruges calendula

 • Tilbered en infusion af calendula, og påfør væsken på øjnene ved hjælp af en klud.
 • Gentag behandlingen to gange om dagen.

9. Saltvand til at bekæmpe øjeninfektioner

Saltvand er et andet effektivt naturmiddel til at bekæmpe øjeninfektioner. Det er en opløsning, hvis sammensætning ligner tårer, hvilket vil fugte øjet og lette uddrivelsen af patogener.

Desuden indeholder bordsalt antimikrobielle egenskaber, som har været kendt i mange år ifølge flere undersøgelser. Det er således et effektivt middel mod mange mindre infektioner.

Sådan bruges dette middel

 • Fortynd en teskefuld salt i en liter rent vand.
 • Test opløsningen og sørg for, at den ikke er mere salt end en tåre.
 • Skyl derefter det berørte øje med den tilberedte opløsning.
 • Gentag processen højst tre gange om dagen, indtil du mærker en forbedring.
 • Undgå dog så vidt muligt at få saltvand direkte ind i øjet for at undgå at forværre tilstanden.

I tilfælde af symptomer på øjeninfektioner skal du vælge et af de ovennævnte midler og anvende det i henhold til de givne anbefalinger for at opnå lindring. Du bør dog undgå at kombinere flere på samme tid, da de kan give uønskede reaktioner.

Som det sidste anbefaler vi, at du opretholder en god hygiejne i øjenområdet. Hvis symptomerne ikke bliver bedre efter et stykke tid, er det nødvendigt at opsøge en læge.

Det kan interessere dig ...
Øjenbetændelse hos børn: Hvad skal man gøre?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Øjenbetændelse hos børn: Hvad skal man gøre?

Øjenbetændelse hos børn kan have forskellige årsager: Bakterier, vira, allergiske processer og fremmedlegemer, der trænger ind i øjet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mueller, J. B., & McStay, C. M. (2008). Ocular Infection and Inflammation. Emergency Medicine Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.emc.2007.10.004

 • Nandal, U., & Bhardwaj, R. L. (2012). Aloe vera: A valuable wonder plant for food, medicine and cosmetic use – a review. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.

 • Orden Martínez, B., Martínez Ruiz, R., & Millán Pérez, R. (2004). Conjuntivitis bacteriana: Patógenos más prevalentes y sensibilidad antibiótica. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13062868


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.