Top 6 antiinflammatoriske fødevarer

Der er mange sygdomme, der forårsager inflammatoriske processer. Derfor er det vigtigt at kende visse fødevarer, der kan hjælpe med at lindre disse symptomer.
Top 6 antiinflammatoriske fødevarer

Sidste ændring: 09 december, 2021

Vidste du, at mange sygdomme forårsager betændelse i organer eller andre dele af kroppen? Vi bringer dig nogle antiinflammatoriske fødevarer, der kan hjælpe dig med at modvirke det.

Mange sygdomme er inflammatoriske processer – bihulebetændelse, gigt, halsbetændelse, for blot at nævne tre af dem. Ud over at lindre dem med konventionel medicin forklarer vi, hvordan man kan reducere inflammation ved at vælge fødevarer med antiinflammatoriske egenskaber.

Nogle antiinflammatoriske fødevarer

Oplev egenskaberne ved gurkemeje, løg, broccoli, papaya, kål og grøn te i de følgende afsnit.

Gurkemeje

Dette krydderi, der også er kendt for sine antioxidante, kræftbekæmpende og antidepressive fordele, er en af de mest antiinflammatoriske fødevarer, du kan finde.

Curcumin er antiinflammatorisk, og derfor anbefales det til personer, der lider af smerter, reumatisme, fibromyalgi osv. Dette er blevet påvist i en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Drug Design, Development and Therapy. Faktisk bruges curcumin – dets vigtigste plantenæringsstof – til behandling af gigt.

Vi kan tage det i form af ekstrakt, kapsler eller tabletter eller ved at inkludere det i vores daglige retter.

Gurkemeje giver smag og en gul farve til opskrifter, og vi kan inkludere det i mange forskellige typer af opskrifter. Derudover kan det også tilsættes desserter som kager, milkshakes, puréer osv. Den anbefalede dosis vil være ca. en spiseskefuld dagligt.

Papaya

Denne eksotiske frugt, der er kendt for sine medicinske egenskaber, har et højt indhold af C- og E-vitamin og er en god antiinflammatorisk frugt, især i fordøjelseskanalen.

Dette sker takket være dens indhold af papain, et enzym, der hjælper med fordøjelsen af proteiner. På den måde forbedrer den fordøjelsen, samtidig med at den reducerer inflammation.

Vi kan indtage papaya rå eller blendet. Hvis vi tilbereder den blendet, anbefaler vi at inkludere dens frø, som har antiparasitære egenskaber.

Løg

Løg indeholder mineraler som calcium, magnesium, klor, kobber, jern og fosfor blandt mange andre. Det indeholder også A-, B-, C- og E-vitamin.

Højdepunktet er dog en antioxidant flavonoid, som den indeholder, kaldet quercetin, og en antioxidant polyfenol, der kaldes anthocyanin. Disse komponenter hjælper med at bekæmpe frie radikaler, som øger kroppens oxidative status.

Det har vist sig, at regelmæssig indtagelse af disse forbindelser med antioxidantvkapacitet bidrager til at forbedre sundheden og forebygge for tidlig aldring.

Løg har også stærkt udrensende, antiseptiske og vanddrivende egenskaber. Det anbefales især ved betændelser i luftvejene og urinvejene.

Et løg

Kål

Kål indeholder også quercetin, så det skiller sig ud som en antiinflammatorisk grøntsag. Det anbefales til tarmbetændelse, da det har syrehæmmende egenskaber og indeholder C-vitamin.

Mange mennesker hader smagen af kogt kål. Derfor foreslår vi, at du blender det råt og kombinerer det med æble, gulerod eller rødbede. Dette øger tilførslen af A-vitamin, et næringsstof, der har vist sig at være vigtigt for at forebygge synsproblemer.

Vi kan også snitte det meget fint og lade det ligge i blød i to timer, krydret med olivenolie, æblecidereddike, havsalt, en knivspids brunt sukker og oregano.

Desuden har kål en stor fordel, idet det også virker topisk. Hvis vi ønsker at lindre betændelse i leddene, ryggen eller maven, skal vi følge disse trin:

  • Bring vand i kog.
  • Læg et stort grønkålsblad i vandet i ca. 30 sekunder.
  • Tag det ud og påfør det direkte på det ømme område.
  • Lad det virke i et par minutter.

Broccoli, en af de bedste antiinflammatoriske fødevarer

Som det sidste skiller broccoli sig også ud ved sit indhold af quercetin. Det er ikke kun en af de bedste antiinflammatoriske fødevarer, men det er også kræftbekæmpende, alkaliserende og meget antioxidant.

For at nyde godt af dets fordele skal vi undgå at overkoge det, så det bevarer sin grønne farve og faste konsistens. Vi kan f.eks. tilberede det dampet.

En anden meget sund mulighed er at indtage broccolispirer.

Broccoli er glimrende antiinflammatoriske fødevarer

Her er en god broccoliopskrift til dig: Salat med broccoli og couscous: En let, sund opskrift

Grøn te

Denne medicinske drik udmærker sig ved sit indhold af antioxidanter og flavonoider, som hjælper med at reducere inflammation.

På den ene side vil vi forstærke dets antiinflammatoriske virkninger, hvis vi kombinerer det med ingefærpulver og søder det med stevia. Vi anbefaler dog, at du drikker det uden for måltiderne, især hvis du lider af anæmi, fordi det hæmmer assimileringen af jern.

Du bør også vælge en grøn te af høj kvalitet, om muligt en økologisk. Du kan indtage det som te eller endda i tabletter.

Konklusion om antiinflammatoriske fødevarer

Som du har set, er der mange fødevarer, der, hvis de indgår i en sund kost, hjælper med at kontrollere betændelsesniveauet. Dette forhindrer udbruddet af mange sygdomme, da inflammation kan forårsage mange kroniske og komplekse patologier.

Det kan interessere dig ...
Udforsk de bedste naturlige antiinflammatoriske midler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Udforsk de bedste naturlige antiinflammatoriske midler

Hvis du leder efter et naturligt alternativ til at reducere oppustethed, kan du her læse om de bedste naturlige antiinflammatoriske midler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chin KY. The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther. 2016 Sep 20;10:3029-3042.
  • Monti DM, Rigano MM, Monti SM, Peixoto HS. Role of Antioxidants in the Protection from Aging-Related Diseases. Oxid Med Cell Longev. 2019 Jan 8
  • Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259.
  • (2018)

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.