Beroligende medicin i tandplejen: Anvendelse og fordele

Beroligende medicin kan modvirke frygten for tandlægen, som er en af grundene til, at folk undgår tandlægebesøg, udskyder behandlinger og forsømmer deres mund.
Beroligende medicin i tandplejen: Anvendelse og fordele
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 27 februar, 2023

Beroligende medicin kan hjælpe folk, som af frygt ikke går til regelmæssige tandlægeundersøgelser. Det er godt, fordi tandlægerne skal kunne opdage problemerne på et tidligt tidspunkt.

Når de kommer hen på klinikken, fordi smerter eller manglende evne til at bruge munden normalt tvinger dem til at søge hjælp, er lidelserne som regel slemme. I disse stadier af læsionerne er behandlingerne for at genoprette sundheden meget mere komplekse, lange, ubehagelige og dyre.

For at undgå at nå disse ekstremer kan patienterne ty til beroligende medicin i tandplejen. Vi fortæller dig alt, hvad du behøver at vide om denne procedure, der giver mulighed for mindre ubehagelige oplevelser, når du besøger tandlægen.

Hvad er beroligende medicin i tandplejen?

Beroligende medicin, der anvendes i tandplejen, er en teknik, der består i at anvende visse lægemidler på patienten for at få ham/hende til at slappe af. Tandlæger bruger den til personer, der føler stor frygt, stress og angst, når de skal til tandlægen.

Som navnet antyder, giver denne form for medicin personen mulighed for at forblive ved bevidsthed, mens han/hun undergår tandbehandling. Han/hun vil dog kunne slappe af og føle sig godt tilpas og rolig og undgå bekymringer i forbindelse med proceduren.

Da patienten er vågen, kan han/hun reagere på tandlægens forskellige stimuli og anmodninger og samarbejde, når det er nødvendigt. Under alle omstændigheder vil reflekserne aftage, og der vil være en tilstand af følelsesløshed og afslapning.

Desuden har beroligende medicin i tandplejen den særlige egenskab, at den giver et vist hukommelsestab. Dette bevirker, at personen kun har minimal hukommelse om indgrebet.

På den anden side reducerer det også ufrivillige bevægelser under behandlingen. På denne måde letter og fremskynder den tandlægens arbejde i munden.

Det er således ikke kun en fordel for patienten, men også for tandlægen, som kan arbejde mere behageligt. Brugen medfører ikke væsentlige ændringer i hjerte- eller åndedrætsfunktionerne.

Hvad er forskellen mellem beroligende medicin og bedøvelse?

Inden for tandpleje findes der flere procedurer, der hjælper patienterne med at føle ingen smerte og være mere tilpas under behandlingerne. Det er vigtigt ikke at forveksle beroligende medicin med andre måder at opnå komfort og afslapning på i tandlægepraksis.

Lokalbedøvelse er en af de procedurer, der almindeligvis anvendes i forbindelse med tandbehandlinger, og som vi skal skelne fra beroligende medicin. Med denne teknik opnås et midlertidigt tab af smerte og følsomhed i ethvert område af kroppen, som tandlægen anvender den på.

Det er den klassiske indsprøjtning, som tandlægen giver for at gøre det område af munden, som han/hun skal arbejde på, følelsesløst. På denne måde kan en tandlæge udføre fyldninger, endodontiske behandlinger, ekstraktioner og andre operationer, uden at patienten føler smerte.

Beroligende medicin består til gengæld i at berolige og give personen komfort, mens behandlingen er i gang. Da disse to teknikker har forskellige mål, anvendes de på en komplementær måde: Tandlægen anvender beroligende medicin for at berolige patienten og bedøvelse for at undgå smerte.

Mand ved tandlægen

Anvendelse af beroligende medicin i tandplejen

Forskellige lægemidler kan opnå patientens afslapning og komfort under behandlingen. Patientens karakteristika, angstniveauet og behandlingens varighed vil afgøre den bedste løsning for hvert enkelt tilfælde.

Et af de mest almindeligt anvendte lægemidler er triazolam. Det er et benzodiazepin, der begynder at virke 15 minutter efter anvendelsen og når sin maksimale virkning efter 60 minutter. Dette lægemiddel giver en anterograd amnesi, som gør, at patienten ikke kan huske, hvad der sker før og under indgrebet.

Andre lægemidler, der anvendes som beroligende medicin i tandplejen, er diazepam, lorazepam, midazolam og propofol. Afhængigt af tilfældet anvendes et enkelt lægemiddel eller flere i kombination.

Medicinen kan indgives oralt eller intravenøst. Begge er sikre og opnår de samme virkninger.

Oral beroligende medicin

Medicinen kommer ind i kroppen ved at sluge det beroligende stof i form af en pille. I nogle tilfælde er det at foretrække at placere den under tungen uden at sluge den, så den optages sublingualt.

Denne form for indgift har den fordel, at de forventede virkninger opnås hurtigere end ad fordøjelsesvejen.

Indgivelse af beroligende medicin gennem munden har den fordel, at man undgår stik og ikke behøver tilstedeværelse af en anæstesilæge. Dette gør processen enklere, mere behagelig og billigere for patienten.

I modsætning hertil er den orale vej karakteriseret ved ikke at have en øjeblikkelig virkning, så der vil være en ventetid før indgrebet. Desuden kan dosis ikke ændres under forløbet.

Intravenøs beroligende medicin

Ved denne teknik anvendes beroligende lægemidler, som indsprøjtes intravenøst i kroppen, dvs. direkte i kredsløbet. Dette gør det til en procedure med øjeblikkelig virkning.

Det kræver tilstedeværelse af en anæstesiolog, der administrerer og kontrollerer behandlingen. Det gør det muligt at justere dosis og give andre typer medicin alt efter patientens behov og behandlingens krav.

Denne teknik er dyrere end oral bedøvelse.

Hvad er fordelene ved beroligende medicin i tandplejen?

Frygt for tandlægen kan få folk til at udskyde deres tandlægeundersøgelser og kun gå til tandlægen, når smerter eller ubehag tvinger dem til det. Manglende opmærksomhed forringer mundhygiejnen og gør disse patienter tilbøjelige til at kræve komplicerede, lange og dyre behandlinger.

Når patienten går til tandlægen med frygt, er han eller hun i en tilstand af konstant spænding og årvågenhed. Dermed oplever de ikke blot et ubehageligt øjeblik, men de øger også risikoen for at bevæge sig under behandlingen på grund af deres nervøsitet og forårsage uønskede komplikationer.

Beroligende medicin i tandplejen hjælper frygtsomme patienter med at slappe af og falde til ro under tandlægekonsultationer. Det giver også andre fordele, som f.eks:

 • Mindsker angst og frygt.
 • Det giver tryghed under behandlinger.
 • Det giver en bedre genopretning og postoperativ behandling.
 • Reducerer stressende og negative erindringer om indgrebet.
 • Forbedrer tandlægeoplevelser, hvilket reducerer afvisningen af fremtidige behandlinger.
 • Gør det muligt at gruppere udførelsen af flere interventioner i den samme behandling.
 • Undgår træthed under lange behandlinger, hvilket gør det muligt at løse komplicerede situationer under en enkelt behandling.
 • Letter samarbejdet under behandlinger, hvilket fremskynder de procedurer, som tandlægen skal udføre.
 • Tilfælde, hvor en anæstesiolog er til stede, øger patientens sikkerhed under behandlingen takket være dennes overvågning.

Hvilke tandbehandlinger kræver beroligende medicin?

Beroligende medicin i tandplejen er almindeligt for personer med en høj grad af angst og frygt før tandbehandlinger. Uanset hvor enkel proceduren er, kan det for nogle patienter være en meget stressende og angstfremkaldende situation.

Desuden kan nogle behandlinger i sig selv give anledning til følelser af frygt. I disse tilfælde er beroligende medicin et hjælpemiddel, der gør det muligt for dig at se problemet i øjnene og modtage den nødvendige tandpleje.

Generelt er brugen af beroligende medicin gavnlig i følgende situationer:

 • Komplekse behandlinger, f.eks. operationer for at placere implantater eller ekstraktioner af visdomstænder.
 • Patienter med et handicap, der forhindrer dem i at slappe af eller samarbejde med tandlægen.
 • Lange indgreb, som vil vare et stykke tid.
 • Personer med odontofobi eller tandlægeskræk.
 • Alle, der ønsker at få en bedre oplevelse.

Forberedte klinikker

Når der anvendes beroligende medicin i tandplejen, skal tandklinikkerne have visse egenskaber, der giver patienten sikkerhed. Selv om den orale teknik er enklere, er det praktisk at have et kontor og specialiserede fagfolk til at bevare personens helbred.

De kontorer, der tilbyder denne type service, skal have udstyr til at overvåge vitale tegn, pulsoximeter til at måle iltmætningen og en blodtryksmåler. Desuden kræver en konstant iltstrøm med maske genoplivningsudstyr med halvautomatisk defibrillator og intravenøs medicin til genoplivning.

Ud over faciliteterne skal de relevante fagfolk være til rådighed for at udføre denne type intervention. Som sagt kræver intravenøs beroligende medicin tilstedeværelsen af en anæstesiolog, der er tilstede under hele tandbehandlingen.

Forudsætninger

Beroligende medicin er velegnet til både voksne og børn. Først og fremmest er det vigtigt at foretage en patientvurdering for at afgøre, om patienten er egnet til denne type indgreb.

Vurdering af patientens generelle helbredstilstand, medicinering, der anvendes regelmæssigt, og overvejelse af konsultation med den primære læge er skridt, der hjælper med at afgøre, om beroligende medicin er en mulighed. Der vil også være behov for nogle supplerende prøver, f.eks. et elektrokardiogram eller et laboratorium til analyse af koagulationen.

Tandlægen eller anæstesiologen analyserer disse oplysninger, afhængigt af tilfældet. Hvis beroligende medicin er muligt, planlægger tandlægen behandlingen. Under indgrebet skal patienten overvåges hele tiden.

Vitale tegn overvåges efter brug af beroligende medicin

Brugen af intravenøs anæstesi kræver, at klinikken har udstyr til at vurdere vitale tegn.

Hvordan er den postoperative periode?

Når tandlægebehandlingen er overstået, forbliver patienten ved bevidsthed, kan stå og gå. Hans eller hendes blodtryk og åndedrætsfunktion vil forblive uændret.

Det vil dog tage tid at komme sig helt, og der er nogle aspekter, der skal tages hensyn til. Tandlægerne anbefaler, at patienten ledsages af en person i timerne efter indgrebet, og at han/hun ikke kører bil i 24 timer.

Beroligende medicin i børnetandplejen

Beroligende medicin i tandplejen er egnet til både voksne patienter og børn. I sidstnævnte tilfælde hjælper proceduren børnene med at få en mere behagelig tandlægeoplevelse og undgår frygt i fremtiden.

Med beroligende midler reduceres intensiteten af smerteoplevelsen. Angst og frygt mindskes, hvilket får børn til at samarbejde under indgrebene og udvikle behagelige minder om tandlægebesøg.

Barnet forbliver normalt afslappet i 2-3 timer, hvilket er nok til at udføre alle de nødvendige indgreb i munden i en enkelt behandling. Ligesom hos voksne skal barnet overvåges af en anæstesiolog under hele proceduren.

I 2019 offentliggjorde American Academy of Pediatrics (AAP) og American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD) nye retningslinjer for sikker administration af beroligende midler eller anæstesi til børn. Tandlæger, der udfører tandbehandling på børn under bedøvelse, bør overholde disse retningslinjer for at sikre deres patienters sikkerhed.

Beroligende medicin i børnetandplejen er velegnet til børn, der er meget urolige, bange og usamarbejdsvillige. Det er også velegnet til børn med særlige behov og til dem, der kræver mange komplicerede eller langvarige procedurer.

Beroligende medicin i tandplejen er et alternativ, man kan overveje

Beroligende medicin i tandplejen indebærer blot endnu et trin i tandbehandlingen. Til gengæld giver det en følelse af velvære og ro i sindet under hele proceduren.

Det er rigtigt, at det kræver en vurdering og indledende undersøgelser. Og der er behov for en ledsager til konsultationen. Men de andre aspekter af tandbehandlingen vil være de samme som i en almindelig praksis.

Nu kender du fordelene ved beroligende medicin i tandplejen. Hvis du normalt går til tandlægebesøg med frygt eller angst, kan du prøve denne procedure til dine næste besøg hos tandlægen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Álvarez Herrera, T. A., & Gutiérrez Ortiz, T. C. (2018). Recomendaciones para el uso de la sedación consciente en procedimientos odontológicos del 2005 al 2017. Revisión sistemática.
 • Mora Parra, J. E. (2022). Sedacción en odontología. Una revisión bibliográfica.
 • Coté, C. J., Wilson, S., American Academy of Pediatrics, & American Academy of Pediatric Dentistry. (2019). Guidelines for monitoring and management of pediatric patients before, during, and after sedation for diagnostic and therapeutic procedures. Pediatrics143(6).
 • Velasquez Vasquez, F. R. (2018). Sedación consciente en odontología pediátrica.
 • Guerrero Ortiz, F., Sanchis Fores, C., Onrubia Fuertes, X., & Aspiazu Hinostroza, K. (2020). Sedación consciente, inhalatoria y farmacológica, su efectividad en la reconducción de la conducta del paciente pediátrico en la consulta dental: estudio observacional de corte transversal. Avances en Odontoestomatología36(4), 180-185.
 • Vivanco Morales, M. G. (2019). Técnica de sedación consciente para disminuir el temor y la ansiedad en pacientes odontopediátricos (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo, 2019).
 • Nese, J. P. C., Luzardo, C. F., & Arismendi, C. (2016). Sedación consciente: una alternativa en el manejo del dolor y la ansiedad en Odontología. Actas Odontológicas2(1), 15-24.
 • Álvarez, A. M., & Álvarez, M. (2006). Sedación oral: fundamentos clínicos para su aplicación en odontología. Revista CES Odontología19(2), 61-73.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.