Fenestrering af tænder: Hvad er det, og hvordan udføres det?

Nogle gange kan tænderne have problemer med at komme ud og forbliver indlejret i knoglen. Vi fortæller dig om fenestrering af tænder, som er en ideel behandling i de tilfælde, hvor tænderne ikke kommer ud korrekt.
Fenestrering af tænder: Hvad er det, og hvordan udføres det?
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 10 december, 2022

Tænder, der ikke bryder frem af sig selv og forbliver inde i knoglen, kaldes “ikke-frembrudte tænder”. Fenestrering af tænder er en tandbehandling, der søger at løse dette problem.

Kombinationen af ortodonti og kirurgi blotlægger den ikke-frembrudte tand. Derefter placeres den på det rigtige sted i munden.

De øverste hjørnetænder og tredje kindtænder er de tænder, der hyppigst er inkluderet i knoglen. Fenestrering af tænder er en ofte anvendt teknik, især for at fremme frembruddet af fortænderne. Disse tænder er nødvendige i munden af hensyn til både æstetik og funktionalitet.

I denne artikel fortæller vi dig, hvad fenestrering af tænder er, hvornår det er nødvendigt, og hvordan det udføres. Læs videre og find ud af mere!

Hvad er fenestrering af tænder?

Fenestrering af tænder er en tandlægebehandling, der udføres som en del af ortodontisk behandling. Den bruges til at behandle tilfælde af ikke-frembrudte tænder og fremme deres frembrud og genplacering i munden.

Ikke-frembrudte tænder er tænder, som ikke er kommet ud af sig selv. Derfor er de blevet tilbageholdt inde i knoglen.

For at disse tænder ikke forbliver i knoglen, men kan komme ud og tage deres plads i munden, anvendes fenestrering af tænder. Ellers ville det være nødvendigt at trække dem ud. Som du vil læse nedenstående, er bevarelsen af nogle tænder afgørende i forbindelse med behandlinger med tandbøjler.

Fenestrering af tænder består af et kirurgisk indgreb, hvor knogle og slimhinde fra den medtagne tand fjernes. Gennem dette hul i tandkødet bliver tandens krone blotlagt og synlig.

Når tandens krone er synliggjort og frigjort, kan ortodontisten anbringe en bøjle på den. På denne måde trækkes tanden og flyttes til sin tilsvarende plads i buen.

Nærbillede af tænder med bøjle på

Ortodontiske behandlinger kræver ofte en forudgående fenestrering for at kunne anvende et apparat som f.eks. en tandbøjle.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Ved du, hvad tænder er lavet af?

Hvornår er fenestrering af tænder nødvendig?

Denne teknik udføres, når der er ikke-frembrudte tænder. Men indgrebet vil ikke altid være nødvendigt. I nogle tilfælde vælger tandlægerne simpelthen at trække tanden ud i stedet.

Fenestrering af tænder udføres således, når ortodontisten finder det relevant for genoprettelsen af biddet. Som sagt er dette indgreb beregnet til, at en tand, der er i knoglen, når tandkødslinjen, placeres på det korrekte sted og opfylder sin funktion i munden.

De tænder, der giver flest problemer med frembrud, er de tredje kindtænder eller visdomstænder og de øverste hjørnetænder. Generelt udføres der ikke fenestrering af visdomstænder, medmindre det er berettiget.

På den anden side er det en meget nødvendig behandling i tilfælde af ikke-frembrudte hjørnetænder. Det forhindrer, at det bliver nødvendigt at trække tanden ud og dermed at skulle ty til rehabiliteringsmuligheder som f.eks. proteser eller implantater.

Fenestrering af tænder gør det muligt at bevare hjørnetanden og placere den i den position, den skulle have nået naturligt.

Hvis tanden ikke sidder i den øverste del af munden, vil det være ortodontisten, der vurderer behovet for fenestrering af tænder. Nogle gange indebærer sagen også at bevare og omplacere andre tænder. Andre gange er tandudtrækninger mere hensigtsmæssige.

Tandlægeundersøgelser og komplette røntgenbilleder i den periode, hvor tænderne udskiftes, og hjørnetænderne bryder frem, gør det muligt at evaluere børns tandfrembrud. Hvis der opdages problemer med tandfrembruddet, vil det også være muligt at planlægge de mest hensigtsmæssige indgreb i tide takket være disse analyser.

Hvorfor er det vigtigt, at hjørnetænderne bryder frem?

Hjørnetænderne er nogle af de stærkeste tænder i tandbuen. Deres funktion med at rive og skære fødevarerne i mindre stykker giver dem en notorisk betydning for tygge- og synkeprocessen.

De har imidlertid også en grundlæggende rolle i munden, i buens placering og i ansigtets fysiognomi. De styrer de andre tænders placering, opretholder tandbuens kontinuitet og bevarer læbernes form.

Desuden er hjørnetænderne involveret i mundens sidebevægelser. Deres tilstedeværelse bevirker, at de øvrige tænder ikke kommer i kontakt med hinanden, når man bevæger underkæben til siden. Denne handling beskytter kæbeleddet og forhindrer dysfunktion af det.

Mennesker, der mangler hjørnetænder, har ændrede mund-, bid-, spise- og talevaner. De kan også få konsekvenser for ansigtsæstetik og ledsundhed.

Af denne grund er det normalt en af de grundlæggende forudsætninger i ortodonti at undgå udtrækning af en hjørnetand. I mellemtiden er fenestrering af tænder den ideelle behandling for at bevare tanden i munden.

De blivende hjørnetænder bryder normalt frem i en alder af ca. 12 eller 13 år. Men som sagt er det tilrådeligt at følge processen radiografisk for at kontrollere, at barnet har alle tænderne, og at der ikke er nogen hindringer for deres vækst.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er en tandfistel, og hvordan kan den behandles?

Hvordan udføres fenestrering af tænder?

Fenestrering af tænder indebærer et kirurgisk indgreb, hvorved kronen på den ikke-frembrudte tand blotlægges. Derefter får ortodontisten adgang til at anbringe en bøjle og trække tanden op for at sikre, at den vokser i den ønskede position.

Forud for dette er det nødvendigt med en passende undersøgelse af den kliniske sag. Ved hjælp af røntgenundersøgelser, kliniske undersøgelser, fotografiske undersøgelser og modelundersøgelser kan behandlingen planlægges i overensstemmelse med patientens særlige forhold og behov.

Når diagnosen er stillet, og behovet for fenestrering af tænderne er fastslået, sætter ortodontisten patienten i kontakt med tandlæge-kirurgen, som udfører indgrebet. I betragtning af situationens kompleksitet er det altid en god idé at have en tværfaglig tilgang til at løse dette problem.

Det første øjeblik af operationen består af selve fenestreringen. Dette indebærer, at der åbnes et hul i tandkødet, og den knogle og slimhinde, der omgiver kronen af det påvirkede element og hindrer dets udgang, fjernes. På denne måde afdækkes kronen på den ikke-frembrudte tand.

Den kirurgiske teknik, der skal anvendes, varierer alt efter de særlige forhold i hvert enkelt tilfælde. Du skal dog vide, at proceduren udføres på en tandlægeklinik, på ambulant basis og under lokalbedøvelse. Desuden tager det normalt ikke mere end en halv time.

Ortodonti er en del af behandlingen

På behandlingstidspunktet kan ortodontisten anbringe et ortodontisk beslag på tanden. Dette er fastgjort til et kabel eller en ligaturkæde, som vil tjene til at aktivere trækket i mobiliseringsfasen af tanden.

Andre tilfælde kræver, at man venter på, at slimhinden heler. Når stingene er fjernet, og vævet er kommet sig, sættes bøjlen på den udsatte og synlige tandkrone. Herefter påbegyndes trækbevægelser for at repositionere elementet.

Ved hjælp af apparatets kræfter udøves der progressivt træk af tanden, så den indtager sin plads i tandbuen. I mange tilfælde er det nødvendigt at skabe tilstrækkelig plads ved hjælp af en tandbøjle før operationen.

Barn ved tandlæge

Børn, der er kandidater til ortodonti, kan have brug for fenestrering, hvis deres hjørnetænder ikke sidder, hvor de skal være.

Efterbehandling og kontrol

Generelt giver den postoperative periode ikke anledning til ansigtsødem eller komplikationer i ansigtet. Det vil være nødvendigt at indtage en blød kost i to eller tre dage og tage antiinflammatoriske lægemidler, hvis kirurgen finder det hensigtsmæssigt.

Hvis der er lagt sting, skal de fjernes efter en uge. På det tidspunkt vil vævene være klar til at begynde den ortodontiske behandling.

Regelmæssige kontrolbesøg er uundgåelige, uanset hvornår bøjlen anbringes. Dette gør det muligt at opdage og præcist korrigere overdrevne bevægelser, blødninger i de bløde væv og uønskede afvigelser.

Anvendelse af de rette kræfter i intensitet og retning vil hjælpe til at placere bøjlen i den korrekte position. Dette er også en god måde at undgå skader på tænderne og de tilstødende anatomiske strukturer.

Fenestrering af tænder som supplement til ortodonti

Fenestrering af tænder er en tandbehandling, der giver de tænderne mulighed for at flytte sig i buen og få den rette placering. Det er en god måde at hjælpe eventuelle tænder, der ikke har været i stand til at bryde frem af sig selv, med at forblive i munden og på plads.

Selv om det er et simpelt kirurgisk indgreb, er det altid en del af en større ortodontisk behandling, der omfatter det. Derfor er fenestrerting af tænder blot endnu et skridt i en længere og mere kompleks behandling. Det er et skridt, der søger at opnå et harmonisk bid og en korrekt tandposition.

Teamarbejdet mellem kirurgen og ortodontisten er afgørende for behandlingens succes. Det samme gælder en passende undersøgelse af sagen og en omhyggelig planlægning af hele den terapeutiske proces.

Det kan interessere dig ...
Kosmetisk slibning af tænder: Hvad er det, og hvad bruges det til?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kosmetisk slibning af tænder: Hvad er det, og hvad bruges det til?

Kosmetisk slibning af tænder er en tandlægebehandling, der kan forbedre dine tænders udseende. Vi fortæller dig, hvad det handler om.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Guirola Rodríguez, I. (2022). Caninos incluidos. Actualización de su manejo en la atención primaria de salud.
  • Gutiérrez Palacios, P. (2020). Tratamiento ortodoncico-quirúrgico de caninos incluidos maxilares mediante tracción (técnica abierta vs técnica cerrada).
  • Tejada Alegre, J. E. (2021). Intervención temprana de caninos ectópicos con aparatología ortodóntica fija.
  • Pedroso, J. R., Bervian, R. K., Rosin, M., Boffo, B. S., Cavazzini, A., Pezzini, R. P., … & Dos Santos, E. B. (2022). Guia canina-importância clínica. Research, Society and Development11(1), e29911125058-e29911125058.
  • Muñoz Rodríguez, M. S. (2019). Importancia del canino en la oclusión y posibles tratamientos ante su ausencia en el arco dental.
  • Suarez Gargate, J. (2018). PREVALENCIA DE PIEZAS DENTARIAS RETENIDAS EN PACIENTES DE 15 A 60 AÑOS ATENDIDOS EN EL CENTRO RADIOLOGICO CERO HUÁNUCO 2017.
  • Rodríguez Roca, A. I. (2018). Efectividad de procedimientos quirúrgicos-ortodónticos en pacientes con canino incluido (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Cáliz, F. F., Moya, B. G., & Martínez-González, J. M. (2019). Tratamiento quirúrgico-ortodóncico de los dientes retenidos. Otras posibilidades terapéuticas. Donado. Cirugía bucal: Patología y técnica, 245.
  • Sowmya Mohan Kumar, D., Gnanashanmugam, D., MS, K., & Kumar, S. M. Methods Of Surgical Exposure Of Impacted Canine–A Review. European Journal of Molecular & Clinical Medicine7(08), 2020.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.