Lær alt om bedøvelsesmidlet halothan

Halothan kan ikke gives til patienter, som har lidt af ondartet hypertermi. Det frarådes også til patienter, der er modtagelige over for at lide af det. Lær mere om dette bedøvelsesmiddel i denne artikel!
Lær alt om bedøvelsesmidlet halothan

Sidste ændring: 22 december, 2022

Halothan er et gængst bedøvelsesmiddel, som sundhedsfagfolk bruger til at inducere bedøvelse. Det er et bedøvelsesmiddel, som læger giver gennem indånding for at inducere et hurtigt, men blidt tab af bevidstheden. Det har en behagelig duft, er farveløst og irriterer ikke slimhinderne.

Sundhedsfagfolk bruger det til at inducere og opretholde bedøvelse i alle mulige typer af operationer og på patienter i alle aldre. Interessant nok, kender eksperter dog stadig ikke mekanismen, hvorved bedøvelsesmidler til indånding producerer hæmmelsen af opfattelsen af følelser og inducerer bevidstløshed.

Sundhedspersonalet brugte dette medikament meget under 1950-erne og 1980-erne, både på børn og voksne. Det blev syntetiseret af videnskabsmanden, C. W. Suckling, i 1951, og blev først brugt som et bedøvelsesmiddel i 1956. Det erstattede anvendelsen af andre bedøvelsesmidler på det tidspunkt, såsom æter og cyclopropane.

Anvendelsen af halothan faldt dog gradvist i løbet af 80-erne på grund af nye flygtige bedøvelsesmidler på markedet, såsom enfluran og isofluran. Selvom det sjældent bliver brugt i udviklede lande, fortsætter nogle tredjeverdenslande stadig med at bruge det indenfor veterinær medicin, eftersom det ikke er særlig dyrt.

Dosering og administrering

Mand får ilt gennem maske

Nutildags, findes der forskellige aerosolsystemer til administrering af halothan på markedet. For eksempel er der åbent system, semi-åbent system og lukket system. Sundhedsfagfolk bruger dem omskifteligt, fordi de alle giver gode resultater.

Doseringen vil variere afhængig af patientens karaktertræk. I den forstand, kan sundhedspersonale give en koncentration på 2-4 % halothan i ilt/nitrogenoxid for at inducere bedøvelse hos voksne og ældre.

Hvis målet er at opretholde bedøvelse, kan den professionelle bruge en koncentration på 0,5-2 % halothan. På den anden side, til administrering hos børn, kan en læge bruge en koncentration på 1,5-2% til inducering af bedøvelse og en koncentration på 0,5-2 % til opretholdelse af bedøvelse.

Kontraindikationer for halothan

Medicinske fagfolk kan ikke give dette medikament til patienter, der har lidt af ondartet hypertermi. Eksperter fraråder også at bruge det hos patienter, der er modtagelige for at lide af det.

Derudover, hvis patienten udvikler kliniske symptomer på uforklaret gulsot eller pyreksi efter at have fået halothan, frarådes det også at give det i fremtiden.

Derudover, er der ikke blevet udført nok studier til at afgøre sikkerheden for anvendelse af dette medikament på gravide eller ammende kvinder. Det er derfor bedst at undgå generel bedøvelse med indånding i starten af en graviditet.

Med hensyn til ammende kvinder, er der ikke nok kontrollerede studier af anvendelsen af halothan på denne befolkningsgruppe. Selvom eksperter har opdaget tilstedeværelsen af dette medikament i modermælk, har de ikke etableret effekterne af det på babyer.

Derudover bør personer, der skal køre eller betjene maskiner, tage med i overvejelserne, at generel bedøvelse kan påvirke deres evne til at gøre det. Uanset hvad, på trods af disse kontraindikationer, har sundhedspersonale anvendt dette bedøvelsesmiddel i over 30 år uden nogen synlige konsekvenser.

Bivirkninger ved halothan

Patient får bedøvelse i form af halothan

Halothan, ligesom alt andet medicin, har mulige bivirkninger. Bivirkninger er uønskede og utilsigtede hændelser, som en patient kan forvente, når de begynder på behandling med medicin.

I den forstand, kan halothan udløse hypermetabolisme, som til sidst kan føre til ondartet hypertermi. Derfor fraråder eksperter at bruge det hos patienter, der har lidt af det.

Der er også andre mulige bivirkninger. Overordnet set inkluderer disse:

  • Hyperkapni.
  • Stivhed i musklerne.
  • Takykardi.
  • Takypnø.
  • Hjertearytmi.

Dette medikament kan dog også forårsage andre bivirkninger, såsom kvalme, opkast eller leverproblemer. Som du kan se, er disse symptomer ikke særlig specifikke. Det er derfor, du skal være opmærksom. Hvis nogen symptomer opstår, bør man stoppe behandlingen med det samme.

Konklusion

Halothan er et medikament, som sundhedsfagfolk giver gennem indånding for at inducere eller opretholde generel bedøvelse. Hvis du har nogen spørgsmål om dette medikament eller generel bedøvelse, bør du tale med din læge eller en apoteker.

Det kan interessere dig ...
Fenistil: Middel mod stik, forbrændinger og nældefeber
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fenistil: Middel mod stik, forbrændinger og nældefeber

Fenistil gel er meget effektivt til bekæmpelse af insektbid og andre hudproblemer. Det lindrer kløe og hævelse på grund af dets antihistamine egens...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.