9 tips til at hjælpe børn med at overvinde frygten for at blive klippet

Frygt for at blive klippet er almindeligt hos børn, især de første par gange. Lær teknikker til at hjælpe dit barn med at håndtere situationen i denne artikel.
9 tips til at hjælpe børn med at overvinde frygten for at blive klippet

Last update: 26 august, 2022

En af de mest udfordrende opgaver for forældre i deres børns tidlige år er at få dem til at overvinde frygten for at blive klippet. Det ukendte rum, støjen fra maskinerne, nye ansigter og det at blive udsat for en ukendt aktivitet øger barnets angst.

Efterhånden som de vokser op og mestrer deres frygt, er det nødvendigt at bruge ressourcer, der beroliger barnet og gør frisørens arbejde lettere.

Nogle forældre udskyder dette øjeblik, så længe de kan. Det er sandsynligt, at et barn før et års alderen ikke har brug for en klipning. Men efter denne fase vil det være nødvendigt med en vis pleje. På det tidspunkt kan barnet gå og ved, hvad der foregår i omgivelserne, så det er normalt, at barnet frygter, at en fremmed nærmer sig med apparater og sakse.

Årsager til at klippe et barns hår

For piger er det enklere at beslutte at lade håret vokse og ikke gå til frisør hver 2. eller 3. måned. Med drenge er forældrene derimod ofte lidt mere stædige med hensyn til at klippe håret, både af æstetiske og hygiejniske årsager.

Når du begynder at tage din søn med til frisøren, skal du tale med ham om vigtigheden af at klippe hans hår. Nævn, at det er nemmere at vaske og tørre kortere hår. Forklar, at han vil føle mindre varme, og at kortere hår gør det lettere at bekæmpe lus.

Selv om en klipning ikke forhindrer hovedlus, gør det det lettere at rede lusene ud med en kam eller plukke dem ud i hånden. At afslutte smitten indebærer behandlinger med lusemidler og mekanisk fjernelse af disse parasitter, ifølge apotekets hjemmeside.

Du vil måske også nyde at læse denne artikel: Er det godt eller skidt for børn at gå barfodet?

Hvorfor oplever børn frygten for at blive klippet?

Frygt er en naturlig reaktion på følelser af fare. Når det gælder børn, advarer eksperter om, at frygt op til en vis alder er relativt normal. Dette fremhæves i en udgivelse fra hospitalet Sant Joan de Déu i Barcelona.

Hårklipning er en konkret hverdagssituation, hvor barnet kan opleve, at han eller hun skal forsvare sig selv. Det er vigtigt ikke at latterliggøre deres frygt og at analysere det naturlige i aktiviteten sammen med barnet.

Generelt er det vigtigt at overveje følgende:

  • Barnet er forståeligt nok bange for redskaber, som barnet tror, vil være skadelige.
  • De visuelle og auditive stimuli på stedet kan forstyrre barnet.
  • Det er foruroligende for alle at sidde stille i et stykke tid.
  • Når de er lidt ældre, har ændringer i deres liv en tendens til at være chokerende.
En bange dreng oplever frygten for at blive klippet

Frygt for visse omstændigheder er normalt i barndommen. Det er nødvendigt at ledsage processen roligt.

Anbefalinger til at hjælpe børn med at overvinde frygten for at blive klippet

At få dit barn til at overvinde frygten for at blive klippet er mere sandsynligt, hvis du sætter følgende tips i praksis.

1. Tal om, hvad der vil ske

Lad ikke klipningen overraske dem. Forbered dem allerede dage før på turen til frisøren. Fortæl dem, at I skal et sted hen for at blive klippet, og beskriv processen.

Hvis I har maskine og saks derhjemme, så vise dem til barnet, så han eller hun kan blive fortrolig med dem. Lad bare ikke barnet håndtere dem direkte, og opbevar dem et sikkert sted, helst uden for barnets synsfelt.

2. Leg frisør

At simulere, hvad der vil ske hos frisøren, er en stor hjælp for barnet til at forstå, hvad klipningen er, frisørens arbejde, og hvordan det vil se ud. Spil op med hårvask og tørring. Hvis det er muligt, kan du klippe en dukkes hår for at øve dig. Efterlign lydene fra maskinen, føntørreren, og hvordan saksen håndteres.

3. Tag afsted i godt humør

Godt humør er ikke aktivt 24/7. Hvis børnene vågnede op modløse eller irritable, er det ikke en god idé at gå til frisøren.

Det er nemmere at passe ind i miljøet og ikke gøre for meget modstand, når man klipper hår med et åbent sind og en glad attitude. Vælg en dejlig dag, og sørg for, at barnet har sovet godt, har behageligt tøj på og har spist for at mindske eventuel irritation.

4. Vælg en passende frisør

Du behøver ikke at tage dem med til en voksenfrisør. Der findes særlige frisørsaloner for børn. Det er centre, der er indrettet med det formål at have det sjovt. Udsmykningen og sæderne i form af biler, fly eller dyr hjælper dem til at slappe af. Disse steder har også spil, skærme og personale, der er forberedt på at betjene børn.

Det vigtigste er, at de nyder oplevelsen og har lyst til at komme igen.

5. Sæt dem på dit skød

Hvis omgivelserne ikke helt overbeviser dit barn, vil det berolige barnet lidt, hvis du sætter ham eller hende på dit skød. Syng for dem, læs for dem, og tag deres yndlingslegetøj med. Hjælp med at berolige deres nerver.

6. Bestil ikke en radikal klipning

Efterhånden som børn bliver ældre, vil de gerne have, at deres mening bliver hørt. Spørg dem, hvordan de gerne vil have deres hår klippet. Pålæg ikke en radikal ændring. Find i stedet en frisure sammen. Det er en god måde at dæmpe frygten for at blive klippet på.

Med piger virker det ofte at sælge dem idéen om glitter, farvede hestehaler og klip eller en trendy frisure. Disse muligheder gør dem ofte begejstrede.

7. Ros deres mod

Turene til frisøren vil være mindre traumatiske, hvis du roser barnets små fremskridt. At overvinde frygten for at blive klippet sker ikke altid fra den ene dag til den anden. Hver gang han eller hun forlader frisøren uden at græde, skal du rose den modige adfærd. Hvis du styrker denne adfærd, tilskynder du til fremtidige besøg.

Pige får flettet sit hår

Du kan overtale dit barn til at gå til frisør, hvis du lover at give ham eller hende en særlig frisure.

8. Vis barnet, at det ikke gør ondt

Vis barnet, at det ikke gør ondt at blive klippet. Du kan endda gøre det ved at klippe et hårstrå, så du kan vise, hvor hurtigt og smertefrit det er.

9. Identificér, hvorfor barnet oplever frygten for at blive klippet

Det er sandsynligt, at børn afviser et bestemt punkt i klipningen, og at der er noget bestemt, der gør barnet utilpas og udløser frygten. Hvis du opdager årsagen, skal du tale med frisøren om at undgå det. F.eks. er det ofte almindeligt at klippe med en saks og ikke med en maskine eller den varme luft fra hårtørreren en almindelig frygt.

Læs også denne artikel: Børnesår: Symptomer og årsager

Kan jeg undgå frygten for at blive klippet, hvis jeg klipper mit barns hår derhjemme?

Børns skrig og gråd, når de står over for en klipning, udløses ikke kun hos frisøren. Hvis du beslutter dig for at gøre det derhjemme, er der også disse muligheder for at stå over for problemer. Sørg for at vente på, at raserianfaldet er overstået, før du går videre.

Nogle ekstra tips er at vælge et område, hvor I begge føler jer godt tilpas, se videoer, så du ikke improviserer, giv dem et bad, så snart du er færdig, så de ikke piller i håret, og fremhæv, hvor godt de ser ud.

It might interest you...
Mysofobi: Frygten for snavs
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Mysofobi: Frygten for snavs

Frygten for snavs eller mysofobi bliver mere og mere udbredt for hver dag. Hvor er de sunde grænser for skidt og bakterier?
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.