Beskrivelse af flebitis og dets symptomer og behandling

De primære karaktertræk for flebitis er på grund af forekomsten af propper i en vene eller en gruppe af vener, hvad end det er overfladisk eller indvendigt. Behandlingen er som regel ret simpel, men kræver, at man handler hurtigt.
Beskrivelse af flebitis og dets symptomer og behandling

Sidste ændring: 12 april, 2021

Flebitis, der også er kendt som tromboflebitis, er en inflammatorisk proces, der stammer fra dannelsen af blodpropper, som blokerer en eller flere vener, som regel i benet. Derudover er der to primære typer: Overfladiske (tæt på den yderste del af huden) og dybe (indeni en muskel).

Ifølge professionelle medicinske portaler er overfladisk flebitis en ret gængs lidelse. Skøn indikerer faktisk, at 3 til 11% af den almene befolkning oplever det på et tidspunkt i deres liv. Det er dog mere gængs hos kvinder, der er over 60 år gamle.

Primære symptomer på flebitis

Som nævnt ovenstående er der to typer af flebitis: Overfladiske og dybe – den sidstnævnte er også kendt som dyb venetrombose (DVT). De kliniske tegn kan variere afhængig af typen. Dette er de generelle symptomer ifølge U.S. National Library of Medicine:

Derudover manifesterer overfladisk tromboflebitis sig som rød hud og forekomsten af hårde, røde streger under det, som er ømme ved berøring. DVT er dog mindre tydeligt, og dets karaktertræk er som regel smerte og hævelse.

Illustration af flebitis

Måske denne artikel også vil interessere dig: Risiciene ved blødning efter en operation

Årsager til flebitis

Flebitis opstår, når en blodprop sætter sig i en eller flere vener og producerer hævelse.  Mayo Clinic og andre kilder, der er nævnt ovenstående, afslører de mest gængse årsager til denne sygdom. Blandt dem er:

  • En skade i venen.
  • En medfødt blodproplidelse.
  • At være immobil i en længere periode, som i tilfældet med sengeliggende personer.
  • En pacemaker, der kan have punkteret venen (gennem lysken).
  • Graviditet og at have født inden for de seneste 6 måneder.
  • Overvægt.

Generelt opstår der blodpropper, når noget forsinker eller ændrer strømmen i venerne. Enhver lidelse med denne bivirkning (lige fra overvægt til bestemte kirurgiske processer) kan føre til overfladisk og dyb flebitis.

Diagnose

Sundhedsfagfolk kan som regel diagnosticere en patient baseret på udseendet af det berørte område. De vil dog være nødt til at udføre studier af blodkoagulation – venografi (røntgen for at kunne se venerne), genetisk test og særlige typer af ultralyd, hvis den underliggende årsag til flebitis ikke kan identificeres.

Risikogrupper og komplikationer ved flebitis

Som vi har nævnt ovenstående, er gennemsnitsalderen for patienter med flebitis over 60 år, og de er primært kvinder. Derudover er 90% af tilfælde af overfladisk tromboflebitis forbundet med personer med åreknuder, mens kun 10% af dem finder sted for personer med sunde vener.

Ifølge AXA Healthkeeper Foundation er der adskillige risikofaktorer, der fremmer udviklingen af flebitis.

  • Overvægt udgør en risiko for flere hjertesygdomme. Høj BMI er forbundet med hjertekarsygdomme, hjertesvigt og pludselige dødsfald ifølge medicinske studier.
  • Rygning prædisponerer folk for dannelsen af tromboser i arterier og vener.
  • Hormonbehandling såsom prævention og hormonpiller gør blodet mere tilbøjeligt til at størkne hos bestemte patienter.
  • Langvarig immobilitet på grund af indlæggelse eller en meget stillesiddende livsstil.

Foruden disse gængse faktorer kan det også være på grund af tilstedeværelsen af pacemakere i de centrale vener, en sygehistorik af blodproplidelser i familien, tidligere slagtilfælde og mange andre kliniske lidelser. Enhver lidelse, der ændrer strømmen i venerne, kan resultere i flebitis.

Med hensyn til komplikationer giver tidlig diagnose af flebitis mulighed for hurtig behandling. I kontrast kan en blodprop udvikle sig i lungerne, hvis den ikke bliver behandlet, og ende op i en lungeemboli.

Gravid kvinde undersøges

Tilgængelige behandlinger

Kirurger er ansvarlige for at håndtere tilfælde af flebitis. Derudover kan ens egen læge som regel ordinere smertestillende midler, antikoagulantia og antitrombotisk medicin for at opløse proppen i mindre alvorlige tilfælde.

Kirurgisk fjernelse af den tilstoppede vene kan overvejes, hvis det er overfladisk hos patienter med et mere alvorligt tilfælde. Som alternativ kan læger udføre en bypass i venen. Disse procedurer er meget mindre gængse end de ovenstående.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Venøs trombose grundet prævention

Bevægelse kan forebygge flebitis

Som du måske har bemærket, er flebitis en ret gængs lidelse, især hos ældre personer med åreknuder i benene. Det er en klinisk lidelse med en positiv prognose, men den kan blive forværret, hvis den ikke behandles i tide.

Som det sidste er det bedste, du kan gøre for at undgå flebitis, at følge en sund livsstil. Så du bør bevæge dig, motionere, stoppe med at ryge og holde dig væk fra kalorierige fødevarer. Du er måske ikke klar over det, men mange sygdomme er resultatet af overvægt. Faktisk er tromber en af dem.

Det kan interessere dig ...
Behandlingen af seneskedehindebetændelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Behandlingen af seneskedehindebetændelse

Seneskedehindebetændelse er smertefuldt og kan føre til tab af bevægelse. Find ud af mere om behandlingen af seneskedehindebetændelse i denne artik...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.