Beskyt dit ansigt mod solen med den rette solcreme

Lige fra at overveje din hudtype til hvilket SPF-niveau, der er det mest anbefalede, bør du følge disse tips og få mest muligt ud af din solbeskyttelse.
Beskyt dit ansigt mod solen med den rette solcreme

Sidste ændring: 08 juli, 2022

Solstråling er en af de primære årsager til hudkræft og for tidlig aldring. Det er problemer, der omhandler mere end blot forfængelighed, og minder os om, at det er nødvendigt at passe på vores hud for at kunne nyde et sundt liv. Og selvom det kan synes nemt at købe et hvilket som helst anbefalet produkt, er der nogle karakteristika, man bør tage med i overvejelserne, når man vælger den rette solcreme.

Det er, fordi vi er eksponeret for skade fra stråling i et større eller mindre omfang på daglig basis. Og selvom huden i ansigtet og på kroppen skal beskyttes hver dag, er det endnu mere nødvendigt at bruge solcreme om sommeren for at undgå forekomsten af solskoldninger og pletter.

5 tips til ansigtspleje og at vælge den rette solcreme

Verdenen af ansigtspleje er fuld af værdifulde informationer, som kan være en smule forvirrende for dem, der ikke er bekendt med emnet. I dag vil vi dog dele disse medicinske anbefalinger med dig, som er en nødvendighed, når du køber din næste ansigtssolcreme.

1. Tænk på din hudtype og -farve

Der er en bred vifte af solcremer på markedet, der er udviklet til forskellige hudtyper. Så du bliver nødt til at overveje, hvilken hudtype du har (tør, kombineret, fedtet eller sensitiv), eftersom dette i stor grad vil afgøre, hvilken solcreme du bør bruge.

En af de primære grunde til, at så mange mennesker ikke bruger dette produkt, er, fordi de ikke kan lide den fedtede konsistens på huden i deres ansigt. Der findes dog oliefrie muligheder, der er passende til hud med en tendens til aknesom er en stor hjælp til at forebygge og kontrollere glans.

Hvis du har en mørkere hudfarve, er det bedre at vælge en lettere, mere flydende solcreme. Nogle kan efterlade en “spøgelseseffekt”, der er svær at blende ind i huden. Du bør også huske på, at der findes nogle farvede solcremer, der giver en smule dækning foruden at beskytte ansigtet.

Mand påfører solcreme i ansigtet

2. Led efter bredspektret beskyttelse

Alle solcremer på markedet giver en SPF (solfaktor) mod UVB-stråler, som er ansvarlige for de fleste typer hudkræft, solskoldninger og pletter. De solcremer, hvor der står på pakken, at de tilbyder bredspektret beskyttelse, beskytter også mod UVA-stråler.

Disse stråler har en tendens til at trænge dybere ind i lagene af huden, hvor de forårsager skade på epidermis og for tidlig aldring på grund af fotoskade. Forskning udført af fagpersoner hos L’Oréal Recherche kom til den følgende konklusion:

“En UVB solcreme beskytter ikke mod immunsuppression induceret af simuleret solstråling. I modsætning til det reducerede en bredspektret solcreme med den samme SPF, men med en højere beskyttelse mod UVA, lokal UV-induceret immunsuppression betydeligt og forebyggede vage effekter.”

3. Påfør et godt lag

For at solcremen kan passe maksimalt på huden i dit ansigt, er det nødvendigt, at du påfører et ordentligt lag. Derudover er det vigtigt at genpåføre produktet hver anden time i tilfælde af sport, udendørs eller undervands aktiviteter.

Et nyligt studie konkluderede dog, at genpåføring af solcreme ikke er nødvendigt for personer, der tilbringer det meste af deres tid indendørs. I disse tilfælde er det mere end rigeligt at påføre en passende mængde om morgenen for at beskytte huden i ansigtet mod stråling.

Mor og datter påfører solcreme

4. Vælg en solcreme med minimum SPF 30

Nu til dags indeholder mange cremer og kosmetiske produkter en meget let solbeskyttelse i deres formler. Man bør dog have i baghovedet, at jo højere SPF, jo bredere spektrum af beskyttelse, hvilket er bedre i varme klimaer.

American Cancer Society anbefaler at påføre solcreme med minimum en SPF på 30. Dem med SPF 15 filtrerer 93 % af UVB stråler, mens dem med SPF 30 filtrerer 97 %. Hvis der ønskes en bedre beskyttelse, er en solcreme med SPF 50 den mest ideelle, eftersom den filtrerer 98 % af strålerne.

5. Glem ikke at beskytte hele kroppen

Når du påfører solcreme, er du nødt til at dække alle de dele af huden, der vil være eksponeret. Mange mennesker glemmer steder såsom læberne, ørerne, nakken, brystet, skuldrene og hænderne. Det er steder, hvor tidens gang og skade fra stråling som regel ses.

Beskyt dit ansigt og vælg den rette solcreme

Huden er det største organ i den menneskelige krop, og dog er det et af dem, der tages mindst hånd om. Daglig brug af solcreme hjælper med at reducere risikoen for hudkræft betydeligt. Derudover hjælper det med at forebygge større tegn på aldring såsom rynker og mørke pletter. Så længe en optimal SPF og en tilstrækkelig mængde anvendes.

Bibliografi:

  • Moyal DD, Fourtanier AM. (2008). Broad-spectrum sunscreens provide better protection from solar ultraviolet-simulated radiation and natural sunlight-induced immunosuppression in human beings. J Am Acad Dermatol. 2008 May;58(5 Suppl 2): S149-54. doi: 10.1016/j.jaad.2007.04.035. PMID: 18410801. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18410801/
  • Patel S, Watchmaker JD, Dover JS. (2021). Darker skin types are underrepresented in sunscreen clinical trials: Results of a literature review. J Am Acad Dermatol. 2021 Nov 16: S0190-9622(21)02827-9. doi: 10.1016/j.jaad.2021.11.009. Epub ahead of print. PMID: 34793928. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34793928/
  • Rungananchai C, Silpa-Archa N, Wongpraparut C, Suiwongsa B, Sangveraphunsiri V, Manuskiatti W. (2018). Sunscreen application to the face persists beyond 2 hours in indoor workers: an open-label trial. J Dermatolog Treat. 2019 Aug;30(5):483-486. doi: 10.1080/09546634.2018.1530440. Epub 2018 Nov 19. PMID: 30273065. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30273065/
Det kan interessere dig ...
8 almindelige fejl ved anvendelse af solcreme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 almindelige fejl ved anvendelse af solcreme

At man ikke anvender solcreme på overskyede dage eller ikke kender dens SPF er nogle af de gængse fejl ved anvendelse af solcreme.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.