Beskyt blodkredsløbet under karantæne

Selvom vi på nuværende tidspunkt befinder os i lockdown på grund af coronavirus, er det ingen undskyldning for at forsømme vores blodkredsløb under karantæne. Det er derfor vigtigt at lede efter alternativer, som giver dig mulighed for at passe på dit hjerte på trods af de nuværende omstændigheder.
Beskyt blodkredsløbet under karantæne

Sidste ændring: 20 maj, 2020

Det er grundlæggende at beskytte blodkredsløbet under karantæne. Det faktum, at vi befinder os i lockdown, er ingen grund til at forsømme nogen aspekter af vores helbred. Selvom det er fristende at slække på det, bliver vi nødt til at forblive organiserede for at kunne opretholde bestemte rutiner.

Dette gælder især de personer, som lider af hjertekarsygdomme. Det er en af de grupper, som er i risiko for at udvikle seriøse former for COVID-19.

SARS-CoV-2 er en virus, som trænger ind i vores celler gennem et protein, der hedder ACE2 (angiotensin-converting-enzyme) receptor. Dette protein viser sig selv i større stil hos de personer, der lider af problemer med blodkredsløbet, såsom højt blodtryk, for eksempel.

Data omkring dødeligheden for coronavirus har afsløret, at mænd, som er over 65 år gamle, og dem, som har et højt blodtryk, især er sårbare i forhold til denne pandemi. Dette er blot endnu en grund til, hvorfor det er endnu vigtigere at følge anbefalingerne for at beskytte blodkredsløbet under karantæne.

Vi ønsker derfor at fortælle dig om tre aspekter, som du ikke bør forsømme under karantæne for at kunne passe på dit hjerte. Vi vil se på, hvad du kan gøre for at holde dit stressniveau under kontrol, motionere og opretholde en sund kost.

Stress og blodkredsløbet under karantæne

Uden tvivl, er forlænget lockdown en stressende situation. Vi oplever en ekstrem situation med meget besynderlige og unikke karaktertræk. På samme tid, hvis du bor alene, så er du også nedsunket i en påtvunget ensomhed.

Foruden dettte, bliver vi nødt til at tilføje frygten for den mulige smitte. Dette er også en kendt stressfaktor, eftersom frygten for selv at blive syge eller miste nogen, vi elsker, til coronavirus altid er tilstede.

Det er derfor vigtigt, at vi holder os selv informerede, men uden at overdrive det. Konstant udsættelse for nyheder, fjernsyn og internettet og at ønske at få de seneste nyheder hele tiden kan ende med at være kontraproduktivt.

Det er selvfølgelig også vigtigt at være opmærksom på de nuværende forbehold, vi skal følge, samt eventuelle forandringer. Men vi bliver nødt til at sætte grænser for at kunne forhindre situationen i at påvirke vores mentale helbred.

Stressende situationer kan være en udløser for episoder med problemer med hjertet og blodkredsløbet. Dårlige nyheder kan være en underliggende årsag til dette.

En anden måde at mindske stress på og beskytte blodkredsløbet under karantæne er ved at holde kontakten til vores elskede. I dette henseende, kan det, at tale med familie og venner på telefonen eller med videoopkald, fungere som en beskyttende faktor for vores hjerter.

Patient får tjekket blodtrykket og blodkredsløbet under karantæne

Fysisk aktivitet under lockdown

Næsten hvert land, som har indført obligatorisk lockdown, har givet anbefalinger til borgerne med hensyn til at forblive aktive under lockdown. Det er ikke nemt at gøre det. Især ikke for folk, der bor i store byer, som er fyldt med bygninger.

På trods af den åbenlyse udfordring, kan vi dog virkelig forbedre vores blodkredsløb, hvis vi formår at forblive aktive i vores hjem. Motionsrutiner har vist sig at være meget nyttige som en beskyttende faktor vores hjertes helbred, især blandt ældre personer.

I løbet af lockdown er det en god idé at sætte tid af på et bestemt tidspunkt i løbet af dagen til fysisk aktivitet. At fastsætte et dagligt motionsskema kan hjælpe dig med at nå dit mål.

Der er intet behov for stort motionsudstyr eller store områder for at kunne få den fysiske aktivitet, du har brug for. Vær bare kreativ og udnyt de rutiner, der allerede er udviklet til denne type situationHvis du kigger på internettet, vil du kunne finde masser.

30 minutters fysisk aktivitet hver dag er nok. Hvis du derudover formår at træne tre gange om ugen, vil dette allerede have en effekt for dit stofskifte. Det er vigtigt at forstå, at det er meget nemmere, end du tror, at passe på dit blodkredsløb.

Sådan kan man spise godt for at beskytte blodkredsløbet under karantæne

Grøntsager danner hjerte

Vi bliver nødt til at være særligt opmærksomme på, hvad vi spiser, al den tid vi er hjemme. Dette er en anden vigtig faktor, når det kommer til blodkredsløbet.

Forlænget lockdown sætter os i en risiko for mangel på orden i vores kostvaner og at indtage en kost, som er ude af balance. Hvis vi ikke etablerer træningsrutiner, så vil vi kun forbrænde en lille mængde af kalorierne. Hvad og hvor meget, vi spiser, bliver nødt til at blive tilpasset denne unikke situation.

Vores nuværende omstændigheder kan nemt føre til vægtøgning på blot kort tid, men det er ikke det eneste problem. At beskytte blodkredsløbet under karantæne betyder at kontrollere vores indtag af farlige ingredienser, såsom salt. Husk, at natrium har tendens til at øge vores blodtryk.

Forbeholdet med at holde afstand fra andre kan også påvirke vores købsvaner. Ikke alle byer eller nabolag har en konstant levering af friske frugter og grøntsager. Det kan begrænse mulighederne for, hvad vi sætter på bordet.

Hvis muligt, skal man organisere tingene på en sådan måde, at man ikke behøver at gå ud så ofte for at få disse ting. At inkorporere dem i din kost vil være nyttigt for dit blodkredsløb.

Hold dig væk fra frugter og grøntsager på dåse eller dem, som kommer i en form for kunstigt forseglet indpakning. Selvom disse produkter holder længere, så er deres konservering mulig takket være tilsat salt. Frem for at være sunde, kan det derimod være kontraproduktivt at spise dem.

Dette er en tid, hvor vi bliver nødt til at passe på vores hjerter

Det er altid en god idé at passe på vores hjerte, men at beskytte vores blodkredsløb i tider med lockdown forårsaget af coronavirus giver en fordel, der er tosidet.

Du mindsker ikke blot din risiko for at lide af hjertekarsygdomme i fremtiden. Du øger også dine chancer for at være i stand til at holde sygdommen under kontrol, hvis du får coronavirus. Med andre ord, vil du være bedre i stand til at forhindre, at sygdommen bliver seriøs.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Duan, L., & Zhu, G. (2020, April 1). Psychological interventions for people affected by the COVID-19 epidemic. The Lancet Psychiatry. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/S2215-0366(20)30073-0
  • Aparicio García-Molina, V., Carbonell-Baeza, A., Delgado Fernández, M., Aparicio García-Molina, V., Carbonell Baeza, A., & Delgado Fernández, M. (2010). Beneficios de la actividad física en personas mayores. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Física y Del Deporte, (40), 4–20.
  • Jiménez-Pavón D, Carbonell-Baeza A, Lavie CJ. Physical exercise as therapy to fight against the mental and physical consequences of COVID-19 quarantine: Special focus in older people [published online ahead of print, 2020 Mar 24]. Prog Cardiovasc Dis. 2020;S0033-0620(20)30063-3. doi:10.1016/j.pcad.2020.03.009
  • Casas R, Castro-Barquero S, Estruch R, Sacanella E. Nutrition and Cardiovascular Health. Int J Mol Sci. 2018;19(12):3988. Published 2018 Dec 11. doi:10.3390/ijms19123988

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.