Syv myter om oral sex og at det skulle være farligt

For at undgå unødig fare og risikoen for at få sexuelt overførte infektioner, er det en god idé at gøre brug af beskyttelse, når man nyder oralsex.
Syv myter om oral sex og at det skulle være farligt
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Oral sex har altid været set som et alternativ eller et supplement til penetration. Tilsvarende ser mange det som en måde at nyde seksuel fornøjelse uden at skulle tænke på potentielt frastødende ting som risikoen for graviditet.

Der er dog utallige historier, der har ført til oprettelsen af ​​en række myter om oral sex og dets mulige konsekvenser.

Nogle sundhedsrisici ved oral sex

Eksperter siger, at hvis vi taler om fellatio eller cunnilingus, er der nogle risici, hvis den person, der gør det, har et åbent snit eller sår i munden. Dette gælder også, hvis kvinden, der modtager oral fornøjelse har menstruation.

Desuden er risikoen for smitte ved oral sex stor, hvis den person, der giver oral nydelse, lider af syfilis.

Er oral sex dårligt?

Svaret er i al almindelighed et rungende nej! oral sex er en god og naturlig måde til at udtrykke seksualitet på. Det er en fornøjelig og tilfredsstillende handling, der findes i de fleste kulturer rundt om i verden og praktiseres af mange par.

Når det er sagt, er det vigtigt at tage højde for, at selv om oral sex er en meget fornøjelig og naturlig praksis, så er det ikke helt risikofrit.

Det er stadig vigtigt, at det udføres ansvarligt, med respekt, på en hygiejnisk måde og med de nødvendige forholdsregler på plads. Og måske vigtigst af alt, med begge parters udtrykkelige og enstemmige samtykke.

Par der kysser

Skødesløse møder

Løse seksuelle møder mellem mennesker, der for nylig har mødt hinanden, synes altid at være stigende, især blandt yngre singler.

I tilfælde af denne type møder vælger folk ofte oral nydelse i modsætning til penetration for at undgå risikoen for graviditet eller kontrahere en seksuelt overført infektion. Trods alt er partnerens seksuelle historie ofte helt ukendt.

Vær sikker på, at du er tilstrækkeligt beskyttet

På trods af dette består et af ​​de vigtigste skridt i at sikre, at du er tilstrækkeligt beskyttet, hvis du planlægger at have oral sex med din partner, som du kender godt. Naturligvis er folk, der har en historie med ubeskyttet sex med flere partnere, statistisk set mere tilbøjelige til at få – og sprede – seksuelt overførte infektioner.

Derfor anbefaler mange specialister, at hvis du ikke har sex med en stabil partner, er det en god idé at sørge for, at du altid bruger en form for beskyttelse.

Husk på, at dette også gælder for fellatio – manden skal altid bære kondom under denne handling.

Særlige kondomer

Par der har sex

Der er en række kondomer derude på markedet designet specielt til oral sex. De er ofte smagstilsat med et tilsætningsstof til gavn for den person, der udfører denne type sex. Plus, der er endda specielle kondomer designet til cunnilingus, som forhindrer direkte kontakt med kønsorganerne.

Myten om kræft

Uanset hvilken type kræft vi snakker om, er det aldrig muligt at identificere en enkelt årsag.

I tilfælde af kræft i mundhulen (herunder strubehovedcancer eller halscancer) kan human papillomavirus være en af årsagerne hertil. Det kan dog stadigvæk ikke bevises, at oral sex forårsager kræft.

Den med kvinder, som hader Fellatio

Kvinde der afskyr fellatio

Derudover er dette endnu en falsk myte oralsex, der har udviklet sig med tiden. I dag er liberale samfundsmæssige holdninger til sex meget mere udbredte. Således er mange af de tabuer, der er skabt af religiøse eller traditionelle moralske værdier, blevet efterladt i stor udstrækning.

Faktisk siger mange kvinder, at de foretrækker at udføre fellatio på deres partner mere end selv at modtage cunnilingus. Dette skyldes, at de ved, at deres partner elsker det, og de får glæde af at give glæde. For mange mænd får denne handling dem til at føle sig elskede og værdsatte.

Tips til sikker oral sex

  • Som vi nævnte, bør du undgå oral sex, hvis du har sår i munden, huller i tænder, ortodontiske apparater mv.
  • Hygiejne og forsigtighed er nødvendigt. Brug ikke tandtråd eller tandbørste lige før du udfører oral sex. Dette skyldes, at de kan forårsage læsioner i tandkødet. Således skal du kun bruge mundskyl før og efter oral sex.
  • Sørg for, at din partners kønsorganer ikke har nogen sår, sekreter eller betændelse. Hvis du bemærker nogen af ​​disse, bør du undgå oral sex.
  • Brug af kondom er altid en god ide. Det er ikke kun når vi taler om penetration, men også for oralsex.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cáceres, V.A.S. (2015). Infecciones de Transmisión Sexual: Epidemiología y Prevención. Revista Experiencia En Medicina Del Hospital Regional Lambayeque 1, 61–65.
  • Sebastián, M.M.S., and González, F. (2008). Hepatitis virales. Acta Pediatrica Espanola 66, 352–356.
  • Diago, M. (2007). Transmisión de la hepatitis C. Revista Espanola de Enfermedades Digestivas 99, 309–314.
  • Pitts, Marian & Smith, Anthony. (2009). Understanding oral sex. Sexual health. 5. 315-6. 10.1071/SH08031.
  • Oral sex. Better Health.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.