Hvad er HPV?

Du har måske hørt om Human Papilloma Virus, eller HPV. Der findes flere end 100 typer HPV, men det er kun 40 af dem, der kan inficere kønsorganerne.
Hvad er HPV?

Sidste ændring: 15 maj, 2019

Hvad er HPV? Human Papilloma Virus (HPV) er en seksuelt overført infektion. HPV-infektioner er for det meste ufarligt og går over af sig selv. Men det kan i nogle tilfælde føre til kræft. Det er derfor, der bliver forsket så meget i HPV.

Her i artiklen forklarer vi alt, du skal vide om HPV.

Hvad skal jeg vide om HPV?

Det er vigtigt at uddanne dig selv om HPV, da det er en meget almindelig virus. Omkring 80% af alle voksner bliver smittet med HPV på et tidspunkt i deres liv. Det bedste, du kan gøre er at mindske risikoen for at blive smittet.

HPV er en af ​​de mest almindelige seksuelt overførte infektioner. Det værste er, at mange bliver smittet uden at vide det. Ofte er der nemlig ikke nogen symptomer til stede.

I alt er der omkring 100 typer af vira i denne gruppe. Men nogle udgør en større risiko end andre, og kan føre til kræft, hvis de ikke behandles.

HPV forårsager infektioner i slimhinden og huden i form af kondylomer eller vorter, hovedsageligt omkring kønsdelene hos mænd og kvinder.

Disse infektioner er forbigående og er af relativt lille betydning på lang sigt. De forsvinder ofte af sig selv uden behandling, men ikke altid.

Derfor er det vigtigt at gå til regelmæssige gynækologiske undersøgelser: Både Pap-test og koloskopi kan bestemme, om en kvinde har unormale vorter på hendes livmoderhals.

Anbefalet læsning efter “Hvad er HPV?”:

5 medicinske planter der øger din sexlyst

HPV forebyggelse og behandling

Kvinde der sidder og holder sig for maven

HPV kan forebygges. Det er en seksuelt overført sygdom, så man reducerer smittefaren ved at dyrke sikker sex. Ifølge Journal of the American Medical Association er HPV direkte relateret til alder og seksuel aktivitet. Jo flere seksuelle partnere du har haft, desto større risiko har du for at være blevet smittet med HPV.

Aldersgruppen 20-24 bliver hyppigst smittet. Der er færre tilfælde af HPV i de ældre aldersgrupper. Det kan der være mange grunde til. Det kan måske skyldes, at modne voksne er mere ansvarlige, dyrker mere sikker sex og har færre partnere. De slår sig måske ned, bliver gift og stifter familie og er således mindre udsat for smittefare.

Forebyggelse er vigtigt for at undgå HPV. Brug kondom, når du har sex, og sørg for at du og din partner bliver tjekket for HPV, hvis I har besluttet jer for at bruge anden præventation, eller hvis I prøver at blive gravid.

HPV-vaccinen

Laege der holder vaccine

Der findes i dag en vaccine mod HPV, der kan gives til både drenge og piger, før de bliver seksuelt aktive. Vaccinen kan forebygge HPV-infektioner og kan også forebygge celleforandringer, der senere bliver til kræft.

Der er et stor fokus på kvinderne, når det kommer til vaccination, og det er også piger som vaccinen først og fremmest anbefales til. 12-årige piger får i dag tilbudt HPV-vaccinen gratis i Danmark.

Men mange mener, at drenge også bør få tilbudt vaccinen. Selvom det ikke er helt så almindeligt, at drenge får kræft af HPV, så kan det ske i nogle tilfælde. De kan også være med til sprede HPV til partnere, hvis de selv er blevet smittede.

Læs også denne artikel efter “Hvad er HPV?”:

6 gode råd til sex i vand

Hvad gør man med kønsvorter?

HPV medfører ofte ingen symptomer. Men det kan føre til kønsvorter, som er uregelmæssige knopper der kan opstå omkring eller på kønsdelene. Hvis du har knopper på skeden, penis eller endetarmsåbningen, så kan det være kønsvorter eller kondylomer som det også kaldes.

Kønsvorterne kan variere i udseende og størrelse. De kan være små og flade eller de kan se blomkålsagtige ud. De kan sidde hver for sig eller i grupper.

Hvis du har mistanke om, at du har kondylomer, så bør du gå til din læge for at blive undersøgt nærmere.

Du kan selv gøre meget for at undgå kondylomer, eller hvis du allerede har dem, sprede dem mere end højst nødvendigvis. Undgå at intimbarbere dig, da virusen dermed kan spredes over større områder, og sørg for at bruge kondom.

Kan HPV behandles?

Nej, desværre ikke. Der findes ingen behandling mod HPV, og der testes heller ikke for virussen rutinemæssigt, da langt de fleste voksne alligevel allerede har den. Men din læge kan hjælpe dig med at komme af med kondylomer, hvis du lider af dem.

Forebyggelse er den eneste egentlige kur mod HPV. Det er derfor vigtigt at få HPV-vaccinen, hvis du har mulighed for det, og gøre hvad du kan for at forebygge at blive smittet. Brug altid kondom, og gå til lægen, hvis du er i tvivl eller har spørgsmål.

Det kan interessere dig ...
10 grunde til at spise pistacienødder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 grunde til at spise pistacienødder

Pistacienødder er små nødder, der vokser på pistacietræer, kaldet Pistaciaceae. I denne artikel lærer du grundene til, at du skal spise pistacienød...