Kan man blive gravid med præsperm?

Præsperm har en lignende sammensætning som sæd, men indeholder ikke sædceller. Så hvordan kan du blive gravid med denne væske?
Kan man blive gravid med præsperm?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Præsperm er en tyk, flydende, farveløs væske, der produceres hos mænd før ejakulation. Den udstødes gennem urinrøret ligesom sæd og urin og er synlig ved spidsen af penis, når en mand er meget ophidset. Mange mennesker har spekuleret på, om det er muligt at blive gravid med præsperm, og det er det, vi vil se på i dag.

I sammensætning ligner præsperm sæd. Det produceres før ejakulation, fordi det har mange funktioner. Vidste du dog, at det kan overføre infektioner og forårsage graviditet? Vi forklarer hvorfor.

Hvad er præsperm?

Det er også kendt som præ-ejakulationsvæske eller præ-ejakulat. Det produceres primært af de Cowperske kirtler, som er placeret ved roden af penis, med lidt hjælp fra Littres kirtler, som er en del af urinrørsvævet.

Sammensætningen ligner sæd, som produceres af testiklerne og frigives under ejakulation. De deler alkalisk fosfatase, men adskiller sig fundamentalt ved, at præ-ejkaulat ikke indeholder sædceller.

Denne væske frigives gennem urinrøret, når manden er ophidset, med den funktion at øge den seksuelle aktivitet og lette reproduktionen. Den frigives før ejakulationen, som et af navnene antyder.

Mængden af den producerede væske afhænger af den enkelte mand. I nogle tilfælde produceres der slet ingen præ-ejakulationsvæske, mens det i andre tilfælde kan være op til 5 milliliter.

Præsperm

Hvad er denne væskes funktioner?

Da præsperm er en tyktflydende væske, er det et smøremiddel for mænd under samleje og fungerer på samme måde som det vaginale slim, der produceres af kvinder. På den anden side smører den også urinrørets vægge og letter strømmen af sæd, som er meget mere tyktflydende.

Samtidig letter den sædcellernes overlevelse, fordi den neutraliserer restsyren fra urinrester og forbedrer pH-værdien i skeden. Ved at ændre det vaginale miljø fremmer det sædcellernes overlevelse.

Hvis det ikke indeholder sædceller, hvordan kan præsperm så forårsage graviditet?

Præsperm kan forårsage graviditet, selv om chancerne for, at det sker, er meget små. Den indeholder normalt ikke sæd, men der kan være sæd i den ved “krydskontaminering”.

Flere undersøgelser har vist, at mellem 17% og 41% af de involverede mænd havde sæd i deres præsperm. Det er derfor, at metoden med at trække sig ud før sædafgang ikke anbefales som præventionsmetode, da præsperm højst sandsynligt vil komme i kontakt med skeden.

Sæd, urin og præsperm kommer ud gennem den samme kanal: Urinrøret. Derfor kan præejakulatet blive forurenet med nogle sædceller, der er tilbage i urinrøret, så et æg kan blive befrugtet.

Dette sker, når der for nylig er blevet ejakuleret sæd, og der ikke er blevet afgivet urin bagefter. Rester af sædceller forbliver i urinrøret og bliver ført væk af præsperm.

Desuden er simpel ubeskyttet kønslig kontakt med enhver seksuel væske, herunder præsperm, tilstrækkelig til at overføre seksuelt overførte infektioner som f.eks. HIV, klamydia eller genital herpes.

Hænder holder kondomer

Er det muligt at mindske risikoen for graviditet fra præsperm?

Det er blevet vist, at præsperm ikke indeholder sædceller, hvis der ikke har været ejakulation i mindst to dage, og der har været vandladning. Derfor anbefales det at tisse, før man har sex.

Der er dog stor risiko for at få seksuelt overførte infektioner, fordi denne væske kan indeholde bakterier, vira og andre mikroorganismer. Derfor er metoden med at trække sig ud før sædafgang på grund af disse risici ikke en pålidelig præventionsstrategi.

Det anbefales at bruge andre præventionsmetoder: Barriere, mekanisk eller hormonel. De første for at undgå seksuelt overførte infektioner og uønskede graviditeter, og de sidstnævnte kun for at undgå at blive gravid, enten af sæd eller præsæd.

Det kan interessere dig ...
Diabetes under graviditet: Årsager og behandlinger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Diabetes under graviditet: Årsager og behandlinger

Diabetes under graviditet, også kendt som svangerskabsdiabetes, er et alvorligt problem for gravide kvinder. Få mere at vide i dag.  • Butler Tobah Y. Can you get pregnant from pre-ejaculation fluid? Mayo Clinic. 2020.
  • Chughtai B, Sawas A, O’Malley RL, Naik RR, Ali Khan S, Pentyala S. A neglected gland: a review of Cowper’s gland. Int J Androl. 2005;28(2):74-77. Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15811067/.
  • Killick SR, Leary C, Trussell J, Guthrie KA. Sperm content of pre-ejaculatory fluid. Hum Fertil (Camb). 2011;14(1):48-52. Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21155689/.
  • Kovavisarach E, et. al. (2016). Presence of sperm in pre-ejaculatory fluid of healthy males. J Med Assoc Thai 2016;99. Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27266214/.
  • Vásquez F, Hérnandez F, Escobar A, Vásquez D, Orozco E, Vizcaíno I, et al. Determinación de la presencia o ausencia de espermatozoides en el líquido pre eyaculatorio. Universidad del Norte. 2017.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.