Hvor længe tager det at blive gravid efter sex?

Befrugtning sker ikke øjeblikkeligt, så det tager omkring tre dage at blive gravid efter sex. Vi vil beskrive processen i denne artikel.
Hvor længe tager det at blive gravid efter sex?

Sidste ændring: 29 april, 2021

Befrugtning er begyndelsen på at være gravid, og det er en kompleks proces, som finder sted efter sex. I modsætning til hvad de fleste personer tror, vil man dog ikke øjeblikkeligt blive gravid efter sex.

Denne proces består af et æg (kvindens kønscelle), der mødes med en sædcelle (mandens kønscelle). Graviditet finder sted, når generne fra begge forældre mødes og danner en ny celle, der kaldes en zygote.

Der er mange spørgsmål og myter omkring, hvordan det sker. Af den grund vil dagens artikel forklare alt, hvad du skal vide om befrugtning: Hvor længe det som regel tager, og hvornår symptomerne på graviditet manifesterer sig.

Hvordan finder befrugtning sted?

Som vi har pointeret i begyndelsen, er befrugtning processen, hvor æg og sæd mødes for at danne en zygote. Det synes simpelt, selvom det faktisk kræver en række optimale omstændigheder.

Sandsynligheden for at blive gravid veksler faktisk mellem 20 og 25%, som forklaret i en artikel af Southern California Center for Reproductive MedicineDette tal refererer til en situation, hvor en person ikke bruger nogen beskyttelse.

Det skyldes, at graviditeten ofte ikke udvikler sig efter befrugtningen. Det er vigtigt at være klar over, at for at det kan finde sted, skal kvinden være i et specifikt stadie af sin menstruationscyklus.

En virksomhed for assisteret reproduktion siger, at det typisk er omkring 14. dagen i menstruationcyklussen – under ægløsningen. Sæd kan dog leve i op til tre dage i kvindens kønsorganer.

Et æg overlever dog kun i 24 timer efter ægløsning. Befrugtning sker dermed i dette tidsrum (en dag), selv hvis den seksuelle handling fandt sted to eller tre dage tidligere.  Vi vil forklare alle faserne af denne proces i de følgende afsnit.

Søgen efter et æg at befrugte

Et æg kommer ud af æggestokken og går ind i æggelederne under processen med ægløsning. Sædceller udvikler sig hele tiden i testiklerne. De er i sædet, når der er sædafgang.

De trænger dermed op gennem skeden i æggelederne – hvis der er en kvinde. Processen, der finder sted, er kendt som “undfangelse”. Det, der sker, er, at sædcellerne gennemgår en række tilpasninger i deres struktur og mobilitet. Det er for at tilegne sig evnen til at trænge ind i ægget.

Sæd er ude at stand til at gøre det efter sædafgang, og de gennemgår ikke alle disse tilpasninger. Det reducerer sandsynligheden for, at flere sædceller befrugter det samme æg, eftersom det kan resultere i en zygote, der ikke er levedygtig.

Illustration af befrugtning, når man vil blive gravid efter sex

Mødet mellem æg og sæd

Når undfangelsen finder sted, trænger sæden ind i kønsorganet hos kvinden. Det styrer mod ægget, og den såkaldte akrosomale reaktion finder sted.

Ifølge en artikel af Bernabeu Institut består denne reaktion af frigivelsen af bestemte enzymer, som giver sædcellerne mulighed for at styre mod oocyttens slimhinde. På den måde mødes kernen af begge celler og det genetiske materiale.

En mekanisme bliver også sat i gang under denne reaktion, og den afholder sædcellen fra at krydse slimhinden. Som vi har pointeret i det tidligere afsnit, er det essentielt, at der ikke er nogen problemer på det genetiske niveau. Vi refererer til dette som en blokering af polyspermi.

Forskydning i livmoderen

En celle ved navn en “zygote” dannes, når ægget og sædcellen mødes og indeholder genetisk materiale fra begge forældre. Befrugtning findet sted i en af æggelederne i de fleste tilfælde.

Derefter skal zygoten trænge ned mod livmoderen – organet, hvor graviditeten finder sted. Zygoten begynder at opdele sig langs vejen, og et embryo dannes fra denne enkelte celle ved succesfuld opdeling af cellerne.

Til at starte med er navnet på de to celler fra zygoten “blastomer”. Der er mellem 12 og 16 blastomer på fjerdedagen for befrugtning. Derefter dannes morula og har en central del, som fører til embryo. Det yderste lag af celler vil derefter danne moderkagen.

Implantation: Den endelige del af befrugtningsprocessen

Det er et essentielt trin, at embryo udvikler sig. Det er processen, hvor den sætter sig fast på endometrium, som er slimhinden i livmoderen.

Det opstår som regel mellem den 6. og 10. dag efter befrugtningen. Bemærk, at et embryo vil komme ud under den næste menstruation, hvis implantationen ikke er succesfuld.

Læs også denne artikel: Gravid med amenorré, er det muligt?

Hvor længe tager det at blive gravid efter sex?

Det første trimester i graviditeten er som regel kendetegnet ved en række symptomer, som fortæller en kvinde, at hun er gravid. Det første tegn er som regel fravær af eller forsinkelse af menstruationen. Det refereres til som amenorré.

Det opstår, fordi produktionen af bestemte hormoner øges for at sikre udviklingen af embryo. Disse hormoner forårsager også ændringer i følsomheden og størrelsen på brysterne, som ofte bliver større.

I begyndelsen af graviditeten øges produktionen af et hormon, der kaldes koriogonadotropin, betydeligt. Det er det hormon, der er tættest forbundet med kvalme og opkast. Koncentrationen af det afgør faktisk intensiteten af symptomerne.

Det er en smule pudsigt, fordi hormonet øges mere i graviditeter med flere fostre end i graviditeter med et enkelt foster. Det er derfor, de har tendens til at opleve flere symptomer.

Et andet gængs tegn i starten af graviditeten er en øgning i hyppigheden og behovet for at urinere. Det er også gængs for en kvinde at være mere træt.

Gravid kvinde ved toilet oplever kvalme

At blive gravid efter sex

På nuværende tidspunkt er der forskellige metoder til at bekræfte en graviditet. De kræver dog alle, at der er gået noget tid efter befrugtningen.

Det skyldes, at graviditetstests som regel fungerer ved at vurdere, om koncentrationen af koriogonadotropin i urinen er øget. Dette hormon øges 6 til 14 dage efter befrugtningen.

I nogle tilfælde kan dette substans opdages i blodet i stedet for i urinen. Denne særlige test kan ikke udføres derhjemme, men er mere nøjagtig.

Hav derfor i baghovedet, at det ikke er muligt at afgøre, om man er gravid eller ej, før der er gået et bestemt stykke tid efter befrugtningen. Graviditetstests kan også give falske negative svar og falske positive. Det er derfor, man altid skal tale med sin læge for at være sikker.

Måske denne artikel også vil interessere dig: De bedste træningsøvelser til gravide

Man vil ikke øjeblikkeligt blive gravid efter sex

Som vi har forklaret ovenstående, er befrugtning en kompleks proces, som kræver optimale omstændigheder. Man vil ikke øjeblikkeligt blive gravid efter sex.  Faktisk kan det opstå to eller tre dage efter samleje.

Derudover vil et embryo ikke altid udvikle sig, og graviditet vil ikke altid finde sted, selvom en zygote dannes. For at det skal kunne ske, er det essentielt, at implantationen udvikler sig korrekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.