Gængse bivirkninger ved prævention

Prævention med hormoner kan have alvorlige bivirkninger hos nogle kvinder. Find ud af de ni mest gængse bivirkninger i denne artikel.
Gængse bivirkninger ved prævention

Sidste ændring: 25 marts, 2021

Takket være fremskridt indenfor videnskaben har man udviklet forskellige typer af prævention, så kvinder kan vælge dem, der passer dem bedst. Man bør dog stadig forvente nogle bivirkninger ved prævention, når man begynder på det.

Når man tænker på prævention med hormoner, tænker man på dem som en måde at forhindre graviditet på. Det er dog stadig lægemidler, og mange kvinder bruger faktisk prævention af netop den årsag.

Størstedelen af præventionsmidler frigiver hormoner i blodbanen. På grund af det kan mange kvinder opleve bivirkninger, som kan variere fra person til person. I denne artikel vil vi forklare ni af de mest gængse bivirkninger ved prævention, og hvorfor de finder sted.

Hvorfor opstår der bivikirkninger ved prævention?

På nuværende tidspunkt er prævention med hormoner de mest effektive metoder til at forebygge graviditet. De er derudover de mest anvendte former for prævention blandt kvinder, sammen med kondomer. Under denne kategori findes:

 • P-piller.
 • Hormonspiral: Kobberspiralen er også en effektiv metode til prævention (de indeholder dog ikke hormoner og har derfor andre bivirkninger).
 • P-ringe.
 • P-plastre.
 • P-stave.
 • Fortrydelsespiller.

Frigivelsen af hormoner er grunden til bivirkninger ved prævention. Generelt er alt, der er relateret til kvindens frugtbarhed, inklusiv menstruationscyklussen, reguleret af hormonerne, østrogen og progesteron.

Når eksogene hormoner frigives i kroppen, forstyrrer de den naturlige hormonelle syntese. På den måde stopper menstruationscyklussen og ægløsningen med at følge sin normale cyklus, hvilket forhindrer graviditet.

Problemet er, at disse hormoner ikke blot påvirker det reproduktive system. De ændrer også andre dele af kroppen såsom brysterne og fedtvæv. Prævention med hormoner gør derfor mere end blot at påvirke frugtbarhed. Deres effekter kan mærkes andre steder også.

Person får indsat p-stav

1. Pletblødning

Pletblødning mellem menstruationer er en bivirkning, hvor man kan opleve uforventet mild eller moderat blødning mellem to menstruationer.  Ifølge studier er denne sekundære reaktion resultatet af ikke at overholde skemaet for p-piller, og det vil højst sandsynligt opstå kort efter, at man begynder at tage p-pillerne.

Når kroppen vænner sig til de hormonelle ændringer, bør blødningen stoppe. Hvis blødningen bliver kraftig eller varer mere end fem dage, bør man tale med sin læge for at udelukke andre mulige årsager.

2. Svimmelhed, kvalme og opkast

Mange kvinder rapporterer svimmelhed, kvalme og opkast, når de begynder på prævention. Disse symptomer kan dog finde sted af grunde, der ikke er relateret til præventionen.

Det er vigtigt at huske på, at med oral prævention kan opkast påvirke præventionens ordentlige funktion. Man bliver derfor nødt til at forstå, hvad man skal gøre, i tilfælde af at man skal tage en ny pille. Som en generel regel bør man tage en ny, hvis man kaster op indenfor tolv timer efter at have taget pillen.

3. Følsomme bryster

Som vi tidligere nævnte, kan de aktive hormoner i prævention påvirke brystvæv og forårsage, at brysterne føler sig hævede eller følsomme. Derudover beskriver mange kvinder følelsen af smerte ved berøring, som forklaret i Mexican Journal of Gynecology and Obstetrics.

4. Hovedpine og migræne

Kvinder rapporterer hovedpine som en af de mest gængse bivirkninger ved prævention. Hvis man regelmæssigt lider af migræne, vil ens læge højst sandsynligt undgå prævention med hormoner og anbefale andre alternativer, eftersom der er nogle beviser, der forbinder de to.

Grunden, som Mayo Clinic forklarer det med, er, at svingende østrogenniveauer kan ændre bestemte hormoner, der ofte er relateret til dette symptom. Man skal måske tage medicin mod hovedpine i nogle faser af ens menstruationscyklus, eller hvis de er meget smertefulde, vil man måske synes, at det er bedst fuldstændig at undgå at tage prævention med hormoner.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Tegn og symptomer på høje østrogenniveauer

5. Bivirkninger ved prævention: Vægtøgning

Vægtøgning er en af de mest kontroversielle bivirkninger ved prævention med hormoner, selvom det lader til, at der ikke er nogen egentlig øgning i kropsmassen. Med andre ord tager man næsten helt sikkert ikke fedt på.

I stedet er det mere sandsynligt, at man øger sin væskeophobning. Det er især tilfældet, når man lige er begyndt at tage p-pillerne, hvilket er grunden til, at det anses som en bivirkning ved at starte på prævention. Over tid stabiliseres den indre balance af elektrolytter, og ens krop bør ikke længere holde på væske på samme måde.

6. Humørsvingninger er gængse bivirkninger ved prævention

Som beskrevet i beskrivelser af oral prævention kan nogle kvinder opleve humørsvingninger. Med andre ord kan disse kvinder føle, at de er følelsesmæssigt ustabile og kan faktisk have en højere risiko for depression og andre humørlidelser.

Når det er sagt, studerer forskere stadig forholdet mellem prævention og depression.  Studierne, vi brugte som ressourcer, er enige om, at effekterne er minimale, og når det kunne verificeres, dukkede det op efter 10 år eller mere, efter man havde brugt præventionen.

Måske du også vil være interesseret i denne artikel: Prævention efter seksuel krænkelse

7. Amenoré

Amenoré refererer til fravær af menstruation, når man forventer, at det opstår. Dette er, ligesom pletblødning, en gængs bivirkning ved prævention med hormoner, og er forbundet med en hormonel ubalance.

Sandheden er, at mange faktorer kan påvirke ens menstruation, ikke blot selve præventionen. Stress, kost og fysisk motion er for eksempel alle afgørende faktorer. Det er dog stadig vigtigt at tage en graviditetstest, hvis ens menstruation ikke kommer, når den burde, blot for at være sikker.

8. Tab af libido

Forskellige ting kan påvirke ens lyst til sex. Det er muligt, at prævention med hormoner kan forårsage mindsket libido, selvom de selvfølgelig ikke er den eneste faktor.

Ifølge en artikel udgivet i Obstetrics and Gynecology ses et fald i sexlysten oftere ved p-plastre og p-stave end ved andre præventionsmetoder med hormoner. Det er dog ekstremt svært at adskille andre variabler, som også kan forårsage en mindsket lyst til sex.

P-piller kan få os til at overveje gængse bivirkninger ved prævention

9. Bivirkninger ved prævention: Udflåd fra skeden

En anden af de gængse bivirkninger ved prævention med hormoner er en ændring i udflåd fra skeden. Denne væske reagerer på indre hormonelle ændringer og flora i skeden.

Denne ændring er sjældent et tegn på sygdom. Kvinder bør faktisk forvente, at udflåd fra skeden ændrer sig, når de begynder på en ny type prævention. Man kan endda forvente, at ændringen vil vare ved, så længe man bruger præventionen.

På trods af bivirkninger ved prævention er det sikkert at bruge

Prævention med hormoner er en sikker og effektiv måde at forebygge graviditet på. Det betyder dog ikke, at det er uden nogen uønskede bivirkninger.

Man bør derfor altid tale med sin læge, hvis man har nogen spørgsmål om prævention. Sundhedsfagfolk vil kunne hjælpe dig med at vælge den rigtige præventionsmetode til dig og din situation. Hver kvinde har ret til at vælge, hvad der fungerer bedst for hendes livsstil med den mindste risiko for komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dolores de cabeza y hormonas: ¿Cuál es la relación? – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/chronic-daily-headaches/in-depth/headaches/art-20046729
 • PROSPECTO LEVONORGESTREL/ETINILESTRADIOL DURBAN 0,1 MG/0,02 MG COMPRIMIDOS RECUBIERTOS EFG. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/82942/P_82942.html
 • Barrera Coello, Laura, et al. “Causas de desapego a los métodos anticonceptivos.” Ginecología y obstetricia de México, 2019, vol. 87, num. Suppl 1, p. S128-S135 (2019).
 • Consideraciones sobre planificación familiar: métodos anticonceptivos. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000400010
 • Caba, Alejandro A. Paradas, et al. “Preferencia de uso del método anticonceptivo hormonal combinado de autoadministración, previa y posterior a la consejería estructurada (Estudio PIENSA).” Revista de la Federación Centroamericana de Obstetricia y Ginecología 2014.19 (2018).
 • Carbajal-Ugarte, José Antonio, et al. “Eficacia y efectos adversos de anticonceptivos hormonales. Estudio comparativo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 46.1 (2008): 83-87.
 • Pauta Barros, Paula Cristina, and Diana Nohely Suárez Condo. Efectos adversos y posibles causales de abandono del método anticonceptivo hormonal combinado Mesigyna en pacientes de la Clínica Humanitaria Fundación Pablo Jaramillo en la ciudad de Cuenca, en el periodo Abril–Agosto del 2017. BS thesis. Universidad del Azuay, 2018.
 • Palacios, Santiago, and Mariella Lilue. “Función sexual femenina y anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 88 (2020).
 • Ferllini Montealegre, Stephanie María, María Fernanda Miranda Muñoz, and Allan David Picado Álvarez. “Depresión: relación con la terapia anticonceptiva hormonal.” Revista Médica Sinergia 5.01 (2020): 233.
 • Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacologia humana (2003): 887-911.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.