7 fødevarer, der er dårlige for dit fordøjelsessystem

Vidste du, at fedtholdige fødevarer øger mavesyren, kan irritere din tarm og forårsage sure opstød? Over længere tid kan dette føre til metaboliske lidelser. Lær hvilke fødevarer du bør undgå i denne artikel!
7 fødevarer, der er dårlige for dit fordøjelsessystem
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Dit fordøjelsessystem spiller en meget vigtig rolle i dit helbred. I sidste ende hjælper de din krop med at absorbere næringsstoffer og fjerne affald.

Vidste du, at de også huser sunde bakterier?

Millioner af bakterier lever i tarmene. De er faktisk nødvendige for en god fordøjelse, fordi de har ansvaret for at nedbryde visse stoffer, som din krop ikke kan fordøje selv.

De hjælper også med at producere visse vigtige vitaminer. Og som om det ikke var nok, giver de også din krop energi og styrker dit immunsystem.

Problemet er, at nogle gange kan dårlige spisevaner obstruere tarmene i at gøre deres arbejde godt, og forårsage symptomer og sygdomme, der kan forringe din livskvalitet.

Den mest bekymrende ting er, at mange mennesker ikke ved, hvilke fødevarer der er skadelige, og hvorfor det kan føre til disse negative virkninger, hvis man spiser dem.

Derfor benytter vi denne lejlighed til at afsløre de 7 mest skadelige fødevarer for dit fordøjelsessystem, og hvorfor du skal reducere forbruget af dem så meget som muligt.

Find ud af hvad de er!

1. Korn der er højt i gluten er ikke godt for dit fordøjelsessystem

gluten er dårligt for dit fordøjelsessystem

Selvom fiberindholdet i nogle slags fuldkorn kan forbedre dit fordøjelsessystem, kan gluten i raffinerede kornsorter forårsage problemer.

Dette protein bliver ikke fordøjet og omsættes ikke korrekt, hvilket fører til allergier og bivirkninger.

Hvis man spiser for meget af det, øger man inflammation i fordøjelsessystemet. Hvis dette ikke kontrolleres, kan den udløse autoimmune sygdomme som:

 • Diabetes
 • Gigt
 • Alzheimers
 • Lupus
 • Fibromyalgi
 • Multipel sklerose
 • Crohns sygdom

2. Rødt kød

At spise rødt kød regelmæssigt øger ikke kun din risiko for gigt, men kan også påvirke dit kropsvæv og øge betændelsestilstande i dit fordøjelsessystem.

Denne form for madvare er sværere at fordøje i sammenligning med magert kød. Da det nedsætter fordøjelsen, kan det også føre til fordøjelsessymptomer som:

 • Inflammation i maven
 • Luft i maven

Derudover ændrer rødt kød pH-niveauerne i tarmene, hvilket nedsætter niveauet af venlige bakterier og øger dermed risikoen for infektion.

3. Fedt, stegt mad

pølser og bacon er dårligt for dit fordøjelsessystem

Stegte og fedtholdige fødevarer er ret vanedannende, og kan forårsage metaboliske lidelser og vægproblemer på lang sigt.

På kort sigt irriterer de tarmene og øger syreindholdet i din mave. De kan også forårsage problemer, såsom sure opstød

Mennesker med irritabel tyktarm, gastritis og andre forstyrrelser i deres fordøjelsessystem bør undgå stegte og fede fødevarer.

4. Mejeriprodukter

Mens mejeriprodukter kan være en god kilde til næringsstoffer, som din krop har brug for, skal mennesker, der har laktoseintolerance, undgå at indtage dem.

De er velsmagende og findes i mange retter, som du sandsynligvis spiser hele tiden, men det har vist sig, at de kan være årsager til mange problemer i dit fordøjelsessystem.

Fedt, laktose og proteiner i mejeriprodukter har direkte indflydelse på helbredet af dit fordøjelsessystem. De ændrer mikro-biomet og gør det sværere at fjerne affald.

De er også relateret til betændelse, og almindelige problemer som forstoppelse og diarré.

5. Krydrede fødevarer

krydret mad

Stærk chili føjer et særligt strejf til din mad og indeholder endda kraftige antioxidanter, der beskytter din krop mod oxidative skader.

Problemet er, at spise dem kan forårsage alvorlig betændelse i ​​din mavesæk og tarm, især for folk der allerede har fordøjelsesproblemer.

Som et resultat vil du opleve flere sure opstød, halsbrand og gastritis.

6. Kaffe og sodavand

Kaffe og sodavand er forbundet med en øget forekomst af sure opstød og tarmbetændelse.

Disse drikkevarer afslapper lukkemusklen i spiserøret, hvilket gør det lettere for mavesyre at komme op.

De høje mængder sukker og tilsætningsstoffer forstyrrer også helsen i dit fordøjelsessystem, og kan nogle gange skabe problemer med diarré og alvorlige mavesmerter.

7. Konserveret og forarbejdet mad

dåsemad

Supermarkederne er fulde af en bred vifte af konservesdåser og forarbejdede fødevarer, som er tilberedt på en måde, der fjerner deres ernæringsmæssige kvalitet.

Mange mennesker ser dem som en god og hurtig løsning, da de har tendens til at smage godt, og er nemme at lave.

Men hvad branchen ikke vil have, at folk ved er, at de er meget lave i væsentlige næringsstoffer. I stedet er de fulde af tilsætningsstoffer, der påvirker både tarmene og resten af ​​kroppen.

At indtage tilsætningsstoffer er forbundet med risikoen for at udvikle metaboliske sygdomme, irritabel tyktarm og flere typer kræft.

Spiser du nogle af ​​de ovennævnte fødevarer? Hvis det er tilfældet, bør du bestræbe dig på at reducere forbruget af dem så meget som muligt, for at holde dit fordøjelsessystem sundt.

I stedet skal du spise flere økologiske fødevarer, især frugt, grøntsager og fuldkorn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • DIETAS EMPÍRICAS PARA EL TRATAMIENTO DEL SÍNDROME DEL INTESTINO IRRITABLE (n.d.). Asociación española de gastroentología.
  http://www.aegastro.es/sites/default/files/archivos/documento-grupo/sindrome_colon_irritable_-_baja_en_fodmaps.pdf
 • Mayo Clinic Staff. (2017). Food allergy.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095
 • ‘The way to a man’s heart is through his gut microbiota’–dietary pro- and prebiotics for the management of cardiovascular risk (2014). Tuohy KM, Fava F, Viola R.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24495527
 • Conlon, M. A., & Bird, A. R. (2014). The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 7(1), 17-44. doi:10.3390/nu7010017
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303825/
 • Rethinking fiber and hydration can lead to better colon health. (2013).
  health.harvard.edu/diseases-and-conditions/rethinking-fiber-and-hydration-can-lead-to-better-colon-health
 • Zhang et al. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. DOI: .
  10.3390/ijms16047493

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.