Blodig opkast: Hvad kan forårsage det?

Der er mange grunde til at kaste blod op. Hvis det sker, skal du være på udkig efter andre symptomer, da det kan kræve øjeblikkelig hjælp.
Blodig opkast: Hvad kan forårsage det?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 november, 2023

Blodig opkast gør et stort indtryk, men det er ikke altid et tegn på noget alvorligt. Dette symptom, hvis tekniske navn er hæmatemese, beskrives som opkastning af blod, undertiden blandet med maveindholdet.

I de mest alvorlige tilfælde er opkastning af blod et tegn på blødning i den øvre del af mave-tarmkanalen. Dette omfatter munden, spiserøret, maven og den øverste del af tyndtarmen. Nogle gange optræder symptomet dog, fordi blodet er blevet slugt efter bl.a. næseblod eller som følge af en voldsom hoste.

Blodig opkast betragtes som et alarmsignal, især hvis personen kaster meget blod op, og hvis det ledsages af svimmelhed, når man rejser sig op, eller åndedrætsbesvær. I disse tilfælde vil det være en medicinsk nødsituation.

Hvad forårsager hæmatemese?

Illustration af mavesår
Hæmatemese opstår som regel ved blødning i den øvre del af fordøjelsessystemet, selvom blodet også kan komme fra andre dele af kroppen.

Der er mange årsager til at kaste blod op. Nogle gange kommer blodet faktisk ikke fra maven, men fra tænderne, halsen eller munden. Også når blod synkes af en eller anden grund, regurgiteres det normalt.

Dette symptom forekommer også, når fremmedlegemer synkes, eller som følge af irritation eller en rift i spiserøret. Det kan opstå efter en voldsom hoste eller kronisk opkastning. Andre mulige årsager er bl.a. følgende:

 • Et sår i spiserøret, mavesækken eller den første del af tyndtarmen.
 • Betændelse i mavesækken eller gastritis.
 • Koagulationsforstyrrelser.
 • Bugspytkirtelbetændelse.
 • Bivirkninger af aspirin eller ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler.
 • Skrumpelever eller alkoholisk hepatitis.
 • Tumorer i mund, svælg, spiserør eller mave.
 • Kræft i spiserøret eller bugspytkirtlen.

Hvilke andre symptomer kan forekomme?

Opkastningen af blod ledsages normalt af andre symptomer som kvalme, utilpashed og mavesmerter. Samtidig opkastning af maveindhold er også muligt.

Nogle gange forekommer der andre symptomer, som anses for at være tegn på en medicinsk nødsituation. Blandt dem bemærker U.S. National Library of Medicine følgende:

 • Svimmelhed.
 • Forvirring.
 • Besvimelse.
 • Alvorlige mavesmerter.
 • Sløret syn.
 • Øget hjertefrekvens.
 • Kold eller klam hud.
 • Ændringer i vejrtrækningen.
 • Opkastning af blod efter en skade.

Du er måske også interesseret i: 8 gavnlige fødevarer til at bekæmpe mavesår

Hvordan diagnosticeres det?

Da opkastning af blod kan forekomme af mange årsager, kan diagnosen kræve flere tests. Oftest begynder den med en fysisk undersøgelse og en samtale med patienten.

Hvis lægen finder det hensigtsmæssigt, vil han/hun bede om en eller flere billeddiagnostiske scanninger for at observere tilstanden i fordøjelseskanalen. På denne måde udføres prøver som f.eks:

 • Endoskopi.
 • Røntgenundersøgelse.
 • Ultralyd.
 • Magnetisk resonansbilleddannelse.
 • Computertomografi.

Det er også almindeligt, at der udføres en blodprøve eller en komplet blodtælling, da dette hjælper med at fastslå, hvor meget blod der er blevet tabt. På baggrund af dette kan der udføres andre prøver. I nogle tilfælde udføres en biopsi.

Blodig opkast: Hvilke behandlinger er der?

Hvis opkastningen har været meget rigelig, kan det være nødvendigt med en blodtransfusion og indgivelse af væske for at rehydrere kroppen. Begge procedurer udføres intravenøst.

Oftest vil lægen ordinere nogle lægemidler for at stoppe opkastningerne, mindske mavesyren eller behandle et eventuelt mavesår. Hvis der er mistanke om en mere alvorlig tilstand, vil sagen højst sandsynligt blive henvist til en specialist.

I de alvorligste tilfælde er blodig opkast et tegn på et blødende mavesår, en skade på fordøjelseskanalen eller en perforation i maven eller tarmen. Hvis dette er tilfældet, er den behandling, der skal følges, normalt en akut operation.

Anbefalinger og forebyggelse

Kvinde laver en salat

Den bedste måde at undgå en episode med blodig opkast på er at passe på din mave-tarm-sundhed. Dette opnås med en ordentlig kost og sunde vaner. Nogle fødevarer øger mavesyreindholdet og genererer en større risiko for gastritis og andre problemer.

Blandt de fødevarer, der bør indtages med måde, er krydret mad. Også alt, der indeholder koffein, herunder kaffe og chokolade. På den anden side er det godt at begrænse indtaget af rødt kød, animalsk fedt og hvide melprodukter.

Alkohol er et af de stoffer, der har størst potentiale til at irritere fordøjelseskanalen. Overdrevent og langvarigt forbrug kan forårsage alvorlige skader på mave og tarm. Tobak er også et irritationsmiddel, ligesom bl.a. aspirin og ibuprofen.

Pas på dit generelle helbred for at undgå blodig opkast

Stress er en anden faktor, der kan påvirke en god fordøjelsessundhed. Det bedste, du kan gøre, er at søge efter mekanismer til at kontrollere det. En af de bedste måder at gøre dette på er gennem regelmæssig motion, som beskytter den fysiske og mentale sundhed.

Det er vigtigt at anvende god fødevarehygiejne for at forebygge infektioner med bakterier, vira og parasitter. Du bør spise langsomt, tygge maden godt og holde hovedet i ro. Indtagelse af probiotika anbefales kraftigt.

For at bevare en god fordøjelsessundhed er det altså vigtigt at passe på det generelle helbred ved at spise en afbalanceret og sund kost, dyrke regelmæssig motion og undgå stoffer, der kan forårsage langsigtede skader.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.