Blødning under graviditeten: Årsag og forebyggelse

Blødning under graviditeten kan være harmløs, men det er altid en god ide at konsultere din læge, især med symptomer, der ikke synes at være normale.
Blødning under graviditeten: Årsag og forebyggelse

Sidste ændring: 16 juni, 2019

Blødning under graviditeten er en af de mange komplikationer, der kan opstå, og det er ofte en årsag til bekymring for enhver kommende mor. Af denne grund er det praktisk at være opmærksom på det og vide, hvorfor det sker.

Når kvinder bløder under graviditeten, er det meget mere almindeligt, end du måske tror. 50% af kvinderne har vaginal pletblødning på et eller andet tidspunkt. Dette betyder imidlertid ikke altid, at sådanne abnormiteter kan skade barnet, selvom det helt sikkert er en bekymring for de fleste gravide kvinder.

Afhængigt af det stadie hvor blødning under graviditeten opstår, kan det være et symptom, som du bør være opmærksom på. Mængden af blod og andre risikofaktorer, som kvindens alder, er også en faktor.

Men at være vidende om dette emne vil hjælpe dig med at håndtere enhver situation på den måde, det fortjener at blive håndteret på. Den bedste mulighed er også som normalt at konsultere en læge straks.

Der er to versioner af denne tilstand: Kraftig blødning og minimal pletblødning, og begge kan ske til enhver tid under graviditeten.

  • Minimal pletblødning er normalt kun et par dråber blod, som ikke er mere ud over små pletter i undertøjet.
  • Kraftig blødning fører derimod til mere rigelig og intens blodgennemstrømning.

Hvad betyder det, at kvinder bløder under graviditeten?

Foster i mave

Blødning under graviditeten kan forekomme af forskellige årsager. Hovedsageligt afhænger det af det stadie, hvor det sker:

Blødning under det første trimester

Blødning under første trimester skyldes normalt implantationen af fosteret i livmoderen. På befrugtningens tidspunkt, når det befrugtede æg, når endometriumet, kan producere nogle blodpletter.

Mild pletblødning kan vare i et par dage og forekommer sædvanligvis i de dage, hvor menstruationen ville finde sted, hvis der ikke var graviditet. Blødninger kan også skyldes normale hormonelle ændringer på dette stadie. Kramper, oppustet mave og ubehag i bækkenområdet kan også forekomme.

Desuden kan blødning under graviditeten i første trimester også skyldes en graviditet udenfor livmoderen. Det er, når ægget bliver implanteret uden for livmoderen, normalt i æggelederne. Symptomer forbundet med det omfatter alvorlige smerter i maveområdet, kvalme og svimmelhed. Det er en tilstand, der skal behandles straks.

Seksuelt samleje er en anden årsag til blødning under graviditeten, og det er ofte den mest almindelige årsag. Generelt forårsager sex ikke skader, og det sker hovedsageligt på grund af øget blodcirkulation i kønsområdet.

Blødning under graviditeten: Andet og tredje trimester

Blødning under andet og tredje trimester kan skyldes livmoderhalsproblemer. Eventuelle rifter i livmoderen skal behandles straks. I alle tilfælde er blødning i disse faser et symptom på komplikationer, så søg omgående lægehjælp.

Fibroider i livmoderen, som er godartede muskeltumorer, kan også være et problem. Disse er til stede både inden for og uden for livmodervæggen og påvirker ikke graviditeten i nogle tilfælde.

Forliggende moderkage, når moderkagen lægger sig i livmoderen men nær eller over åbningen, kan også forårsage blødning. Denne tilstand frembringer normalt smertefri blødning og kan i nogle tilfælde kræve absolut hvile.

Vaginale infektioner og for tidlig fødsel – ofte før den 37. uge – er andre hyppige årsager til blødning under graviditeten.

Hvad er behandlingen for blødning under graviditeten?

Rød farve over gravid mave symboliserer blødning under graviditeten

Det er vigtigt at søge lægehjælp så hurtigt som muligt i nogen af ovenstående situationer, men du skal forblive rolig.

Undgå brugen af tamponer, hvis blødning sker under graviditeten. Hvis der er store mængder, vil det også blive ledsaget af mavesmerter og rygsmerter. Lav en grundigere undersøgelse for at fastslå årsagen.

I de fleste tilfælde er hvile den bedste behandling til blødning under graviditeten. Afslapning er afgørende under hele denne type lidelse, og det vil højst sandsynligt være det råd, du får fra en specialist.

Afhængigt af diagnosen kan lægehjælp også omfatte medicin til behandling af blødninger. Også i tilfælde af vaginale infektioner som svamp, klamydia, herpes osv., ville de også ordinere medicin til topisk eller oral anvendelse.

Medicinske indikationer vil variere afhængigt af hver enkelt tilfælde. Nogle forhold kan kræve fysisk undersøgelse, ultralyd eller både ultralyd og blodprøver. Det varierer afhængigt af graviditetsstadiet og andre faktorer.

Blødning under graviditeten kan være harmløs, men det er altid en god ide at konsultere din læge, især med symptomer, der ikke synes at være normale. Eksperter i emnet er altid de bedste mennesker, der kan evaluere din individuelle sag og tilbyde dig de bedste alternativer til det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.