Det bør du vide før en mastektomi

Det er vigtigt, at man kender til en mastektomi, eftersom det kan forårsage fysisk smerte, resultere i komplikationer og føre til en genopbygning af brystet.
Det bør du vide før en mastektomi

Written by Okairy Zuñiga

Last update: 25 august, 2022

Nogle tilfælde af brystkræft vil føre til en mastektomi. Det er ikke det første valg, men nogle gange er det den eneste løsning, som kan redde ens liv.

For at kunne forstå denne procedure lidt bedre så er det vigtigt, at lære, hvad en kirurgisk fjernelse af en del af eller hele brystet indebærer.

Det er nemt at skrive det ned eller læse det, men at gå igennem hele dette forløb er ekstremt svært.

Det er derfor, det er vigtigt, at man ændrer sin måde at tænke på denne form for behandling af brystkræft. Man bliver nødt til at forstå, at det er en stor forandring i ens liv at få lavet en mastektomi.

For nyligt har selv nogle kvinder, som netop er blevet diagnosticeret med brystkræft, valgt at få denne operation som et forebyggende middel.

Selvom det ikke er et forfærdeligt valg, så er det en meget personlig beslutning. Det er måske ikke engang nødvendigt, hvis man ikke har brystkræft i familien eller gener, som øger ens risiko.

Dette er de ting, man bør vide, før man får lavet en mastektomi.

1. Det er fysisk anderledes for alle kvinder

Kvinde der ligger i hospitalsseng

Nogle personer oplever måske mere smerte end andre. Alt afhængig af ens krop vil man måske opleve, at ens restutitionstid tager længere tid end normalen. Det er 12 uger.

I sidste ende er det ens krop, som bestemmer, hvornår man vil være i stand til at vende tilbage til ens almindelige rutine. Hvad end det er før eller senere, end det man havde håbet.

Dette er noget, som man kan forberede sig på: Man kan have nogle til at hjælpe sig efter en mastektomi. Det er vigtigt, at man er sikker på, at man har nogen ved sin side.

De første to uger efter operationen vil være meget besværlige. Det vil påvirke ens bevægelighed selv i forbindelse med de små ting som at åbne en flaske vand eller børste sit hår.

Det er på dette tidspunkt, at man vil begynde at blive bekymret for smerten, som ens mastektomi har forårsaget. Man bør vide, at nogle kvinder ikke oplever forfærdelig smerte. Faktisk mærker nogle slet ikke noget efter operationen.

Andre har en trykkende fornemmelse eller noget andet.

2. En mastektomi kan give komplikationer

Kvinde med brystkraeft

En mastektomi er en operation ligesom enhver anden. Så det er vigtigt, at man psykisk forbereder sig selv på enhver komplikation, der kan være forbundet med ens krop og ens helbred.

Nogle kvinder føler ikke, at operationen er noget særligt. Andre vil derimod være meget stærkt påvirket af den.

En effekt er, at ens vejrtrækning måske bliver overfladisk på grund af smerten. Udover dette vil man måske udvikle en lungebetændelse på grund af mangel på filtrering i lungerne. Man bliver nødt til at passe på sig selv i dagene efter operationen. Det skyldes, at dette er tidspunktet, hvor man har størst risiko for infektioner.

En anden følge er forstoppelse. Dette opstår som regel, fordi man ikke forstår effekterne fra bedøvelsen og narkosen, som man vil få for smerten.

Disse former for smertestillende kan gøre, at man tilbringer en nat på skadestuen, fordi man ikke har haft afføring i fem dage.

Det er vigtigt, at man taler med sin læge for at få råd om, hvad man kan gøre for at undgå dette. En kost, der er rig på fibre, kan være meget nyttig.

3. En genopbygning af brystet er en mulighed

Bryst implantat

Emnet vedrørende genopbygning af brystet efter mastektomi er et følsomt emne, som er unikt for hver enkelt kvindes behov.

Nogle kvinder vælger ikke at få en genopbygning af brystet af personlige årsager. Andre mener derimod, at de har brug for det for at kunne finde ro i deres nye krop.

Selvom det er forbundet med ens udseende at få lavet en genopbygning af brystet, så lider nogle kvinder under forløbet med en genopbygning. Andre personer, som har haft meget store bryster, vil måske føle sig befriet fra smerter i ryggen, og derfor vælger de ikke at få dem genopbygget.

Lige meget hvad så bliver man nødt til at analysere sine personlige behov, før man beslutter, om man vil gå igennem en genopbygning eller ej.

Tal om dine bekymringer og vær ikke bange for din mastektomi

At få en mastektomi er et meget vigtigt skridt, som man tager i livet, så man bør hverken frygte det eller undertrykke det.

Man bør tale med sin læge. Og hvis man er enige om, at det er nødvendigt, så bør man være sikker på, at man fuldstændigt forstå alt det, som dette forløb indebærer.

It might interest you...
7 årsager til brystsmerter
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
7 årsager til brystsmerter

De fleste kvinder vil opleve brystsmerter eller ømhed i ​​deres bryster på et eller andet tidspunkt i deres levetid. Her er 7 årsager til brystsmer...  • Borbón Mendoza, J. E., & Beato Canfux, A. I. (2002). Enfoque actual de la problemática salud-sociedad en pacientes con mastectomía. Revista Cubana de Medicina Militar, 31(1), 47-53.
  • Del Val Gil, J. M., Bañeres, M. L., López, F. R., Martínez, A. U., & Serrano, A. M. (2001). Cáncer de mama y mastectomía. Estado actual. Cirugía española, 69(1), 56-65.
  • Silva de Oliveira, M., Carvalho Fernandes, A. F., Mesquita Melo, E., & Falcão Juvenal Barbosa, I. C. (2005). Cuidados preoperatorios de mastectomía bajo la óptica de la mujer. Revista Cubana de Enfermería, 21(2), 1-1.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.