Forældre til børn med type 1 diabetes

Type 1 diabetes, der forekommer hyppigst blandt børn og unge, findes hos over 25.000 danskere. Lær nogle tips til at have et barn, der har type 1 diabetes i denne artikel.
Forældre til børn med type 1 diabetes
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Type 1 diabetes er en kronisk sygdom. Når det kontrolleres korrekt, mindsker det ikke nødvendigvis livskvaliteten for dem, der er berørt af det. Børn med type 1 diabetes kræver særlig pleje, men de kan stadig leve et normalt liv.

I dag forklarer vi lidt mere om denne sygdom. Vi giver dig også nogle råd til, hvordan du kan være forældre til børn med type 1 diabetes.

Børn med type 1 diabetes

Type 1 diabetes er en autoimmun sygdom, der udvikler sig i barndommen. Det påvirker de celler, der producerer insulin. Samlet set udgør det omtrent 10% af tilfældene af diabetes, og det har en høj forekomst mellem 10 og 15 år.

Hos dem med type 1 diabetes mister bugspytkirtlen sin evne til at fremstille insulin, fordi immunforsvaret angriber og ødelægger beta-cellerne, der syntetiserer og udskiller insulin.

Insulin, som er et peptidhormon, regulerer metabolismen af ​​kulhydrater, fedt og protein ved at fremme optagelsen af ​​kulhydrater. Det inkluderer glukose fra blodet ind i leveren, fedt og skeletmuskelceller, som er nødvendige for at producere energi. Derfor er det vigtigt at modvirke dette underskud.

Sukkerknalder med teksten diabetes

Den underliggende årsag til type 1 diabetes er usikker. Nogle mener dog, at faktorer som genetik og visse vira bidrager til forekomsten af dets symptomer. Selv om udbruddet af type 1 diabetes normalt finder sted i barndommen eller præpuberteten, kan det også begynde i voksenalderen.

Læs også: 7 tidlige symptomer på diabetes

Råd til at være forældre til børn med type 1 diabetes

Dreng tjekker blodsukker og er eksempel på børn med type 1 diabetes

I det følgende præsenterer vi en række generelle anbefalinger, så både din familie og det berørte barn kan håndtere type 1 diabetes, og så sygdommen ikke kompromitterer deres livskvalitet.

1. Forøg din viden om diabetes type 1

Hvis dit barn er diagnosticeret med denne sygdom, er det meget vigtigt, at de kender de grundlæggende aspekter af sygdommen. Det er også vigtigt, at du hjælper dem med at gennemføre en normaliseringsproces i deres nærmeste miljø. Dette hjælper dem med at tilpasse sig deres nye livsstil.

Familiemedlemmer og lærere skal kende proceduren for handling og deltage i den farmakologiske og følelsesmæssige pleje af barnet.

2. Forstå kostvejledningerne

Frugter og enhed til at måle blodsukker

Mad er nøglen i behandlingen af ​​børn med type 1 diabetes. Derfor er det meget vigtigt, at de forbliver i kontrol både derhjemme og i skolen og følger nogle specifikke regimer.

De vigtigste ting at tage højde for er:

  • En afbalanceret kost: Barnet skal vide, hvordan det kontrollerer mængden af ​​fedt, det indtager, da det mindsker virkningen af ​​insulin og fører til fedme. For eksempel bør frugt og grønsager samt proteiner af høj kvalitet og komplekse kulhydrater alle være en del af alle deres måltider.
  • De bør begrænse deres indtag af enkle kulhydrater. Det er vigtigt at begrænse indtagelsen af ​​disse for at undgå pludselige stigninger i blodsukkeret. Fødevarer, der skal undgås på grund af deres høje indhold af tilsat sukker, inkluderer stærkt forarbejdede kager, juice, sirup, cookies og alle former for færdigpakket junkfood.
  • Forældre bør bede lærere om skolecafeteriaets ugentlige menuer. Hvis barnet desuden er meget ungt, skal undervisere vide, at disse børn har brug for en anden morgenmad eller frokost, så deres blodsukkerniveau forbliver stabilt.

3. Brug farmakologisk behandling

Børn med type 1 diabetes skal indsprøjte insulin flere gange om dagen: Hurtigtvirkende insulin før hvert måltid og langsomtvirkende en eller to gange om dagen.

Forsøg at administrere stoffet i et afslappet miljø og helst derhjemme. Lærere skal kende proceduren, hvis barnet er for ungt og har brug for hjælp til at administrere indsprøjtningerne.

Læs også: Sådan kan man behandle diabetes med laurbærblade

4. Blodsukkerkontrol

Person måler blodsukker

Børn med diabetes skal med jævne mellemrum kontrolleres gennem et lille stik på pegefingeren for at finde ud af, hvad deres blodsukkerniveau er.

I skolen bør de være i stand til at gøre det i klasseværelset eller et hvilket som helst andet sted, hvor de føler sig godt tilpas.

5. Motion

Børn med type 1 diabetes kan udføre de samme fysiske aktiviteter som andre børn på deres alder. Så længe de følger disse retningslinjer:

  • De bør måle deres blodsukker før og efter træning for at tilpasse deres måltider om nødvendigt.
  • Forældre eller lærere, der er til stede under barnets fysiske aktivitet, skal have hurtig adgang til mad, der er rig på kulhydrater. Dette er i tilfælde af et pludseligt fald i blodsukkeret (hypoglykæmi).

Børn med type 1 diabetes: Opsummering

De nuværende redskaber, der bruges til kontrol af type 1 diabetes, tillader dem, der er ramt af sygdommen at have en god livskvalitet.

Når det drejer sig om børn, bør alle voksne omkring dem kende til sygdommens egenskaber. Dette er for, at de er i stand til at vejlede og hjælpe dem med at føre den rette kontrol med blodsukkeret.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.