Glutenfri opskrifter med mange kulhydrater

Hvis du har cøliaki, er du allerede klar over, hvor svært det er at finde glutenfri opskrifter, der passer til dine behov. I denne artikel giver vi dig to lækre af slagsen.
Glutenfri opskrifter med mange kulhydrater
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det kan nogle gange føles som om der er gluten i alt, især for dem, der først lige har opdaget, at de er glutenallergikere. Men der findes masser af lækre glutenfri opskrifter. Det kan hjælpe at spise mad med mange kulhydrater. Lær så meget som muligt om dine ernæringsmæssige behov. Det er vigtigt, hvis du har cøliaki eller er nødt til at følge en særlig kost.

Det fantastiske ved glutenfri opskrifter er, at de dækker et stort antal elementer og ingredienser, der ligner det, du finder i ethvert supermarked eller butik. Så det er ikke nødvendigt at ændre alt, hvad du spiser med ét slag.

Kulhydrater og cøliaki

Et meget vigtigt koncept, som du altid bør huske på, er direkte forbundet med kulhydrater. På trods af deres dårlige omdømme er de en del af den kemiske kæde af stoffer, der omdannes til energi.

Der er mange, du helt sikkert kender: sukkerarter, kalorier, mineraler. På trods af deres mange former bliver de alle “drevet” gennem det “værktøj”, som kulhydrater tilbyder.

Problemet opstår, når de akkumulerer i kroppen, og der ikke er nogen måde at slippe af med overbelastningen på. En del af problemet er, at fedme, hjertesygdomme eller livsstilsproblemer, som for eksempel at have en stillesiddende livsstil eller anæmi, er  direkte relateret til overskuddet af dette stof.

Men uden kulhydrater ville vi ikke have en måde at forsyne vores celler med den energi de har brug for, til at fungere. Så når du læser, at “kulhydrater er dårlige”, skal du ikke stole på noget, der kommer fra denne kilde. I virkeligheden hjælper kulhydrater kroppen med den nødvendige energi.

Nu er det tid til at åbne mulighederne for opfindsomhed og bruge lidt tid på at lave disse nye og ideelle glutenfrie opskrifter, der er gode til glutenallergikere.

Læs også:

Glutenfri opskrifter fulde af kulhydratenergi

Hvorfor er det så vigtigt, at vi angiver, at disse opskrifter er gode for glutenallergikere?

Årsagen er ganske simpel. Meget af verden bliver fodret af et enkelt korn: hvede. Dette er en ingrediens med et højt indhold af gluten, og det er tortur for mennesker med fordøjelsesproblemer.

Derudover er hvede også til stede i mange hverdagsfødevarer. Gluten findes overalt, fra brødet på dit bord til de småkager du normalt dypper i kaffen i løbet af eftermiddagen.

Forestil dig nu at bo i en verden, hvor det du spiser gør dig ondt, og derudover kan du ikke finde nogen gode muligheder, der ikke har gluten i dem.

Det er her, vi gerne vil hjælpe.

Lad os tage et kig på nogle af disse opskrifter!

Glutenfri opskrifter med quinoa, æble og krydderier

Quinoa er en god erstatning for traditionelle kornsorter

Dette er ideelt til morgenmad og godt til at eliminere og erstatte traditionelle korn. Begynd at tilføje lidt smag og kvalitet til din krop gennem denne enkle og praktiske opskrift.

Ingredienser

 • 1/2 kop quinoa (100 g)
 • 1 kop vand (250 ml)
 • 2 spsk kanelpulver (30 g)
 • 1 spsk brunt sukker (15 g)
 • 1/2 kop valnødder (75 g)
 • 1 hakket æble
 • 2 spsk blåbær (40 g)

Forberedelse

 • Varm vandet, og når det begynder at koge tilsættes quinoa. Rør og lad stå i 5 minutter.
 • Når quinoaen har udvidet sig tilsættes kanel, brunt sukker og valnødder. Bland alt godt.
 • Til sidst skæres æblet i små stykker og tilsættes sammen med blåbærene.

Læs også:

Glutenfri pasta med rejer og pesto

Pasta med rejer udgør et lækkert, glutenfrit måltid

 

Denne opskrift er beviset på, at det er muligt at spise lækker mad, der er helt glutenfri. Det er uden tvivl en opskrift, som du ikke må gå glip af.

Ingredienser

 • 1 kop glutenfri pasta (200 g)
 • 250 g pillede rejer
 • 1 kop grønne ærter (95 g)
 • 2 kopper cherrytomater i sauce (250 g)
 • 2 spsk pesto (30 ml)

Forberedelse

 • Start med at lave pasta ligesom enhver anden slags. Sæt en gryde vand i kog med salt. Rør mens det koger.
 • Før pastaen er kogt færdig tilsættes rejer og ærter. Rør lejlighedsvis.
 • Si derefter alle ingredienserne ved hjælp af et dørslag.
 • Til sidst hældes cherrytomat saucen i og blandes i din glutenfri pastaopskrift. Du kan spise det med det samme eller vente et par timer, sætte det i ovnen og tilføje et strejf af pesto.

Hvad venter du på? Prøv disse glutenfri opskrifter, og nyd ikke at skulle bekymre dig om ondt i maven.

Det kan interessere dig ...
Sådan laver man glutenfrit brød: Tre opskrifter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan laver man glutenfrit brød: Tre opskrifter

I denne artikel deler vi tre opskrifter, som kan hjælpe dig med at lave glutenfrit brød derhjemme. De er hurtige og meget enkle.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Nehra, V., Marietta, E. V., & Murray, J. A. (2012). Celiac Disease. In Encyclopedia of Human Nutrition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00046-5
 • Biesiekierski, J. R., Peters, S. L., Newnham, E. D., Rosella, O., Muir, J. G., & Gibson, P. R. (2013). No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.04.051
 • Mohamed, A. A., Rayas-Duarte, P., Shogren, R. L., & Sessa, D. J. (2006). Low carbohydrates bread: Formulation, processing and sensory quality. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.08.044
 • Alvarez-Jubete, L., Arendt, E. K., & Gallagher, E. (2010). Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten-free ingredients. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.10.014
 • Kuipers, R. S., de Graaf, D. J., Luxwolda, M. F., Muskiet, M. H. A., Dijck-Brouwer, D. A. J., & Muskiet, F. A. J. (2011). Saturated fat, carbohydrates and cardiovascular disease. Netherlands Journal of Medicine. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.26285

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.