Bomuldsfrøolie: Anvendelse, fordele og risici

Anvendelse af bomuldsfrøolie kan være kontroversielt. Mens det i nogle tilfælde synes at give fordele, udgør det i andre tilfælde visse risici.
Bomuldsfrøolie: Anvendelse, fordele og risici

Sidste ændring: 08 juni, 2022

Bomuldsfrøolie er et produkt, der er fremstillet af plantearterne Gossypium hirsutum og Gossypium herbaceum. Den anvendes især i madlavning, men har også medicinske og kosmetiske anvendelsesmuligheder.

Siden 1880’erne har den været en del af den amerikanske kost og er blevet en af de mest populære vegetabilske olier i USA. I dag er den dog ikke så populær på markedet, da andre varianter, såsom sojaolie og majsolie, har fortrængt den.

Det er under alle omstændigheder en olie, der udmærker sig ved at være en kilde til flerumættede fedtsyrer, som bidrager til hjerte-kar-sundhed. Det er også et alsidigt produkt, som du kan inddrage i din kost på mange forskellige måder. Men hvad siger undersøgelserne? Og hvad er de mulige risici?

Anvendelse af bomuldsfrøolie

Bomuldsfrøolie anvendes jævnligt i fødevareindustrien, da det har evnen til at forlænge fødevarers holdbarhed. Du kan finde det i produkter som kartoffelchips, kager, mayonnaise, margarine og salatdressinger.

Den er endda foretrukket i bagværk, da det giver fugt og tekstur. Andre fødevarer, hvori det forekommer, er følgende:

Blandt andet er det vigtigt at bemærke, at dette produkt også kan bruges udenfor fødevareindustrien, såsom i olielamper, stearinlys, insekticider og vaskemidler til tøjvask. Samtidig har det også nogle medicinske og kosmetiske anvendelsesmuligheder.

Stearinlys lavet med bomuldsfrøolie

Bomuldsfrøolie er ikke kun en del af fødevareindustrien og farmakologien. Det findes også i f.eks. stearinlys.

Fordele ved bomuldsfrøolie

Fordelene ved bomuldsfrøolie har i høj grad at gøre med den ernæringsmæssige kvalitet. Konkret indeholder denne olie kun ca. 4 g mættet fedt pr. spiseskefuld, eller 16 % af det anbefalede daglige indtag.

For at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme foreslår organisationer som American Heart Association, at man vælger olier med disse karaktertræk for mættet fedt.

Den indeholder dog også 7 gram flerumættet fedt pr. spiseskefuld, hvilket giver den fordele for hjertesundheden. Mere præcist indeholder den 2 % af det daglige indtag af omega-3-fedtsyrer og 58 % af omega-6-fedtsyrer.

I mindre grad indeholder den også enkeltumættet fedt, som eksperter anbefaler i kosten som et supplement for at stimulere stigningen af HDL eller det “gode” kolesterol. Det er også en kilde til E-vitamin eller alfa-tocopherol, et vigtigt næringsstof for cellestofskifte og sygdomsforebyggelse. Men er der beviser for dets virkninger på vores sundhed? Lad os se på det!

Du vil måske være interesseret i: Kontroverser om kokosolie: Hvad du behøver at vide

1. Antiinflammatoriske virkninger

Der er ingen undersøgelser, der beviser, at bomuldsfrøolie har antiinflammatoriske egenskaber. Der er dog beviser for de antiinflammatoriske virkninger af enkeltumættede fedtstoffer. I den forstand kan denne oliesort have en indvirkning på reduktionen af inflammatoriske kemikalier i blodet.

Dens indhold af enkeltumættet fedt er 18 %, men kan øges til 50 %, når den er delvist hydrogeneret. Under alle omstændigheder er det et kosttilskud, der virker inden for rammerne af en sund kost.

2. Beskyttelse af hjertekarsystemets sundhed

De enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer, som denne olie indeholder, bidrager til at mindske risikoen for kardiovaskulære hændelser.

En oversigtsartikel, der er udgivet i Cochrane Library, tyder på, at denne type lipider sænker LDL-kolesterolniveauet og øger HDL-kolesterolniveauet. Dette reducerer til gengæld risikoen for koronar hjertesygdom eller slagtilfælde.

Vi skal dog huske på, at bomuldsfrøolie indeholder mere mættet fedt end andre vegetabilske olier, f.eks. olivenolie. Derfor kan et overdrevent indtag have den modsatte effekt. Derfor bør vi bruge den med måde og kun når det ikke er muligt at vælge en anden, mere hjertevenlig olie.

3. Antitumoraktivitet

Bomuldsfrøolie er ikke en alternativ behandling mod kræft. Nogle undersøgelser har dog gjort relevante fund om fordelene ved bomuldsfrøolie mod denne sygdom.

En undersøgelse, som blev offentliggjort i tidsskriftet Anticancer Research, fastslog, at gossypol – et naturligt giftstof, der er til stede i denne olie før raffinering – hjalp med at undertrykke kræftceller, der viste resistens over for flere lægemidler.

I mellemtiden konkluderede en undersøgelse i Molecular Cancer Therapeutics, at dette stof også var nyttigt til at reducere tumorvækst hos patienter med prostatakræft. Indtil videre er det et emne, der stadig undersøges, så der er behov for flere beviser.

4. Hudpleje

En anvendelse af bomuldsfrøolie, som ikke anses for kontroversiel, har at gøre med hudpleje. På grund af indholdet af E-vitamin og fedtsyrer giver denne ingrediens følgende fordele:

  • Fugtighedsgivende.
  • Anti-aging.
  • Øget hudgennemtrængelighed (en egenskab, der hjælper huden til bedre at absorbere andre produkter).
  • Beskyttelse af hudbarrieren.
  • Sårheling.
Kvinde påfører creme

Brugen af bomuldsfrøolie på huden er blevet godkendt.

Risici ved bomuldsfrøolie

Risici forbundet med brugen af bomuldsfrøolie har at gøre med dens indhold af gossypol. Dette stof er et naturligt giftstof, som giver olien sin særlige gule farve.

Det beskytter blandt andet også planten mod insekter. Og selv om det er blevet undersøgt for sit antitumorpotentiale, har det vist sig at have følgende negative virkninger:

  • Infertilitet.
  • Problemer i svangerskabsperioden, herunder tidlig embryonal udvikling.
  • Leverskader.
  • Åndedrætsbesvær.
  • Anoreksi.

Muligheden for, at nogle mennesker er allergiske over for udvortes brug af bomuldsfrøolie, er også noget, man skal overveje. Derfor er det bedst at lave en lille overfølsomhedstest, før man bruger produktet i sin helhed. Hvis der efter 24 timer ikke er tegn på allergi, kan du anvende det uden problemer.

Andre olier er mere anbefalelsesværdige

I lang tid har bomuldsfrøolie skillet sig ud for sine egenskaber, pris og alsidighed. Selv om det er sandt, at den har nogle fordele, bør man ikke ignorere dens mulige risici og dens indhold af mættet fedt. Når det drejer sig om at vælge en god olie, er det derfor bedst at vælge andre varianter, såsom olivenolie eller solsikkeolie.

Alligevel anser eksperter de fleste af de kommercielle præsentationer af denne olie for at være sikre, da de ikke udgør et problem, hvis de bruges med måde. Produktet bør opbevares i en lufttæt beholder, væk fra direkte sollys, på et køligt sted.

Det kan interessere dig ...
Hvad er æteriske olier, og hvordan virker de?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er æteriske olier, og hvordan virker de?

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvad æteriske olier er, vil vi fortælle dig, hvad de bruges til, og hvilke fordele de har.



  • Munroe CE. The Use of Cotton-Seed Oil as Food, and for Medicinal Purposes. Public Health Pap Rep. 1884;10:236-240.
  • Daniel DR, Thompson LD, Shriver BJ, Wu CK, Hoover LC. Nonhydrogenated cottonseed oil can be used as a deep fat frying medium to reduce trans-fatty acid content in french fries. J Am Diet Assoc. 2005 Dec;105(12):1927-32. doi: 10.1016/j.jada.2005.09.029. PMID: 16321599.
  • Allayee H, Roth N, Hodis HN. Polyunsaturated fatty acids and cardiovascular disease: implications for nutrigenetics. J Nutrigenet Nutrigenomics. 2009;2(3):140-8. doi: 10.1159/000235562. Epub 2009 Sep 23. PMID: 19776641; PMCID: PMC2820567.
  • Schwingshackl L, Hoffmann G. Monounsaturated fatty acids and risk of cardiovascular disease: synopsis of the evidence available from systematic reviews and meta-analyses. Nutrients. 2012;4(12):1989-2007. Published 2012 Dec 11. doi:10.3390/nu4121989
  • Ravaut G, Légiot A, Bergeron KF, Mounier C. Monounsaturated Fatty Acids in Obesity-Related Inflammation. Int J Mol Sci. 2020;22(1):330. Published 2020 Dec 30. doi:10.3390/ijms22010330
  • Abdelhamid AS, Martin N, Bridges C, et al. Polyunsaturated fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018;7(7):CD012345. Published 2018 Jul 18. doi:10.1002/14651858.CD012345.pub2
  • Huang, Y., Wang, L., Chang, H., Ye, W., Dowd, M., Wan, P., & Lin, Y.C. (2006). Molecular mechanisms of (-)-gossypol-induced apoptosis in human prostate cancer cells. Anticancer research, 26 3A, 1925-33 .
  • Volate SR, Kawasaki BT, Hurt EM, et al. Gossypol induces apoptosis by activating p53 in prostate cancer cells and prostate tumor-initiating cells. Mol Cancer Ther. 2010;9(2):461-470. doi:10.1158/1535-7163.MCT-09-0507
  • Keen MA, Hassan I. Vitamin E in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2016;7(4):311-315. doi:10.4103/2229-5178.185494
  • Gadelha IC, Fonseca NB, Oloris SC, Melo MM, Soto-Blanco B. Gossypol toxicity from cottonseed products. ScientificWorldJournal. 2014;2014:231635. doi:10.1155/2014/231635