Er morgenmadsprodukter sunde eller usunde?

Det er almindeligt at spise morgenmadsprodukter til morgenmad, men mange undrer sig over, om de er sunde eller ej. Er du klar til at få svaret? Læs med for at finde ud af det!
Er morgenmadsprodukter sunde eller usunde?
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Det er gængs i mange hjem at spise morgenmadsprodukter til morgenmad. Men er dette en sund eller usund vane? Det kommer an på flere ting.

Der er mange forskellige måder at nyde morgenmadsprodukter på, om det så er med mælk, grøntsagsdrik eller yoghurt. Nogle er også lavet med majs, mens andre er lavet med ris eller havre. Nogle af dem har endda en kommerciel version med chokolade og mange andre ingredienser.

Ifølge nogle organisationer har kornsorter såsom havre, ris, hvede og majs en høj ernæringsmæssig værdi på grund af deres indhold af proteiner, kulhydrater, naturligt fedt og fiber.

Disse kornsorter mister dog deres ernæringsmæssige egenskaber, når fødevareindustrien eksponerer dem for en raffinerende proces for at pakke dem. I det henseende er den specifikke forskel mellem et fuldkornsprodukt og en pakke morgenmadsprodukt forarbejdningsprocessen.

Typer af morgenmadsprodukter: De sunde og de usunde

Forarbejdede morgenmadsprodukter stammer fra den vegetariske bevægelse i det sidste kvartal af det 19. århundrede (i det mindste ifølge en artikel udgivet i Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca de Argentina). Produktionen er ret stor nutildags, og der er mange variationer af dem.

Der er forskellige typer morgenmadsprodukter såsom:

 • Flager er resultatet af raffineret mel og indeholder salt, sukker, malt og andre tilsatte ingredienser. De er som regel beriget med vitaminer og mineraler for at kompensere for det.
 • Poppet er resultatet af at tilføre luft ved højt tryk til de forskellige korn. Disse produkter er lette og knasende sammenlignet med andre.
 • Fuldkorn er rige på fiber og er lavet med hele korn.
 • Musli er en blanding af kornsorter såsom havre, ris, majs, hvede, nødder såsom mandler, valnødder, hasselnødder og tørrede frugter såsom rosiner, æble, banan og kokos.
 • Grød er kogt havregryn og kan indeholde andre ingredienser også.
Stofpose med havregryn

Læs også denne artikel: Spis en smoothieskål til morgenmad

Er det sundt at spise morgenmadsprodukter til morgenmad eller ej?

Bemærk, at det kun er sundt at spise morgenmadsprodukter til morgenmad, hvis de er lavet med fuldkorn. Til sammenligning er det ikke sundt at spise færdigpakkede morgenmadsprodukter på regelmæssig basis. I det henseende skal man lære at differentiere, hvad hver af dem indeholder.

Fuldkornsprodukter

Produkter fra fuldkorn såsom havre, rug, byg, majs og brune ris giver vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som kroppen har brug for. De indeholder også kostfibre – som opfylder forskellige funktioner i kroppen og derfor er gavnlige.

Mange andre kornsorter går ikke under denne kategori, såsom quinoa, amaranth og boghvede. De er ellers også ret nærende.

Færdigpakkede morgenmadsprodukter

Som nævnt ovenstående, er færdigpakkede morgenmadsprodukter som regel resultatet af raffinerede kornsorter. De indeholder dermed også andre substanser, som gør dem usunde.

Ifølge videnskabelige beviser laver virksomheder disse spiselige produkter ved at:

 • De bearbejder kornene med hvedemel.
 • Derefter tilføjer de andre ingredienser såsom sukker, kakao og vand.
 • Blandingen gennemgår derefter en ekstruderingsproces, der involverer at bruge høje temperaturer gennem en maskine, der former produkterne.
 • Derefter tørrer de dejen.
 • Til sidst former de den – kugler, stjerner, ringe, flager eller rektangler.

Som du kan se, er færdigpakkede morgenmadsprodukter meget forarbejdede fødevarer, som indeholder for meget sukker og absolut ingen fibre.

De sunde fordele ved at spise fuldkornsprodukter til morgenmad

Disse afhænger af, hvilken kornsort man spiser til morgenmad. På den ene side kan man spise fuldkornsprodukter såsom havregryn, og på den anden kan man vælge de færdigpakkede løsninger som nævnt ovenstående.

De kan forebygge forstoppelse og fremme et sundt helbred

Et sundt valg er at spise havregryn sammen med frugter og nødder på grund af dets bidrag af vitaminer, aminosyrer og fibre, som er glimrende for hjertet og leveren. Hvis man spiser havregryn og andre gryn, fremmer fibrene også tarmtransit og faciliterer forebyggelsen af forstoppelse.

De giver vitaminer og mineraler

Fuldkorn giver mikronæringsstoffer såsom A-vitamin, folinsyre og mineraler såsom jern, zink, selen, magnesium og kobber. De forstærker dermed immunsystemet.

De giver sundt fedt og sænker dårligt kolesterol

Gryn såsom boghvede og quinoa indeholder essentielle omega-3 fedtsyrer. De giver også protein (som bidrager til mæthedsfornemmelsen) og kostfibre. Disse komponenter hjælper med at reducere dårligt kolesterol, regulere blodglukose og forebygge sygdomme såsom diabetes.

De bidrager til at opretholde en sund vægt

Mere specifikt er en portion mad af god kvalitet og rig på fiber og protein mættende og forhindrer en i at overspise og snacke. Af den grund er det glimrende til at opretholde en sund vægt.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Derfor er det sundt at drikke havremælk

Færdigpakkede morgenmadsprodukter: De sunde og usunde

Eksempel på sunde morgenmadsprodukter i skål

Det er selvfølgelig bedre at spise fuldkornsprodukter med minimal forarbejdning. Vælg dem, der ikke indeholder tilsat sukker eller kemikalier, hvis du vælger forarbejdede produkter.

Du skal dermed sikre dig, at de færdigpakkede morgenmadsprodukter indeholder det følgende:

 • Maks mellem 15 og 20 gram kulhydrater per portion.
 • Mindre end 250 milligram natrium.
 • Mindst 25% mineraler såsom kalcium eller jern (for eksempel beriget).
 • Mindst tre gram fiber.
 • Op til otte gram hvidt sukker.
 • Mindre end tre gram fedt.

Læs på ingredienslisten for at kunne vælge et produkt af god kvalitet. Indtag det ikke regelmæssigt, hvis den første ingrediens er sukker, fedt eller raffinerede olier og mel.

Er det så sundt at spise morgenmadsprodukter eller ej?

For at afgøre, om et morgenmadsprodukt er sundt eller ej, skal man være kritisk og tage med i overvejelserne, at et sporadisk forbrug af forarbejdede fødevarer, hvad end det er færdigpakkede morgenmadsprodukter eller fuldkorn, ikke vil føre til specifik skade af helbredet. Primært er det, der betyder noget, hvor ofte og hvor meget man spiser det.

Ligeledes bør man have i baghovedet, at man kan spise sund morgenmad, så længe man vælger naturlige fuldkornsprodukter såsom havregryn, risgryn (uden tilsat sukker), quinoa, amaranth og musli for eksempel.

Hav også i baghovedet, at alle dagens måltider bør give næringsstoffer af god kvalitet. Man bør dermed holde sig til naturlige og minimalt forarbejdede produkter, så vidt man kan.

Hvad mener du så? Er din morgenmad sund eller usund?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.