Sojaprotein: Er det godt eller dårligt for dit helbred?

I denne artikel vil du opdage, om kontroversen omkring sojaprotein er videnskabeligt begrundet, mens vi analyserer fordelene og de mulige risici ifølge undersøgelser. Lyder det interessant? Gå ikke glip af det!
Sojaprotein: Er det godt eller dårligt for dit helbred?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Du kan spise sojaprotein på forskellige måder, hvad enten det er i form af sojabønner eller en række sojabaserede produkter som tofu eller sojamælk. Der er dog en del uenighed om de sundhedsmæssige fordele ved sojaprotein.

Veganere og vegetarer får blandt andet deres protein gennem soja. Men er sojaprotein egentlig godt for dit helbred? I denne artikel gennemgår vi nogle videnskabelige undersøgelser om emnet.

De ernæringsmæssige egenskaber ved sojaprotein

Sojabønner

Soja giver protein af høj ernæringsmæssig kvalitet. Faktisk indeholder det de ni aminosyrer, der er essentielle for din krop. Det er netop det, der gør det til en grundlæggende fødevare for veganere og vegetarer.

Kogte sojabønner giver 127 kalorier pr. 100 gram og ca. 12 gram protein, 5,5 gram fedt, 10 gram kulhydrater og 4 fibre for den samme mængde.

Med dette in mente er den bedste måde at udnytte fordelene ved at spise hele sojabønner eller produkter, der er lavet med dem, som tempeh, miso eller tofu. Disse produkter indeholder hverken konserveringsmidler, sukker eller tilsat fedt.

Sojaproteinpulver

Hvis du kigger specifikt på sojaproteinpulver, som er lavet af affedtede sojabønner for at fjerne deres fibre og sukker, vil du opdage, at deres næringsegenskaber pr. 28 gram er:

 • 95 kalorier
 • 1 gram fedt
 • 2 gram kulhydrater
 • 1,6 gram fibre
 • 23 gram protein
 • 25 % af din anbefalede daglige værdi af jern
 • 22 % af den anbefalede daglige værdi af fosfor
 • 21 % af den anbefalede daglige værdi af magnesium

Sojapulver er en god proteinkilde. Det indeholder dog også fytater, en komponent, der kan reducere din optagelse af mineraler.

Kontroversen omkring sojaprotein

Kilder til sojaprotein

Der er en stor kontrovers omkring soja, er det godt eller dårligt for dit helbred?

Kritikerne af sojaprotein ser på dets komponenter: Isoflavoner og fytoøstrogener. Tidligere blev de sat i forbindelse med vækst af kræftceller og problemer med fertilitet og skjoldbruskkirtlen.

Videnskaben har dog givet bedre svar.

Soja og kræft

I 2010 konkluderede en undersøgelse, at kvinder, der havde indtaget en moderat mængde soja gennem hele livet, havde en lavere risiko for at få brystkræft end kvinder, der ikke spiste det.

Det er også værd at fremhæve, at den samme undersøgelse ikke fandt en sammenhæng mellem en højere risiko for brystkræft og et moderat indtag af isoflavoner.

Du er måske interesseret i: Lær, hvordan du opdager brystkræft

Forholdet mellem soja og fertilitet

Sojaprotein er fuld af fytoøstrogener, et stof, der ligner østrogener, men som fremstilles i planter, og som er blevet sat i forbindelse med hormonniveauer.

Forskningen har ikke fundet resultater, der understøtter en reduktion af testosteron på grund af sojaforbrug. Tværtimod har man ikke set nogen ændringer hos mænd, der indtager soja.

Skjoldbruskkirtelproblemer og soja

Den seneste bekymring om regelmæssigt sojaforbrug er, at det kan medføre en stigning i skjoldbruskkirtelproblemer.

Mens de fleste undersøgelser ikke har fundet nogen direkte sammenhæng mellem de to, fandt en undersøgelse fra 2011 en stigning i udviklingen af subklinisk hypothyroidisme, en type hypothyroidisme, der er vist hos personer, der spiser soja regelmæssigt. På trods af dette er der ikke nok undersøgelser til at drage en sikker konklusion.

Hvis du lider af hypothyroidisme, skal du spørge din læge, før du beslutter dig for at øge dit sojaindtag. Det kan være nødvendigt at ændre din skjoldbruskkirtelmedicin på baggrund af kostomlægningen.

Genetisk modificerede fødevarer

Som det sidste er der kontroverser omkring det faktum, at sojaprodukter ofte er genetisk modificerede. Indtil videre er der dog ikke videnskabeligt belæg for, at der er negative sundhedsmæssige virkninger, når man sammenligner genetisk modificeret soja med ikke-modificeret soja.

Fordelene ved sojaprotein

Sojabønner og -mælk indeholder sojaprotein

Sojaprotein kan være med til at reducere dit dårlige kolesterol og risikoen for brystkræft. At inkludere sojaprotein i din kost kan medføre mange sundhedsmæssige fordele. For eksempel:

 1. En reduktion i dårligt kolesterol (LDL) og en stigning i godt kolesterol (HDL).
 2. Nogle undersøgelser forbinder et regelmæssigt forbrug med en nedsat risiko for brystkræft.
 3. Regelmæssigt forbrug kan reducere risikoen for prostatakræft.
 4. Soja er en fremragende kilde til vegetabilsk protein, hvilket er perfekt for folk, der ikke spiser animalske proteiner, enten på grund af helbredsproblemer eller personlig overbevisning.
 5. Det kan hjælpe med at reducere symptomer på overgangsalderen. På nuværende tidspunkt er dataene dog ikke afgørende på dette punkt.

Sojaprotein giver fordele for din krop, og dets bivirkninger er på nuværende tidspunkt ikke blevet bevist. Hvis du ønsker at øge dit sojaforbrug, skal du tale med din læge eller ernæringsekspert. De vil kunne give dig de bedste råd om emnet.

Det kan interessere dig ...
6 hjemmelavede proteinshakes til at opbygge muskelmasse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 hjemmelavede proteinshakes til at opbygge muskelmasse

Er dit mål at øge muskelmassen? Udforsk seks hjemmelavede proteinshakes til at opbygge muskelmasse med kun få ingredienser.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.