Bordplader af kvarts: Fordele og ulemper

Bordplader af kvarts bringer flere fordele, men også ulemper med sig. Find ud af, hvad de er en efter en lige her i artiklen.
Bordplader af kvarts: Fordele og ulemper

Sidste ændring: 13 april, 2023

Bordplader af kvarts tiltrækker sig opmærksomhed på grund af den æstetik, de giver køkkenerne. De er også meget holdbare, kræver kun lidt vedligeholdelse og fås i en række forskellige farver.

For at være mere præcis er disse overflader fremstillet af malede partikler af kvarts, der er bundet sammen af en harpiks. Som det fremgår af en artikel i Mineralogical Magazine, udvindes kvarts fra magmatiske, metamorfe og sedimentære bjergarter. Det bruges som råmateriale til forskellige industrielle projekter.

Hvad er fordelene og ulemperne ved bordplader lavet af dette materiale? Hvis du overvejer at installere en derhjemme, er det godt at besvare disse spørgsmål først.

Fordele ved bordplader af kvarts

En bordplade er et grundlæggende element i ethvert køkken. Den opfylder en relevant funktion, da det er en overflade, der dagligt vil blive brugt til forskellige opgaver. Derudover giver den æstetik og design på dette område. Derfor er det vigtigt at vælge et attraktivt, holdbart og rengøringsvenligt fremstillingsmateriale.

Ifølge en artikel offentliggjort i Procedia Economics and Finance findes kvarts i naturen med forskellige grader af renhed. Desuden markedsføres det i forskellige kvaliteter til industrielle anvendelser. Af denne grund er det muligt at finde bordplader af kvarts på markedet. Hvad er deres fordele?

Køkken med bordplader af kvarts

Modstandsdygtigt og holdbart

Dette er en af de mest fremragende egenskaber ved dette materiale. Man kan endda sige, at det er det, der får mange mennesker til at vælge det, bortset fra at det giver en god stil.

Kvarts modstår normalt pletter, ridser og moderate temperaturer. Det er også mindre tilbøjeligt til at knække eller flække, medmindre påvirkningen er betydelig.

For dem, der er bekymrede for hygiejne, er bordplader af kvarts et godt valg. Da det er et vandtæt materiale, forhindrer det bakterier og andre mikroorganismer i at trænge ind i overfladens sprækker.

På den anden side gør dets glatte overflade det nemmere at rengøre, og madpartikler bliver ikke fanget.

Variation

Heldigvis findes der et stort udvalg af farver og mønstre på markedet, og du vil have et bredt udvalg at vælge imellem. Husk på, at et plus ved kvarts er, at det ikke misfarves. Hvis du holder det poleret og velplejet, vil du derfor kunne nyde godt af en bordplade, der ser ny ud i lang tid.

Tilgængelighed

Sammenlignet med andre materialer som granit og marmor er kvarts normalt mere økonomisk. Hvis du desuden tager de andre fordele, vi har nævnt, og prisforholdet i betragtning, kan du se det som et godt valg.

Ulemper ved bordplader af kvarts

På trods af alle de beskrevne fordele er der andre aspekter, som du bør overveje, før du køber en bordplade af kvarts til dit køkken.

De tåler ikke høje temperaturer

Som nævnt tåler kvarts moderate temperaturer. Det samme gælder dog ikke for høje temperaturer. Faktisk er dette en af de vigtigste advarsler før installation.

Dette skyldes de materialer, der anvendes i fremstillingen, såsom harpiks. Intens og langvarig eksponering for varme vil dog være nødvendig, for at bordpladen vil brænde.

Svært at reparere i tilfælde af brud

Selv om det er et modstandsdygtigt materiale, kan der være tilfælde, hvor det kan gå i stykker på grund af et kraftigt slag med en tung genstand. Men hvis bordpladen af kvarts er beskadiget, er den svær at reparere. I så fald foreslår de fleste specialister, at pladen udskiftes helt.

Kvinde kigger på bordplader i sten

Før du vælger kvarts til køkkenbordet, skal du huske på, at det ikke tåler meget høje temperaturer.

Er bordplader af kvarts et godt valg?

Ja, hvis du tager højde for det store udvalg af farver og mønstre at vælge imellem samt holdbarhed, modstandsdygtighed og nem vedligeholdelse, er de et godt valg. Du kan dog sammenligne deres fordele og ulemper med andre materialer som marmor eller granit.

Hvis du endelig beslutter dig for kvarts, skal du huske på, at du finder forskellige kvaliteter. Nogle er lavet med blandinger af andre natursten eller med industrielt affald fra keramik, glas, silica og spejle. Prøv at vælge kombinationer med sten, da de er mere modstandsdygtige og holdbare. Glem ikke det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Götze, J. (2009). Chemistry, textures and physical properties of quartz — geological interpretation and technical application. Mineralogical Magazine, 73(4), 645-671. doi:10.1180/minmag.2009.073.4.645
  • Platias, S., Vatalis, K. I., & Charalampides, G. (2014). Suitability of Quartz Sands for Different Industrial Applications. In Procedia Economics and Finance (Vol. 14, pp. 491–498). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/s2212-5671(14)00738-2

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.