Varm minimalisme: Hvad det er, og hvordan man anvender det i hjemmet

Ønsker du at opnå en afstemt atmosfære, hvor varme er i højsædet? Så find de grundlæggende regler for varm minimalisme.
Varm minimalisme: Hvad det er, og hvordan man anvender det i hjemmet

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 22 marts, 2023

Har du hørt om varm minimalisme? Det er en stil, der kombinerer elementer af klassisk minimalisme med små variationer i farver, teksturer og materialer, der giver varme.

Udforsk en tendens, der søger at skabe hyggelige og muntre omgivelser uden at ofre enkelheden i “mindre er mere”. Den er ideel, når du vil udnytte områder med den rette mængde af dekorationer, møbler og belysning. Find ud af mere nedenstående.

Hvad er varm minimalisme, og hvad er dens oprindelse?

Som navnet antyder, er varm minimalisme en variant af minimalisme, den kunstneriske, arkitektoniske og dekorative tendens, der begyndte i 1960’erne. I sin klassiske form går denne tendens ud på at reducere et områdes “rod” til det minimale og væsentlige. Målet er at skabe forskønnelse i et afstemt miljø.

Der findes mange strømninger, der tager udgangspunkt i minimalismen til at indrette rummenes interiør. I dag, hvor overdreven forbrugerisme og visuel overstimulering er til stede hele tiden, forbindes tanken om at vende tilbage til det grundlæggende med orden og velvære.

En artikel fra Journal of Environmental Psychology antyder, at rod i et rum har en negativ indvirkning, fordi det skaber en følelse af kaos.

I denne sammenhæng holder den varme minimalisme fast ved de klassiske forskrifter, men med et bidrag af farver, teksturer og naturmaterialer. Målet er at erstatte den kulde, der ofte skaber den klassiske strømning, med nogle lette bidrag, der søger en følelse af varme.

Tom stue repræsenterer varm minimalisme

Det miljømæssige perspektiv i varm minimalisme

Denne nye stil, der i stigende grad anvendes i tusindvis af hjem, har en miljømæssig side, der tager udgangspunkt i to vinkler. På den ene side fra reduktionen af forbrug og besiddelse af genstande. Ifølge en Greenpeace-rapport har overdreven forbrug en alvorlig indvirkning på planeten.

Rapporten angiver, at der i dag udvindes 50 % flere naturressourcer end for 30 år siden. Mange af dem er forbundet med ophobning og bortskaffelse af unødvendige varer, og andre skyldes tilstedeværelsen af dekorative materialer af naturlig oprindelse, f.eks. træ og økologiske materialer.

Sådan anvender du varm minimalisme i hjemmet

At skabe et visuelt organiseret rum, ryddet for ting og hyggeligt i sin atmosfære er en enkel opgave, når nogle præmisser for varm minimalisme anvendes. Det vigtigste i denne tensens er at reducere elementerne til det grundlæggende og inkludere planter, møbler med buede linjer og farver i varme nuancer.

For at gøre dette er det også muligt at vedtage karakteristika ved oosouji. Det er et gammelt ritual af buddhistisk oprindelse, der søger at rense rum gennem materiel løsrivelse. I denne forstand ligner varm minimalisme den klassiske minimalisme, men tager nogle forbehold for at skabe mere behagelige miljøer. Hvordan kan vi anvende denne tendens?

Teksturer og tekstiler af naturlig oprindelse

En af måderne at skabe varme i rummet er gennem tekstiler af naturlig oprindelse. Disse kan bruges i tilbehør som puder, tæpper og gardiner.

Idéen er at kombinere fibre som bomuld, hør eller uld med klassiske materialer som marmor eller cement. Det skal bemærkes, at i varm minimalisme prioriteres glatte overflader frem for mønstre.

Varm farveskala

I sin klassiske variant bruger denne tendens hvid som den centrale farve og en række forskellige gråtoner som supplement. På den anden side inkorporerer varm minimalisme nogle andre nuancer, der bringer varme til rummet.

Brun, okker, beige og andre farver tæt på en jordfarve – men blødgjort – er gode muligheder for at fremme lysstyrke.

Møbler og materialer

Med hensyn til møbeldesign er det tanken at reducere den visuelle stivhed, som minimalismens lige linjer giver. Derfor er det almindeligt at tilføje afrundede møbler. De kan finde et fælles punkt med den nordiske indretningsstil.

Det vigtigste materiale er træ, da det bringer farve og varme til rummet. Samtidig er det af naturlig oprindelse, så det passer perfekt til tendensen. Under alle omstændigheder skal vi huske på, at kvalitet prioriteres højere end kvantitet. Det gælder om fortsat at holde rummene ryddet for unødvendige genstande.

Planter

Det naturlige bidrag par excellence i indretningen er planterne. For en tendens, der søger afslapning, varme og en tilbagevenden til det essentielle, er det afgørende at have en gruppe indendørs planter. Nogle mulige eksemplarer er paradistræet, figentræet, kentiapalmen eller koraltop.

Belysning

Det naturlige lys er afgørende for varm minimalisme. Man bør søge forskellige måder at fremme det på, f.eks. ved at installere lyse gardiner, der ikke blokerer vinduerne for meget. Til nattetimerne anbefales det at bruge kunstig belysning, der giver varme i deres skygger.

Vindue giver god belysning

At udnytte det naturlige lys er nøglen til at give varme til hjemmet.

Vigtigheden af orden i varm minimalisme

Som du måske har bemærket, tager denne stil træk fra minimalisme og nordisk indretning. Den mister dog ikke ordenens centrale betydning som rummets visuelle prioritet af syne. Et ryddeligt rum har positive virkninger på humøret, hvilket Marie Kondos arbejde har vist.

Hvis du har de rigtige og nødvendige genstande, er det desuden lettere at indrette rummet og tilpasse det. Ifølge undersøgelser overfører mennesker oplysninger om deres egen identitet gennem de genstande, der er til stede i hjemmet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.