Brændende fornemmelse i fødderne: Hvorfor sker det?

Brændende fornemmelse i fødderne kan skyldes mange forskellige årsager. I nogle tilfælde er det bare uhensigtsmæssigt fodtøj, men andre gange er det forbundet med helbredsproblemer, der kan være alvorlige.
Brændende fornemmelse i fødderne: Hvorfor sker det?

Sidste ændring: 11 oktober, 2021

Brændende fornemmelse i fødderne er en forholdsvis almindelig tilstand. Nogle gange er den ledsaget af prikken, følelsesløshed og også smerter i området. Det er dog et symptom, som du bør være opmærksom på. Det repræsenterer ikke altid et alvorligt sundhedsproblem, men du bør heller ikke overse det.

Årsagerne til at opleve denne fornemmelse er varierende. I mange tilfælde skyldes det problemer i nerverne i fødderne. Du bør dog ikke udelukke andre underliggende årsager. Under alle omstændigheder er det ikke normalt at føle, at fødderne brænder.

Hvis du mærker en brændende fornemmelse i fødderne, bør du tale med din læge. Den første indikation vil være et simpelt skift af sko i milde tilfælde, eller lægen vil anmode om undersøgelser af nerve- eller kredsløbssystemet, hvis der er mistanke om mere alvorlige lidelser.

Brændende fornemmelse i fødderne

De, der føler en brændende fornemmelse i fødderne, oplever generelt denne fornemmelse på fodsålen, selv om der også forekommer svie ovenpå foden og endda på anklerne. Nogle gange når følelsen af varme så langt som til bagsiden af benet.

Oftest er der også en prikkende fornemmelse, eller det føles som nålestik i det samme område, hvor man oplever varmen. Fornemmelsen bliver så uudholdelig, at man føler et behov for at hvile fødderne på et koldt underlag.

I nogle tilfælde er denne fornemmelse sporadisk og forbigående, men til andre tider bliver den hyppig. Sidstnævnte scenario er et symptom på det, der kaldes Grierson-Gopalan syndrom. Et af de karakteristiske træk er, at fornemmelsen forværres om natten og forbedres i løbet af dagen.

Kvinde tager sig til fod grundet en brændende fornemmelse i fødderne

De vigtigste årsager til en brændende fornemmelse i fødderne

De vigtigste årsager til brændende fornemmelse i fødderne er følgende:

 • Perifer neuropati: Dette er en tilstand, hvor der er beskadigede nervefibre, så mere intens aktivitet forårsager varme og smerte. Dette ledsages oftest af følelsesløshed og en prikkende fornemmelse.
 • Kredsløbsproblemer: Den brændende fornemmelse i fødderne opstår, når der er en stigning i produktionen af røde blodlegemer. Dette medfører, at blodet bliver tykkere, hvilket genererer varme, især når man går i seng.
 • Hudproblemer: Nogle gange kommer den brændende fornemmelse ikke indefra kroppen, men stammer fra et hudproblem som f.eks. dermatitis, svamp eller allergier. Dette er normalt ledsaget af blærer, sår, udslæt eller andre hudmanifestationer.
 • B-vitaminmangel: Læger mener, at mangel på vitaminerne B12, B3, B1 og B6 er en af de hyppigste årsager til den brændende fornemmelse i fødderne på grund af den ændring af stofskiftet, som det medfører.

Alle disse årsager kan være primære eller sekundære. Med andre ord er de den direkte årsag til problemet, eller de kan være resultatet af en underliggende sygdom. F.eks. er diabetes ofte årsag til perifer neuropati.

Spejl bruges til at analysere en brændende fornemmelse i fødderne

Flere årsager

Der er andre årsager til, at der opstår denne brændende fornemmelse, selv om de er mindre udbredte end dem, der er nævnt ovenstående. Nogle af dem kan være følgende:

 • Hormonelle ændringer: I dagene før menstruation og under menstruation kan kvinder opleve en temperaturstigning i fødderne.
 • Neurologiske problemer: Sygdomme i rygsøjlen eller rygmarven forårsager en brændende fornemmelse i fødderne. Det er normalt ledsaget af smerter i huden.
 • Plantar fasciitis: Fasciitis er en betændelse i fascia, som er et væv, der strækker sig fra hælen til tæerne, på fodsålen. Denne tilstand forårsager svie og ubehag, når man går eller løber.
 • Infektioner: Invasive mikroorganismer, der forårsager betændelse i de perifere nerver, forårsager smerter, prikken og varme i området. Dette forekommer i tilfælde af herpes zoster, mononukleose og Guillain-Barré syndrom.
 • Tarsaltunnelsyndrom: Dette opstår, når skinnebensnerven komprimeres i tarsaltunnelområdet på fodsålen.
 • Gitelman’s syndrom: Dette skyldes et lavt niveau af magnesium og kalium.

Forskellige årsager til brændende fornemmelse i fødderne kræver lægekonsultation

Som du kan se, kan mange årsager give anledning til denne brændende fornemmelse. Af samme grund er det vigtigt at konsultere en læge for at undersøge årsagen til dette irriterende symptom.

Fagpersonen vil anmode om de nødvendige supplerende undersøgelser og iværksætte en passende behandling. Hvis årsagen er mindre alvorlig, vil en lille ændring af vaner måske være nok til at løse problemet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ibarra, C. T., Rocha, J. D. J., Hernández, R., Nieves, R. E., & Leyva, R. (2012). Prevalencia de neuropatía periférica en diabéticos tipo 2 en el primer nivel de atención. Revista médica de Chile, 140(9), 1126-1131.
 • Arasanz, M. B., Armant, F. B., Buil, A. A., & Muñoz, G. T. (2009). Vitamina B12 y dieta vegetariana. SEMERGEN-Medicina de Familia, 35(8), 412-414.
 • Batista Moliner, R., & Serrano Verdura, C. (1997). Atención al paciente con neuropatía epidémica: Consideraciones sobre el diagnóstico y el seguimiento. Revista Cubana de Medicina General Integral, 13(3), 238-248.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.