Lægelig behandling af ligtorne på hænder og fødder

Ligtorne har en tendens til at opstå på hænderne og fødderne. Selvom de som regel ikke forårsager komplikationer, ser de ikke godt ud, og de kan være ubehagelige. Find ud af, hvordan du behandler dem.
Lægelig behandling af ligtorne på hænder og fødder

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ligtorne vokser på ydersiden af huden, og de opstår som regel på hænder og fødder. De er også kendt som “helomaer”, og de kan være ret irriterende. Pointen er, at de ikke kun påvirker ens æstetik. De er også ubehagelige, og de kan nogle gange føre til skader.

De har også en tendens til at opstå mellem fingrene, hvilket er årsag til, de er populært kendt som “kyllingeøjne”. I ethvert tilfælde er de alle karakteriseret ved at få huden til at se tyk og unormal ud.

Ydermere bliver disse fortykkelser skællede og tørre. Selvom de som regel ikke forårsager stort ubehag, er der nogle folk, der oplever smerter, når det påvirkede område bliver udsat for pres. 

De kan endda sprække og begynde at bløde. Heldigvis er der en lægelig behandling til at forbedre dem. Ønsker du at vide mere? Så læs med!

Hvad er ligtorne, og hvorfor opstår de?

Ligtorne er en overvækst af det hornede lag, som er ydersiden af huden. Det er på grund af kontinuerlig friktion eller overbelastning. Konsekvensen af dette er en tilstand, der kaldes “hyperkeratose”, hvilket betyder et hårdt, fortykket område af huden.

De primære årsager er pres og friktion fra et eksternt element. Dette opstår som regel på fødderne på grund af brug af upassende fodtøj. På hænderne bliver det på den anden side som regel forårsaget af et kontinuerligt brug af et element, der skaber et pres.

Denne fortykkelse af huden har en beskyttende funktion. Kroppen reagerer på presset og friktionen, hvilket genererer flere celler for at skabe dette hårde lag. Nogle gange opstår ligtorne også på grund af knyster eller andre foddeformiteter.

Ligtorne på hænderne og fødderne har en tendens til at opstå på grund af en konstant friktion mod huden fra et materiale såsom sko. 

Du er måske interesseret i: 5 tips til at undgå, at dine nye sko gør ondt

Typer af ligtorne på hænder og fødder

Der er tre grundlæggende typer af ligtorne. De er som følger:

  • Hårde ligtorne. De er de mest almindelige, og de er karakteriseret af at have en konstant konsistens. De opstår hyppigere på fødderne.
  • Bløde ligtorne. De har en gummiagtig konsistens, og de er mere hyppige mellem tæerne.
  • Vaskulære og neurovaskulære ligtorne. De minder om hårde ligtorne, men der er blodårer indeni. Neurovaskulære ligtorne har nervevæv, og de er som regel de mest smertefulde.

Diagnose

De fleste ligtorne kan ses med det blotte øje eller opdages ved berøring. Fortykkelse eller hårdhed er som regel deres særlige kendetegn. Det er dog altid vigtigt, at en læge vurderer situationen, da der nogle gange også er underliggende problemer, som er nødt til at blive behandlet.

Lægen, som regel en fodterapeut, vil foretage en grundig undersøgelse af området. Hvis det anses for at være nødvendigt, vil lægen bede om røntgen eller andre billeddannende tests. Målet er at vurdere knoglernes tilstand og afgøre, om der er nogen underliggende anormaliteter.

Medicinske behandlinger tilgængelige for ligtorne på hænder og fødder

Den primære behandling af ligtorne er at undgå den gnidning eller det pres, der har forårsaget problemet. Det er vigtigt at erstatte fodtøjet med mere egnet fodtøj eller arbejde med passende handsker, hvis ligtornene er på hænderne.

Nogle gange er det nødvendigt at bruge indlægssåler eller lignende udstyr for at beskytte området og forebygge nye ligtorne. På den anden side kan læger udføre andre tiltag, særligt hvis ligtornen er smertefuld.

Trimning af overskydende hud

Lægen kan trimme den fortykkede hud eller ligtornen med en skalpel. Det er et passende tiltag for at fjerne ligtornen. Det er vigtigt at have i tankerne, at lægen bør udføre denne procedure, så det udføres korrekt, og så du dermed undgår en mulig infektion.

Medicin mod ligtorne

Der er plaster med 40% salicylsyre, du kan købe i håndkøb på markedet, der er meget effektivt til at fjerne ligtorne. Ideelt er lægen den, der foreslår dette, hvis det er den passende behandling i det pågældende tilfælde. Lægen vil også indicere, på hvilken måde behandlingen skal udføres.

Nogle gange er det en god løsning at file den fortykkede hud med en pimpsten, en neglefil eller en papfil, før man sætter plasteret på. Det er også muligt, at lægen anbefaler at bruge en gel med samme substans i stedet for at bruge plasteret.

Indlægssåler

Ortopædiske og speciallavede indlægssåler kan være et godt alternativ for nogle folk. Læger indicerer det som regel for dem, der har en form for fodmisdannelse. De fungerer på en sådan måde, at de forhindrer gnidningen eller presset fra fodtøj.

Kirurgi

Det er ikke almindeligt, men i nogle tilfælde er læger nødt til at ty til kirurgiDette opstår, når der er en misdannelse på foden eller hånden, og dette gør friktion eller pres uundgåeligt. Hvis der opstår sår eller infektion, kan lægen også være nødt til at fjerne det beskadigede væv.

Der er mange mulige behandlinger mod ligtorne. Hvis topiske produkter ikke virker, kan man være nødt til at ty til kirurgi. 

Opdag: Fjern hård hud naturligt med disse hjemmemidler

Naturlige supplementer mod ligtorne på hænder og fødder

Der er nogle naturlige supplementer, der også kan hjælpe i disse tilfælde. Nogle anbefaler for eksempel at placere et halvt løg på det påvirkede område natten over. Ifølge populærlitteratur vil syren fra denne grøntsag blødgøre ligtornen og facilitere fjernelsen af den, når den bliver filet med en pimpsten.

Du kan gøre noget lignende med to revne hvidløgsfed og en spiseske olivenolie. Dæk med gaze og lad det sidde natten over. Gentag denne behandling, indtil ligtornene forsvinder.

En anden god løsning er at lave en infusion med morgenfrue og blande det med magnesiumsulfat – også kendt som Epsom-salt. Dernæst skal du lade dine fødder trække i denne blanding for at opbløde dine ligtorne. Det er bedst at gøre dette om aftenen.

Hvad skal du huske, når du behandler ligtorne på hænder og fødder?

Det er meget vigtigt at eliminere årsagen til ligtornene på dine hænder og fødder. Ellers kan du behandle dem igen og igen, men de vil vende tilbage, fordi den faktor, der forårsager dem, bliver ved med at være der. Derfor skal du først og fremmest finde ud af, hvad der forårsager dette problem.

Du er nødt til at bruge farmaceutiske midler mod ligtorne. Ellers kan problemet blive værre. Ydermere kan du supplere disse med remedier af naturlig oprindelse. I ethvert tilfælde er det bedst at konsultere en læge, hvis du er i tvivl, og følge hans eller hendes instruktioner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Singh D, Bentley G, Trevino SG. Callosities, corns, and calluses. BMJ. 1996;312(7043):1403-1406. doi:10.1136/bmj.312.7043.1403a
  • Castillo, M. D. L. L. M. (2007). El uso del calzado: ¿cuándo, por qué? y sus consecuencias. Revista Mexicana de medicina física y rehabilitación, 19(4), 54-55.
  • Esson, M. G., Quiala, M. T., Pérez, A. J. H., de la Cruz, C. S., & Urgellés, A. N. (2014). Plantillas terapéuticas de madera como implemento para el tratamiento y mejoramiento de algunas enfermedades y deformidades de los pies. Revista Información Científica, 87(5), 894-903.
  • Martín, A. R., Escalera, B., & Flores, E. S. (1994). Callos y callosidades: tipos y tratamientos. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (322), 24-27.
  • Hashmi F, Nester CJ, Wright CR, Lam S. The evaluation of three treatments for plantar callus: a three-armed randomised, comparative trial using biophysical outcome measures. Trials. 2016;17(1):251. Published 2016 May 17. doi:10.1186/s13063-016-1377-2

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.