Bronkitis kan være smitsom, men præcist hvor meget?

Årsagerne til bronkitis varierer, og de afgør, om sygdommen er smitsom.
Bronkitis kan være smitsom, men præcist hvor meget?

Sidste ændring: 17 marts, 2021

Bronkitis antager som regel en enten akut eller kronisk form. Bronkitis kan være smitsom eller ikke-smitsom, afhængig af det kliniske billede.

Bronkitis er en lidelse, som kan være smitsom. Dens væsentligste kendetegn er en forstyrrelse af de nedre luftveje. Det sker, når bronkierne i lungerne bliver betændte, enten på grund af en infektion eller af andre årsager. Det kan være rygning, eller at man gennem længere tid har indhaleret giftige gasarter eller støv.

Der findes to typer af bronkitis: Kronisk og akut. Ifølge epidemiologiske studier kan førstnævnte, som er både længerevarende og mere kompleks, ramme op til 11% procent af befolkning, som er mellem 20 og 70 år. Derfor tænker mange mennesker på, om bronkitis kan være smitsom. Læs videre, og find ud af det.

Typer af bronkitis

For at svare på ovenstående spørgsmål, må vi beskrive de to typer af sygdommen, der kan ramme mennesker, lidt mere detaljeret. Kort fortalt er akut bronkitis smitsom, mens kronisk bronkitis ikke er. Denne påstand kræver en lang liste af nuancer, man skal være opmærksom på, så læs endelig videre.

Denne lunge er inficeret med virus

Bronkitis-infektioner er smitsomme, når de skyldes virus eller bakterier.

Akut bronkitis kan være smitsom

Ifølge Medicina de Urgencias, som er en bibliografisk kilde, er der mere end 10 millioner mennesker, der opsøger lægen på grund af denne sygdom. Så man kan sige, at det er en relativt udbredt lidelse.

Som nævnt i andre specialiserede kilder, er de infektiøse agenter, der forårsager akut bronkitis, i 90% af tilfældene vira (adenovirus, influenza, parainfluenza, RSV, rhinovirus, bocavirus, coxsackievirus eller herpes simplex). I de resterende 10% skyldes det bakterien streptococcus pneumonia. Som du ser, er denne lidelse temmelig smitsom.

Ifølge de kilder, vi allerede har citeret, følger akut bronkitis et mønster i forhold til årstiderne, på grund af deres sammenhæng med virale infektioner. Det vil sige, at sygdommen oftere ses i vintermånederne. Et koldt og tørt klima er nemlig direkte relateret til flere overførsler af vira.

Tag for eksempel influenzavirussen, som tilsyneladende har et basalt reproduktionstal på omkring 1,3 R0, ifølge New York Times Det betyder, at en smittet person i gennemsnit overfører sygdommen til 1,3 andre mennesker. Så akut bronkitis følger altså denne type af epidemiologiske parametre.

Ifølge Mayo Clinic kan symptomerne på akut bronkitis opremses som:

 • Hoste fra brystet.
 • Træthed.
 • Besvær med at trække vejret.
 • Let feber og kuldegysninger.
 • Ubehag i brystet.

Bemærk, at denne variant af bronkitis begrænser sig selv. Den går over 10 til 14 dage efter, de første symptomer viser sig.

Selvom den hænger sammen med patogener, kan akut bronkitis også opstå på grund af ting, som ikke har med infektioner at gøre (allergier, vejrtrækningslidelser eller gastroøsofageal reluks). Derfor er ikke alle tilfælde af akut bronkitis smitsomme, men de fleste er dog.

Find ud af mere: Sådan behandler du bronkitis naturligt

Kronisk bronkitis smitter ikke

Det væsentligste kendetegn for denne længerevarende lidelse er gentagende betændelse i luftvejene med sekundære skader. Som NHLBI (National Heart Lung, and Blod Institute) forklarer, så er der vedvarende hoste, som bliver ved i flere måneder. Derudover er den tilbagevendende, så den kan komme tilbage to eller flere gange de følgende år.

Denne type af bronkitis har intet med patogener at gøre. Kilder såsom Mayo Clinic hævder, at op til 75% af tilfældene er relateret til tobaksrygning. Andre risikofaktorer kunne være astma, cystisk fibrose eller genetisk disponering. Det også ofte en del af en alvorlig lidelse kaldet kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

Ifølge det amerikanske National Library of Medicine er symptomerne på kronisk bronkitis kraftigere og varer længere end ved den akutte variant. Blandt dem er:

 • En vedvarende og regelmæssig hoste fra brystet.
 • Hvæsen (en hvislende eller pibende lyd, når man trækker vejret).
 • Åndenød, især ved fysiske anstrengelser.
 • Trykken for brystet.

Selvom denne sygdom som regel forbindes med ikke-infektiøse agenter, så er det ikke altid sådan. Denne type bronkitis kan nemlig også skyldes mikroorganismer såsom streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis eller Mycoplasma pneumoniae.

Risikoen for yderligere komplikationer ved infektion i luftvejene er højere for patienter, der har fået foretaget tracheostomi eller er immunsupprimerede.

Hvordan forebygges bronkitis?

For at besvare spørgsmålet, om bronkitis kan være smitsom eller ej: Den akutte variant skyldes som regel en infektion, mens den kroniske ikke gør. Derfor er måderne til forebyggelse afhængige af, hvilken type af sygdommen du gerne vil beskytte dig imod.

I alle tilfælde har Mayo Clinic  nogle generelle forholdsregler, man kan overveje. Nogle af dem er:

 • Undgå tæt kontakt med folk, der har influenza eller andre sygdomme i luftvejene. Vira transporteres via mikropartikler i spyt, som udsendes via hoste og nys.
 • Vask din hænder med sæbe regelmæssigt, især om vinteren og de tidspunkter, hvor der florerer epidemier.
 • Rør ikke ved dine øjne, næse eller mund, uden at have vasket hænder først.
 • Få en influenza-vaccine, især hvis du tilhører en risikogruppe –  for eksempel hvis du er over 65 år gammel.

Som du ser, er de her forholdsregler rettet mod forebyggelse af akut bronkitis, da den er mest infektiøs. Det burde på nuværende tidspunkt stå klart, at det bedste middel mod kronisk bronkitis er ikke at ryge.

Røngtenbilleder kan afsløre bronkitis

Den kroniske form for bronkitis er en del af KOL og kræver særlig behandling.

Du kunne være interesseret i: Naturlige måder til at behandle bronkitis

Bronkitis kan være smitsom

På trods af hvad mange mennesker tro, så er de to typer af bronkitis ikke forskellige med hensyn til den forårsagende agent. Det er de til gengæld med varigheden af betændelse i bronkierne.

Derfor skyldes ikke alle akutte tilfælde patogener, ligesom ikke alle kroniske tilfælde skyldes rygning. Der findes undtagelser. Men de typiske influenza-vira er generelt en udgave af den akutte form.

Som det sidste skal du altid opsøge læge, hvis du har hoste fra brystet, som varer i mere end to uger. Det kan nemlig skyldes en form for bronkitis eller en anden sygdom i de øvre luftveje.

Det kan interessere dig ...
Er der bakterier i lungerne?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er der bakterier i lungerne?

Tilstedeværelsen af bakterier i lungerne skaber som regel symptomer såsom hoste, smerte ved vejrtrækning, feber og ubehag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.