Hvad er kold lungebetændelse?

Ved kold lungebetændelse er feberen lavere end ved almindelig lungebetændelse. Mange tilfælde viser ikke engang dette symptom. Hosten er også tør, og der kan opstå hvæsen. Opdag andre symptomer i denne artikel.
Hvad er kold lungebetændelse?

Sidste ændring: 28 december, 2020

Lungebetændelse er et ord, som medicinsk refererer til en infektion i lungerne forårsaget af en virus eller bakterie. Det er faktisk et begreb, som refererer til mange forskellige lidelser. Læger deler det derfor som regel op i to grupper: Atypisk (kold lungebetændelse) og typisk.

Gruppen af kold lungebetændelse blev navngivet således til at starte med til at referere til de tilfælde, der blev forårsaget af forskellige og mindre gængse bakterier end dem ved typisk lungebetændelse. Nutildags bruger læger det dog også til at beskrive forskellene i symptomerne mellem de to.

Kold lungebetændelse er primært forårsaget af Mycoplasma pneumoniae efterfulgt af andre atypiske bakterier også. Udbrud er mere gængse i efteråret og vinteren. I denne artikel vil vi forklare alt, hvad du skal vide, om denne lidelse, og hvordan man identificerer det.

Hvad forårsager kold lungebetændelse?

Som vi nævnte, er kold lungebetændelse en lungeinfektion, der er forårsaget af mindre gængse vira og bakterier. Størstedelen af tilfældene opstår i efteråret og vinteren.

Selvom de mest gængse årsager er en infektion med M. pneumoniaekan andre bakterier også forårsage denne lidelse. Bakterierne, der er mest forbundet med det, er: Coxiella burnetii, Legionella pneumophila, Chlamydia pneumoniae og Chlamydia psitacci.

Som en generel regel er kold lungebetændelse ofte mildere en den almindelige. Når det er forårsaget af Legionella, kan der dog være komplikationer, og det har en højere dødelighedsrate.

Vi bør nævne, at i mange tilfælde kan denne type lungebetændelse opstå fra en forkølelse, som varer i mere end syv eller ti dage. For eksempel en forkølelse forårsaget af en respiratorisk syncytial virus, som ikke bliver ordentligt helbredt.

Kvinde med kold lungebetændelse anvender maske til at trække vejret

Måske du også vil synes om: Hvorfor hoster vi? Årsager og forebyggelse

Hvilke symptomer forårsager det?

En anden stor forskel mellem atypisk og typisk lungebetændelse er de kliniske symptomer. De vil i stor grad afhænge af området af lungen, hvor infektionen sidder. Det vil sige, hvis det er i den øverste del af lungerne, vil der være større besvær med at trække vejret.

Der er mest almindeligt symptomer på forkølelse og influenza såsom feber omkring 38ºC og rystelser. Ligeledes kan man opleve ondt i halsen eller hovedpine og endda smerte i ører eller brystet. Eftersom der er generelt ubehag, kan man i nogle tilfælde opleve tab af appetit og opkast.

Hosten ved kold lungebetændelse er vigtigst af alt en tør hoste. Det betyder, at det som regel ikke er ledsaget af slim. Vejrtrækningen er derudover ofte besværet og hurtig.

Mand hoster

Hvordan behandler og diagnosticerer læger kold lungebetændelse?

For at diagnosticere kold lungebetændelse er det grundlæggende, at læger kender alle symptomerne. Derudover bør man få lavet en fuldkommen fysisk undersøgelse inklusiv at lytte til lungerne. På den måde vil de være i stand til at lytte til de lyde, som lungerne laver, når man trækker vejret.

Når det kommer til kold lungebetændelse, er der som regel hvæsende lyde, når man trækker vejret. Det lyder ligesom vinden. Nogle gange vil de også kunne lave et røntgen af lungerne, eftersom de ofte afslører infektionen.

Eftersom størstedelen af årsagerne er bakterier, er den mest gængse behandling antibiotika. Hvis infektionen ikke er særlig alvorlig, kan man tage dem oralt i syv til ti dage. Det er vigtigt at bemærke, at kold lungebetændelse kan være smitsomt i nogle tilfælde.

Af den grund anbefaler vi, at man undgår kontakt med andre og tager passende hygiejneforanstaltninger. Når man oplever advarselssymptomer, er det vigtigt at gå til en læge for at lære om de mulige behandlinger. På den måde kan man undgå at tage antibiotika uden recept.

Det kan interessere dig ...
Hvordan lungebetændelse påvirker kroppen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan lungebetændelse påvirker kroppen

Lungebetændelse er en hyppig sygdom på verdensplan, så det er gængst for personer at undre sig over, hvordan lungebetændelse påvirker kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.