Gruppe B streptokokker og graviditet

Når din læge ved, at du har testet positiv for gruppe B streptokokker, kan han eller hun hjælpe med at skabe en god plan, så du kan reducere enhver risiko for din baby.
Gruppe B streptokokker og graviditet
María Cantos

Skrevet og kontrolleret af Jordemoder og sygeplejerske med speciale i Mental Sundhed María Cantos.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vagina har mikrobiota (flora). Dens funktion er at beskytte dig mod bakterier i din krop, der fører til infektioner, såsom gruppe B streptokokker. Dets navn på latin er Streptococcus agalactiae.

Streptokokker fremkalder som regel ikke symptomer, så vi ville ikke vide, hvis vi havde det. Men i visse situationer såsom graviditet bør man gøre en indsats for at finde ud af dens eksistens, så man kan forhindre, at barnet bliver smittet.

En test for gruppe B streptokokker er en af de rutinetests, der bliver udført under graviditeten, så man kan forhindre fremtidige komplikationer efter graviditeten.

Gruppe B streptokokker giver som regel ikke symptomer

Test af gruppe B streptokokker

Opfølgende tests tages under graviditeten for at passe på den kommende mor samt babyen. Dette er blandt andet blodprøver, ultralydsscanninger og streptokokkertest.

Overvågning af graviditeten i de to første trimestre fokuserer på babyens korrekte udvikling og moderens helbred. I det tredje trimester er mange af prøverne rettet mod fødselsprocessen og på at give information for at reducere risici.

I omkring uge 35 skal du have en tid hos jordmoderen eller fødselslægen, så de kan vurdere dit helbred og tage en prøve for streptokokker.

For at opdage bakteriens tilstedeværelse vil lægen tage en prøve fra din vagina ved hjælp af en vatpind. Denne teknik er hurtig og smertefri.

Denne bakterie er en del af den normale vaginamikrobiota, og den producerer ikke nødvendigvis generende symptomer.

Gå ikke glip af: Hjemmemidler til behandling af svamp i skeden

Kvinde dækker sit kønsområde

Reducering af risikoen for gruppe B streptokokker

Gruppe B streptokokker er en del af den normale flora i din mavetarmkanal. Den kan sporadisk kolonisere din vagina eller urinrør. Omtrent 15 % af gravide bærer den. 

Det er ikke muligt at forhindre forekomsten af gruppe B streptokokker. Som vi nævnte ovenfor, er det en del af den vaginale mikrobiota, og det betyder, at kroppen som regel ikke identificerer det som et patogen (skadeligt for kroppen).

Men i visse situationer, hvilket kan være graviditet og fødsel, skal du være ekstra opmærksom.

Nyfødte får som regel bakterien under fødslen, og det udgør en kæmpe risiko for infektion. Læger og andet sundhedspersonale har ressourcer og protokoller til at reducere risici for infektion. Derfor skal bæreren gøre dem opmærksomme på det med det samme. Det er derfor vigtigt, at man bliver testet, før man føder.

Kvinde taler med læge om gruppe B streptokokker

På hospitalet

Du skal altid tage din vandrejournal med dig, hver gang du skal på hospitalet. Dette er en journal, hvor sundhedspersonalet nedskriver resultaterne af forskellige prøver, de har taget. Der er også en sektion for gruppe B streptokokker.

Når man konfronteres med en positiv test, skal det medføre en handlingsplan. Disse handlingsplaner er designet af hvert hospital i henhold til deres kliniske praksisser.

De fleste handlingsplaner inkluderer:

  • Lægerne skal først og fremmest vide, om kvinden er allergisk over for nogen former for medicinisær antibiotika. Man skal informere dem, hvis man nogensinde har haft en dårlig reaktion efter at have taget antibiotika.
  • Typisk vil de administrere et intravenøst antibiotikum hver 4. eller 6. time (dette er den mest almindelige rute, selvom det også kan være oralt), indtil babyen er født.
  • Efter fødslen vil en børnelæge besøge den nyfødte hver dag, mens man er indlagt. Målet er at evaluere babyens helbred.

Det primære formål er at reducere den mulige risiko for infektion hos babyen, og derfor er det vigtigt at vide, om man har gruppe B streptokokker.

Det kan interessere dig ...
Sådan forhindres neonatal sepsis
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan forhindres neonatal sepsis

Neonatal sepsis er en alvorlig tilstand, der rammer nyfødte babyer, og som kan føre til et tragisk resultat, hvis den ikke behandles rettidigt.