Brug af cannabis mod MS-symptomer: Hvad er effekten af det?

I de senere år er brugen af cannabis mod MS-symptome steget. Resultaterne er opmuntrende. Læs mere om det her.
Brug af cannabis mod MS-symptomer: Hvad er effekten af det?
Franciele Rohor de Souza

Skrevet og kontrolleret af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 18 januar, 2024

Mange patienter verden over har rapporteret, at brug af cannabis hjælper dem med at kontrollere symptomerne på multipel sklerose (MS). Beviserne er dog noget tvetydige. Der er ingen endelig konklusion i øjeblikket, men alt tyder på, at der er håb forude, når det kommer til at bruge cannabis mod MS.

Husk på, at multipel sklerose er en alvorlig og uhelbredelig degenerativ sygdom. Den fører til hyperaktivitet i immunsystemet, der forårsager alvorlige skader på neuroner.

I de senere år er brugen af medicinsk cannabis steget for en række tilstande, herunder multipel sklerose. Alt tyder på, at dette stof er i stand til at reducere muskulære og neuropatiske problemer og endda forbedre søvnkvaliteten. Beviserne er dog endnu ikke entydige.

Brug af cannabis mod MS

MS er en autoimmun sygdom, der kan skade hjernen, rygmarven og synsnerverne. Den forårsager en række symptomer, og disse varierer fra person til person. Det er dog almindeligt at have nogle meget ubehagelige manifestationer, såsom muskelsmerter, spasmer og følelsesløshed.

I nogen tid nu er brugen af cannabis blevet implementeret for at kontrollere MS-symptomer. Specifikt er et derivat af denne plante kendt som cannabidiol eller CBD indikeret. Det indeholder ikke tetrahydrocannabinol (TCH), så det ændrer ikke bevidstheden.

Der findes 3 typer cannabidiol på markedet:

  • CBD-isolat: Dette er ren cannabidiol og indeholder ikke noget andet stof, der findes i Cannabis spp.
  • Bredspektret CBD: Dette indeholder ikke THC, men indeholder andre forbindelser fra Cannabis spp.
  • Fuldspektret CBD: Indeholder minimale mængder af THC. Alt tyder på, at det er den mest effektive type til MS-symptomer.

Fordele ved brug af cannabis mod MS-symptomer

Selvom der er behov for mere forskning i brugen af cannabis mod MS-symptomer, støtter institutioner som National Multiple Sclerosis Society of the United States brugen af det. Ligeledes viste en undersøgelse fra 2018, at de fleste patienter tolererer stoffet godt.

De viste også, at bivirkninger var sjældne, selvom de advarede om, at disse i specifikke tilfælde kunne være af betydning.

Person i kørestol
MS udvikler sig og begynder at frarøve patienten grundlæggende funktioner. Problemer med mobilitet og i sidste ende vejrtrækning forekommer generelt.

Bidrager til at genvinde muskelkontrol

Forskning fra 2014 konkluderede, at cannabisbrug reducerer problemer med stivhed og muskelspasmer hos MS-patienter. De fandt ud af, at oral cannabisekstrakt (OCE) har denne positive effekt, mens andre formater ikke har.

I mellemtiden gav en gennemgang, der samlede 11 undersøgelser om cannabisbrug, forskellige resultater. Fem af disse undersøgelser indikerede, at der ikke var tilstrækkelig dokumentation for stoffets fordele.

Kan lindre smerter

De tilgængelige data indikerer, at brugen af cannabis er en effektiv foranstaltning til at reducere smerter. Denne effekt er blevet påvist hos både patienter, der har røget stoffet, og dem, der har indtaget det oralt. En forskningsoversigt fra 2018 har bekræftet dette.

Anti-inflammatorisk

Der er udført flere dyreforsøg om cannabis’ virkninger. Det har vist, at brugen af stoffet reducerer inflammationsniveauet og dets konsekvenser. Der kræves dog undersøgelser på mennesker for at bekræfte disse resultater.

Hjælper med at reducere blæreproblemer

Mange mennesker med multipel sklerose har problemer med blæredysfunktion. Ifølge forskning udført i 2014 hjælper cannabisbrug med at reducere og håndtere symptomerne forårsaget af denne vanskelighed.

Andre fordele

Flere rapporter peger på, at brug af cannabis også er med til at reducere andre symptomer, der er almindelige ved multipel sklerose, såsom træthed og kløe. Det ser ud til, at patienter, der bruger dette stof, også har færre depressive tegn og sover bedre.

Mulige risici og kontraindikationer

En af risiciene ved at bruge cannabis mod MS-symptomer er, at det måske ikke giver nogen effekt. Ligeledes ved vi, at dette stof ikke hjælper med at kontrollere en af de hyppigste manifestationer af denne sygdom, som er rystelser.

Tilsyneladende lider de fleste mennesker ikke af bivirkninger ved brugen af dette stof, men hos nogle af dem kan følgende bivirkninger forekomme:

Gravide eller ammende kvinder bør ikke ty til cannabisbrug. Det bør folk med hjertesygdomme, Parkinsons sygdom eller personer, der har lidt af psykose eller har indtaget visse medikamenter, såsom clobazam eller valproinsyre, heller ikke.

Cannabisolie
CBD-ekstrakter og olier har fået lovlig status i flere lande, men ikke for nogen patologi.

Afsluttende anbefalinger om brugen af cannabis mod MS

Cannabis findes i forskellige formater, og dets medicinske derivater har forskellige sammensætninger. Ideelt set bør det være en læge, der rådgiver om, hvilket produkt der skal bruges til den enkelte person. Hvis ikke, kan det være ineffektivt eller endda udgøre en risiko.

Det anbefales, at præparatet ikke indeholder mere end 0,3% TCH, og at det er i overensstemmelse med ISO 17025. Cannabis, der kommer fra et anerkendt laboratorium, er også mere pålideligt.

Brugen af cannabis til MS anbefales normalt i form af olier eller cremer. Olierne blandes i maden eller påføres direkte på tungen. Der findes også kapsler eller næsespray, men der er ikke megen dokumentation for deres effekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Marijuana FAQs. (s. f.). National Multiple Sclerosis Society. https://www.nationalmssociety.org/Treating-MS/Complementary-Alternative-Medicines/Marijuana/Marijuana-FAQs.
  • Rice J, Cameron M. Cannabinoids for Treatment of MS Symptoms: State of the Evidence. Curr Neurol Neurosci Rep. 2018 Jun 19;18(8):50. doi: 10.1007/s11910-018-0859-x. PMID: 29923025.
  • Koppel, B. S., Brust, J. C., Fife, T., Bronstein, J., Youssof, S., Gronseth, G., & Gloss, D. (2014). Systematic review: efficacy and safety of medical marijuana in selected neurologic disorders: report of the Guideline Development Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology, 82(17), 1556–1563. https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000000363.
  • Nielsen S, Germanos R, Weier M, Pollard J, Degenhardt L, Hall W, Buckley N, Farrell M. The Use of Cannabis and Cannabinoids in Treating Symptoms of Multiple Sclerosis: a Systematic Review of Reviews. Curr Neurol Neurosci Rep. 2018 Feb 13;18(2):8. doi: 10.1007/s11910-018-0814-x. PMID: 29442178.
  • Vučković, S. (2018). Cannabinoids and Pain: New Insights From Old Molecules. Frontiers. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.01259/full.
  • Koppel, B. S., Brust, J. C., Fife, T., Bronstein, J., Youssof, S., Gronseth, G., & Gloss, D. (2014). Systematic review: efficacy and safety of medical marijuana in selected neurologic disorders: report of the Guideline Development Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology, 82(17), 1556–1563. https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000000363.
  • Hernández Mendoza, L. M. (2019). Cannabinoides y esclerosis múltiple.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.