Muskelsmerter og spændinger som følge af stress

Vidste du, at stress kan give dig hovedpine, ondt i nakken og ondt i maven, hvis du ikke behandler det ordentligt? I denne artikel vil vi give dig nøglen til at løse dette problem.
Muskelsmerter og spændinger som følge af stress

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Muskelsmerter og spændinger som følge af stress er fænomener, som først blev anerkendt for nogle årtier siden. Tidligere troede man, at disse problemer var anekdotiske og manglede et gyldigt videnskabeligt grundlag.

Heldigvis har neurovidenskaben lært os den virkelige årsag. I dag ved vi, at stress også er en organisk faktor. Vi ved også, at det skaber flere sundhedsmæssige konsekvenser.

Ikke desto mindre er der utallige mennesker, der lider af disse tilstande og ikke engang har indset det endnu. De tror, at disse muskelproblemer, hovedpine og lignende har deres oprindelse i andre faktorer.

Derfor er det meget vigtigt at undersøge dette spørgsmål nærmere og forsøge at tilbyde en gennemførlig løsning. Lad os dykke ned i det.

Er stress godt eller skidt?

Kvinde oplever spændinger som følge af stress

Vi har alle hørt om stress, men vi kender ikke altid den egentlige betydning af dette ord. For at definere det på en meget enkel måde kan vi sige, at stress er den fysiologiske tilstand, der finder sted i farlige situationer, hvad enten de er reelle eller indbildte.

Når der er en reel trussel, skal kroppen forberede sig fysiologisk på forsvar, flugt eller angreb. Dette er en del af vores overlevelsesinstinkt og er sundt. Hvis en person ikke føler frygt, vil vedkommende ikke forsøge at undgå faren og kan blive offer for den reelle trussel.

Stress bliver patologisk eller negativ, når der ikke er nogen reel fare, men kroppen alligevel forbereder sig på at møde den. Det er også usundt, når denne følelse forbliver, selv længe efter at truslen er blevet effektivt håndteret.

Virkningerne af stress på kroppen

Hver eneste følelse, vi oplever, påvirker vores krop. Nogle gange på en positiv måde og andre gange på en negativ måde. Muskelsmerter og spændinger som følge af stress manifesterer sig på mange måder, som vi forklarer nedenstående.

Smerter i forbindelse med stress

Det er meget almindeligt for en person med kronisk stress at have hyppig hovedpine, ifølge denne undersøgelse af Dr. Volcy Gomez. Denne type smerte er kendt som spændingshovedpine og er normalt ledsaget af en dunkende fornemmelse i nakken eller skuldrene.

Mavesmerter, brystsmerter, søvnproblemer og træthed er også almindelige, som det fremgår af denne rapport fra Mayo Clinic.

Alt dette er naturligvis uden at nævne de virkninger, som stress har på humør og adfærd. Blandt dem er angst, følelse af at være overvældet, irritabilitet osv.

Spændinger som følge af stress

Kvinde med hovedpine

Når en person føler sig stresset, er der øjeblikkelig muskelspænding i kroppen. Dette medfører en reduktion i blodgennemstrømningen til de områder af kroppen, der er stressede.

Hvis denne situation fortsætter i lang tid, er resultatet kroniske muskelsmerter, sammentrækninger og endda muskelspasmer. Stress påvirker normalt musklerne i følgende områder:

  • Kæbe.
  • Mellem øjenbrynene.
  • Nakke.
  • Skuldre.
  • Ryg.

Det øger også risikoen for skader. Muskelspændinger fører til muskelstivhed. Under disse forhold er det lettere for en rift at opstå.

Sådan undgår du smerter og spændinger som følge af stress

Den bedste måde at undgå smerter og spændinger som følge af stress på er ved at løse det underliggende problem, dvs. årsagen til stress. Den ideelle måde at behandle det på er at kombinere psykologisk hjælp med fysisk træning. Det kan være fysioterapi, sport, dans osv.

Der findes psykologisk terapi af forskellige typer, og alle omfatter protokoller til stresshåndtering. Disse specifikke processer tager normalt ikke lang tid, medmindre der er andre underliggende problemer, som kræver mere langvarig opmærksomhed.

Fysisk aktivitet er også tilrådeligt. Motion i 15 minutter hver dag anbefales stærkt. Det er også tilrådeligt at gå en daglig gåtur på 30 minutter eller at dyrke en sport samt at dyrke yoga eller afslapningsteknikker.

Under alle omstændigheder er det bedste at gøre i disse tilfælde at lægge sig i hænderne på en professionel. Du må ikke ignorere problemet, for ellers kan de langsigtede konsekvenser være farlige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.