Brystsmerter i højre side: 9 mulige årsager og behandlinger

Smerter i højre side af brystkassen kan have mange årsager. Heldigvis kan de fleste årsager behandles medicinsk.
Brystsmerter i højre side: 9 mulige årsager og behandlinger
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 08 juni, 2023

Brystsmerter er en hyppig årsag til bekymring for folk. Det kan variere fra mindre ubehag til en invaliderende stikkende fornemmelse. Der er forskellige årsager til ubehag i brystet, så her er de 9 mest almindelige årsager til brystsmerter i højre side.

Brystet eller brystkassen er den del af kroppen, der ligger mellem halsen og maven. Det indeholder hjertet, lungerne, spiserøret og de store blodkar, såsom aorta og vena cava. Disse organer er omgivet af ribbenene, brysthvirvelsøjlen og brystbenet samt de interkostale muskler, brystmusklerne og rygmusklerne.

Årsagerne til brystsmerter i højre side spænder fra involvering af knogle- og muskelstrukturer til skader på organerne. På samme måde kan ubehaget også afspejle involvering af andre dele af kroppen.

1. En muskelforstrækning

En muskelforstrækning er en af de mest almindelige årsager til brystsmerter i højre side. Den opstår som regel efter et par dages intens fysisk aktivitet derhjemme eller i fitnesscentret. Ubehaget er et resultat af nedbrydning og regenerering af muskelfibre.

Pectoralis major og minor musklerne er normalt de mest berørte. Smerten beskrives som en stikkende eller trykkende fornemmelse i brystet, der forbedres ved hvile og intensiveres ved træning. I nogle tilfælde er det ledsaget af hævelse og begrænsning af armbevægelser.

Denne tilstand forsvinder normalt spontant efter en til to dage. Fagfolk anbefaler hvile og massage i området samt brug af smertestillende og antiinflammatoriske lægemidler.

Mand i fitnesscenter har skuldersmerter
Smerter i højre skulder på grund af en sportsskade kan stråle ud i brystet på samme side.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Brystsmerter og menstruationscyklussen

2. Direkte slag og ribbensbrud

Traumer mod brystkassen som følge af fald eller direkte slag er en almindelig årsag til brystsmerter i højre side. I tilfælde af trafikulykker kan der være kar- og nervepåvirkning og endda påvirkning af indre organer.

Moderate til svære slag ledsages af smerte, hævelse og rødme i det berørte område. På samme måde kan folk have svært ved at bevæge deres lemmer og få blå mærker.

Det anbefales at anvende kolde omslag i 10 til 20 minutter to til tre gange om dagen for at lindre smerten. Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID), såsom ibuprofen, kan være nyttige.

Ved ribbensbrud forårsaget af slag mod brystet er intense smerter, der begrænser vejrtrækningen, almindelige. Dertil tilføjes øget følsomhed i området og hævelse. I alvorlige tilfælde er der som regel lungepåvirkning, og det ledsages af åndedrætsbesvær, uro og bevidstløshed.

Behandlingen af brud er udelukkende medicinsk. Den er baseret på immobilisering af området, reparation af knogledefekten og brug af smertestillende medicin. Nogle mennesker har brug for fysioterapi.

3. Costochondritis

Dette er en inflammatorisk lidelse i de kondro-sternale led, der er ansvarlige for at forbinde ribbenene med brystbenet. Undersøgelser bekræfter, at det er den hyppigste årsag til smerter i den forreste del af brystkassen, og at den er mere almindelig hos kvinder, som udgør op til 75% af tilfældene.

Smerterne opstår i højre eller venstre side af brystkassen og strækker sig til midten af brystkassen, ryggen og maven. Det er normalt værre ved vejrtrækning og hoste. Desuden giver berøring af de chondro-sternale led akutte og intense smerter.

Medicinsk behandling af costochondritis omfatter hvile og anvendelse af fysiske midler, såsom varme og kolde omslag. I akutte tilfælde kan der også foretages lokal infiltration med anæstetika.

4. Panikanfald kan føre til brystsmerter i højre side

Panikanfald udløses af episoder med stress eller vedvarende angst. Denne tilstand fører normalt til symptomer, der minder meget om dem, man ser ved myokardieinfarkt. I denne forbindelse er det almindeligt, at personen refererer til smerter i midten af brystet, der strækker sig til højre side, kæben og skulderen.

Andre symptomer omfatter følgende:

 • Snurren og følelsesløshed.
 • Stakåndethed.
 • Voldsom svedtendens.
 • Agitation.
 • Bleghed.

Ved mistanke om et panikanfald anbefales det at lukke øjnene og trække vejret dybt for at falde til ro. Hvis symptomerne fortsætter, skal du søge lægehjælp så hurtigt som muligt.

5. Lungesygdomme

Lungesygdomme er en almindelig årsag til brystsmerter i højre og venstre side. Undersøgelser viser, at det præsenterer sig som et stik i brystet, der øges med vejrtrækning, og er forbundet med hoste og åndenød. Andre almindelige symptomer er feber og kulderystelser i tilfælde af infektiøse processer.

Lungebetændelse er normalt den mest almindelige årsag til denne type brystsmerter. På samme måde kan dette ubehag forekomme i følgende tilfælde:

 • Lungehindebetændelse.
 • Pneumothorax.
 • Pleuraeffusion.
 • Lungeemboli.
 • Lungekræft.

Den medicinske behandling afhænger af den underliggende årsag. I de fleste tilfælde resulterer en rettidig tilgang i hurtig lindring af symptomer og en reduceret risiko for komplikationer.

6. Hjerteproblemer

Hjertesygdomme er en meget almindelig årsag til brystsmerter. De er almindelige hos folk i fremskreden alder, overvægt og med et overdrevent forbrug af cigaretter, kaffe eller alkohol.

Smerter af hjertemæssig oprindelse manifesterer sig som en følelse af tæthed i brystet ledsaget af hjertebanken og åndenød.

I tilfælde af myokardieinfarkt opstår ubehaget i venstre side af brystet. Hos kvinder kan smerterne dog forekomme i højre side af brystet, ryggen, armen eller skulderen. Andre symptomer omfatter kvalme, opkastning, svedtendens og bevidstløshed.

Arytmier er en anden almindelig årsag til dette ubehag hos voksne og børn. Man skal søge øjeblikkelig hjælp, hvis man har mistanke om en af disse to tilstande.

En person får et hjerteanfald
Arytmier skal behandles omgående. Hurtig behandling kan være livreddende.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 11 mulige årsager til smerter i højre arm

7. Gastroøsofageal refluks

Denne tilstand er resultatet af mavesyre, der stiger op i spiserøret og irriterer spiserøret. Refluks forårsager halsbrand eller en brændende fornemmelse inde i brystet.

Det er almindeligt, at ubehaget intensiveres, når man har spist. Andre associerede symptomer er følgende:

 • Tør hoste.
 • Vanskeligheder med at synke.
 • Ondt i halsen.
 • Hyppig bøvsen.
 • En følelse af fylde i halsen og brystet.

Ændringer i kost og livsstil er normalt afgørende for at lindre tilstanden. I nogle tilfælde anbefaler læger medicin for at reducere surhedsgraden og lindre symptomerne. Gastroenterologen er specialist i at behandle denne tilstand.

8. Herpes zoster

Dette er en tilstand, der er karakteriseret ved et vesikulært udslæt ledsaget af intens smerte på grund af reaktivering af varicella-zoster-virus. Det er almindeligt hos voksne over 50 år og hos folk med nedsat immunitet.

Det begynder med smerter i brystet og den interkostale region og derefter fremkomsten af vesikler med lineært arrangement efter 48 timer. Hudlæsioner udvikler sig normalt til skorper inden for en uge, med endelig heling efter 10 til 15 dage.

Postherpetisk neuralgi er den vigtigste komplikation ved denne tilstand. Forskning viser, at det manifesterer sig med brændende smerter 30 dage efter, at hudlæsionerne er forsvundet.

9. Lever- eller galdeblæresygdom kan forårsage brystsmerter i højre side

Betændelse i leveren og galdeblæren kan give brystsmerter i højre side, fordi begge organer ligger tæt på brystet. Ubehaget begynder normalt i højre side af maven og spreder sig til brystet.

Nogle af de tilknyttede symptomer omfatter følgende:

 • Opkastning.
 • Svimmelhed.
 • Gul hud.
 • Tab af appetit.

Hepatitis og cholecystitis er nogle af de mest almindelige sygdomme. Hvis du har mistanke om en leversygdom, er det tilrådeligt at konsultere en gastroenterolog.

Tøv ikke med at søge lægehjælp, hvis du oplever brystsmerter i højre side

Brystsmerter i højre side kan skyldes en bred vifte af situationer. Nogle er simple og kræver hvile og hjemmebehandling. Men dette symptom kan være tegn på alvorlig, livstruende skade.

Det er bedst at søge lægehjælp så hurtigt som muligt, hvis smerten er vedvarende og tiltager i intensitet. Andre advarselstegn er åndenød, høj feber, forvirring og bevidstløshed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.