Cervikobrakialt syndrom: Smerte fra nakken ned i armene

Cervikobrakialt syndrom kan synes som følge af en skade eller endda længere perioder med stress. Skiftende kolde og varme brusebade kan hjælpe os med at finde smertelindring.
Cervikobrakialt syndrom: Smerte fra nakken ned i armene
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Skrevet og kontrolleret af kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Vi kan finde navnet lidt foruroligende, men cervikobrakialt syndrom er mere almindeligt, end vi tror.

Det betyder smerte i den cervikale region, der begynder i nakken og går ned i rygmarven, indtil den når armene og endda fingrene.

Det er meget invaliderende. En misforstået opfattelse om denne tilstand er dog, at den kun menes at påvirke mennesker, der udøver sport.

Faktorer såsom stress, kronisk angst og endda leddegigt føre til denne form for meget smertefulde lidelse.

Nedenfor vil vi gerne give flere oplysninger om dette problem, der ofte ikke bliver diskuteret.

Cervikobrakialt syndrom: når bevægelse bliver smertefuldt

Flytning af dit hoved, række ud efter noget, sidde, læse og selv at trække vejret: alt er gjort med stor lidelse. Cervikobrakialt syndrom er hovedsageligt fokuseret ved rygsøjlen.

Vi står ikke over for et simpelt tilfælde af piskesmæld eller en forstrukket muskel. Det er meget mere.

Forestil dig området over rygsøjlen. Det vil sige ryghvirvlerne C1 til C7, som netop er de mindste.

 • Inde i disse bittesmå ryghvirvler er der ledbånd, sener, muskler, nerve fiber…
 • Når nogle af disse blive betændte, når smerten forskellige områder af vores krop.

Det er almindeligt, at inflammation begynder i rygsøjlen og når skuldrene, skulderbladene, armene og endda torsoen.

Hvad er årsagen til cervikobrakialt syndrom?

 • Traumatiske skader: som tidligere nævnt, er en af de primære årsager til cervikobrakialt syndrom skader skabt ved en ulykke eller udøvelse af en sport. Forskydninger, brud, forstuvninger eller muskel sprængninger er som regel de primære årsager.
 • Samtidig kan lange perioder med stress og angst også føre til dette problem. Dette skal tages med i betragtning.
 • Inflammatoriske processer såsom gigt kan også forårsage dette.
 • På den anden side kan mennesker ramt af degenerative sygdomme såsom leddegigt med tiden udvikle cervikobrakialt syndrom.
 • Vi kan heller ikke udlade infektionssygdomme, såsom tuberkulose, f.eks.
Person med smerter

Hvad er symptomerne?

Du har sikkert hørt nogen sige, “Det er ligesom jeg er blevet stukket i ryggen.” På en måde er det meget lignende.

Forskellen er, at der ud over dette centrale omdrejningspunkt, så spreder smerten sig til andre områder af kroppen i form af meget intens varme.

 • Cervikobrakialt syndrom foruden de beskrevne smerte er også karakteriseret ved intense kramper, følsomheds lidelser, muskelsvaghed, prikken eller en følelse af intens kulde eller varme, ligesom en forbrænding.
 • Samtidig er det muligt, at vi oplever hovedpine, nakkestivhed, svimmelhed eller kvalme, når man sidder ned… Næsten enhver bevægelse er ledsaget af intenst ubehag.

Hvilke behandlinger eksisterer?

Cervikobrakialt syndrom kræver en meget personlig behandling, som kun sundhedspersonale kan tilbyde. For det første, er det nødvendigt at anvende den korrekte medicin til at reducere inflammationen.

 • Fysioterapi spiller en rolle i kampen mod smerten og genoprettelse af bevægelse til ekstremiteterne.
 • En anden meget egnet teknik er varm og kold terapi. Varme brusebade, varme vandposer og endda massage med rosmarin og alkohol er meget effektivt.
 • Vi kan heller ikke glemme, at når vi er diagnosticeret med cervikobrakialt syndrom, er det nødvendigt at ligge ned og slappe af. Alle disse tilstande med store muskel- og ledsmerter kræver, at vi frem for alt tænker anderledes over livet.
 • Specialister anbefaler hvile på ryggen med den arm, der opleves smerte i lige bag hovedet.

Cervikobrakialt syndrom har en god prognose

Generelt har cervikobrakialt syndrom en god prognose. Hvad betyder det? Det betyder, at mennesker med en god klinisk historie har en naturlig tendens til forbedring inden for fire til seks uger.

 • Uden tvivl er problemet væsentligst hos patienter med en form for gigt eller leddegigt. Når man bliver konfronteret med kroniske sygdomme, er det normalt at opleve nogle perioder med forbedring blandet med ugers intenst ubehag.
 • I vores tilfælde, hvis vi lider af nogle disse gener, skal vi gøre alt, hvad vi kan for at føre en sund livsstil. En afbalanceret kost, moderat motion og overvågning af knudepunkter ved stress og angst er meget nyttigt.

For patienter med mere komplekse symptomer, er det muligt at overveje operation. Dog vil vores læger altid træffe denne beslutning.

Det kan interessere dig ...
Lindre ledsmerter med gelatine: 3 opskrifter du skal prøve
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lindre ledsmerter med gelatine: 3 opskrifter du skal prøve

Ledsmerter kan opstå som et resultat af traumer, belastninger eller visse kroniske lidelser. Disse 3 opskrifter kan lindre ledsmerter med gelatine.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.