5 tidlige advarselstegn på fibromyalgi

Selvom symptomerne ved fibromyalgi kan minde om dem, der er forbundet med andre sygdomme, er det en god idé at gå til sin læge for at få en tidlig diagnose, hvis man oplever mere end et af symptomerne
5 tidlige advarselstegn på fibromyalgi

Sidste ændring: 05 oktober, 2018

Sygdommen fibromyalgi er anerkendt af alle medicinske organisationer (inklusiv World Health Organization siden 1992). Det forekommer uden tvivl oftere hos kvinder. I denne artikel vil vi lære dig om nogle af de tidlige advarselstegn på fibromyalgi.

I dag udgør fibromyalgi en udfordring for både videnskabens og medicinens verden. Det skyldes, at den kliniske profil og symptomerne kan være meget forskellige. Symptomerne kan variere lige fra kroniske muskuloskeletale smerter, til irritabel tyktarm, til problemer med en overaktiv blære, søvnforstyrrelser, bruksisme…

Den overfølsomhed overfor smerte og humørforandringerne, som denne kroniske tilstand forårsager, er to af de typiske realiteter – foruden begrænsninger i dagligdagen – som patienten må leve med.

Deres lidelse kan lamme patienterne. Det er ofte grunden til, at det er svært at give et komplet og funktionelt behandlingsregime til patienter, så de kan genskabe deres livskvalitet.

Som altid, når man har med kroniske sygdomme at gøre, er det vigtigt at have så meget information som muligt og være en del af en støttegruppe, der vil hjælpe én med at prøve forskellige behandlinger, indtil man opnår de bedste resultater.

I denne artikel kan du lære om fem tidlige advarselstegn på fibromyalgi, som du bør have i baghovedet.

De tidlige advarselstegn på fibromyalgi

Lad os begynde med at overveje noget vigtigt. Som regel tager det lang tid for en person, der har fibromyalgi, at få stillet den rigtige diagnose. Dette skyldes de varierende symptomer, der kan forekomme.

Det er almindeligt at gå igennem en længere række af læger og specialister, indtil man til sidst får den rigtige diagnose. Man vil måske høre mere om reumatiske- eller gigtsygdomme for eksempel.

Fibromyalgi er dog meget mere end det.

Neurologer har fundet ud af, at fibromyalgi faktisk ikke er en reumatisk sygdom. Det er et problem, der har rødder i ens centrale nervesystem.

Det er derfor, man bliver nødt til at være opmærksom på de følgende symptomer. Og hvis de er vedvarende eller kombineret med andre problemer, er det på tide at besøge en dygtig specialist.

Lær om de tidlige advarselstegn på fibromyalgi

Ossifikation

Ossifikation, eller følelsen af at miste bevægeligheden i leddene, er meget smertefuldt.

  • Denne følelse af lammelse opstår typisk om morgenen. Det er et af de tidlige symptomer på fibromyalgi.
  • Når man har siddet eller ligget ned i en længere periode, reagerer ens krop og led ikke på samme måde.
  • Man vil måske også opleve dette symptom, når man går igennem forandringer af temperatur eller relativt luftfugtighed.

Et eksempel på dette kan være, når man er i et værelse med air-conditioner. Når man derefter går udenfor og bemærker forskellen i temperaturen, vil man opleve en hovedpine og stivhed i musklerne i nakken og skuldrene.

Søvnproblemer

På trods af at man får rigeligt med søvn, vil patienter, der lider af fibromyalgi, vågne op og stadig føle sig trætte. Ligesom hvis de kun havde sovet nogle få timer.

Flere undersøgelser indenfor dette emne indikerer, at at i løbet af den dybeste fase af søvn (delta-stadiet) vil man måske opleve forstyrrelser i hjernebølgerne, der frembringer ro.

Dette betyder derfor at på trods af, at man sover, så bliver man ikke udhvilet.

Små kognitive fejltagelser kan være et tidligt advarselstegn på fibromyalgi

hovedpine

Personer med fibromyalgi siger ofte, at de første symptomer, de opdagede, var et problemer med at koncentrere sig eller en forsinket evne til at kunne fokusere på bestemte opgaver.

  • Disse problemer er kendt som “fibro tågen”. Det er kendetegnet ved små fejl i hukommelsen og problemer med at påtage sig flere opgaver samtidig.
  • Det er vigtigt at notere, at disse symptomer også kan være forbundet med stress. Hvis man prøver at finde ud af, hvad end det kan være fibromyalgi eller ej, så er det derfor bedst at overveje mere præcise symptomer (ledsmerter, udmattethed, osv.)

Ubehag i maven

Mange personer, der har fibromyalgi, oplever forskellige problemer med fordøjelsen. De viser sig tidligt med de følgende symptomer:

  • Smerte i maven, forstoppelse eller diarré.
  • Irritabel tarmsyndrom.
  • Problemer med fordøjelsen eller med at synke maden. Eksperter siger, at nogle gange kan fibromyalgi forårsage problemer med musklerne i spiserøret.

Myofascielle smerter

Myofascielle smerter er en neuromuskulær sygdom, hvor meget smertefulde punkter (kendt som triggerpunkter) vil opstå og sprede sig rundt omkring musklerne og i bindevævene.

  • Hvis man oplever smertefulde, vedvarende bevægelser, som finder sted på uforklarlige steder, kan det være et tegn på denne sygdom.
  • Nogle gange kan blot det at bære en tung skuldertaske forårsage en voldssom smerte i nakken, skulderen og endda i albuen. Dette er noget at have i baghovedet.
skulder_smerte

Husk, at fibromyalgi kan påvirke hver person forskelligt med en længere række af forskellige symptomer.

Der er dog nogle mere almindelige symptomer, men nu kender du til nogle af de tidlige advarselstegn på fibromyalgi. Vi anbefaler, at du søger hjælp, hvis nogle af dem, vi beskrev i denne artikel, finder sted vedvarende og påvirker din livskvalitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.