Katteterapi: 6 psykiske fordele ved katte

Katteterapi anbefales til at arbejde med forskellige mål. Blandt dem er forbedring af humøret og undervisning i værdier som ansvarlighed og omsorg.
Katteterapi: 6 psykiske fordele ved katte

Sidste ændring: 30 juli, 2022

Når man forestiller sig terapi, har man sikkert en tendens til at forestille sig en psykolog og en klient. Det er naturligvis det mest udbredte billede. Men det er ikke det eneste. Efterhånden som nye fremskridt blev opdaget og nye teorier blev foreslået, har terapi udviklet sig og transformeret sig. Det er sådan, at katteterapi blev født.

Katteassisteret terapi indebærer deltagelse af en kat. Lad os tage et kig på, hvad det består af, og hvilke fordele det har.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 7 adaptogene planter til at bekæmpe stress

Fordelene ved kattetterapi

Katteterapi har mange fordele for vores helbred. Nogle af fordelene ved at inddrage pasning af en kat som en del af terapi (katteterapi) er følgende.

1. Det styrker vores immunsystem

Ved at interagere med katte, passe dem, lege med dem og distrahere os selv, er vi i stand til at komme væk (midlertidigt) fra visse bekymringer og distancere os fra problemer. Dette reducerer stress og styrker kroppens naturlige forsvar.

Kvinde ser på en killing, der spiser, som en del af katteterapi

At passe dyr reducerer vores stressniveau. Da der er mindre kortisol, får vi en bedre reaktion fra de hvide blodlegemer.

2. Det er med til at reducere angst og stressniveauet

Kattens rytme er meget forskellig fra andre dyrs rytme. Derfor kan det at leve sammen med denne type kæledyr bidrage til at bringe lidt mere ro i vores hverdag og mindske angst.

3. Katteterapi giver os mulighed for bedre at håndtere ensomhed

I nogle tilfælde, hvor personen gennemgår en situation med sorg, tab eller separation, anbefales det, at have kæledyr af terapeutiske årsager. Dette kan endda være tilfældet for tom rede syndromet.

I nogle tilfælde anbefales det, at en person begynder på katteterapi. På denne måde føler de kammeratskab og kan tage sig af kæledyret.

Det er en måde at komme i kontakt med følelser på. Ved at lege, tale, give og modtage hengivenhed forsvinder ensomheden.

4. Det er med til at styrke andre færdigheder

Øvelse af ansvar, opmærksomhed og opgavefordeling er bløde og sociale færdigheder. I familier, hvor der er børn, er det at gøre dem til en del af kæledyrets pleje også en måde at støtte udviklingen af værdier på.

5. Katten bringer glæde ind i vores liv

Fra kælen til reaktionerne, når vi kommer hjem efter en lang dag, har du sikkert også taget dig selv i at smile over din kats fjollede adfærd eller taget dig selv i at tale med andre mennesker om den. På den måde forbedrer den vores humør og har en positiv indvirkning på vores livskvalitet.

6. Katteterapi reducerer risikoen for at få et hjerteanfald

En undersøgelse fra 2009 viste, at folk, der bor sammen med katte, har mindre risiko for at dø af et hjerteanfald. Dette skyldes det lavere blodtryk.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fordele ved at have et kæledyr derhjemme

Nogle ting, man bør huske på om katteterapi

Denne form for terapi med katte, og ikke med hunde eller andre dyr, foreslås i visse tilfælde. For eksempel i forhold til ældre voksne er hunde mere krævende og også mere energiske (afhængigt af racen, naturligvis). Så nogle gange kan en simpel leg ende med klodsethed og et fald.

Katte anses for at være mere uafhængige og kræver mindre opmærksomhed. I modsætning til en hund kan en kat også bedre leve i en lejlighed og har ikke brug for en daglig gåtur, hvilket ofte er kompliceret for en ældre person eller en person med nedsat mobilitet.

Denne type kæledyr kan således bidrage til en balance mellem interessen for at passe et kæledyr og samtidig vælge et dyr, der ikke er alt for afhængig. Katteterapi anbefales også som tilgang i tilfælde af børn med autisme.

Det er vigtigt at gøre det klart, at der i sidstnævnte tilfælde ikke er tale om at bekræfte eller afgøre, hvilket kæledyr der er bedre eller dårligere. Det, vi skal gøre, er at tilpasse terapien med dyr til omstændighederne i overensstemmelse med det terapeutiske mål.

Mand med gigt har svært ved at rejse sig fra en stol

For personer med nedsat mobilitet er det bedre at passe et dyr, der ikke kræver så mange gåture eller udflugter.

Ikke alle former for terapi virker for alle mennesker

Som enhver form for tilgang kræver katteterapi et vist engagement for at opnå de ønskede resultater.

I den forstand er det nødvendigt at være ærlig og analysere de reelle muligheder, før man går i gang. Ikke alle typer terapi er egnede for alle, og ikke alle virker på samme måde.

Derfor er det vigtigt at analysere din diagnose og den særlige situation. For eksempel bør vi, selv om det kan virke indlysende, på forhånd vide, om personen er allergisk over for katte eller ej.

Derfor skal vi også tænke på kvaliteten af den pasning, som en person kan tilbyde dyret, før vi anbefaler eller starter en terapi af denne type. Lad os huske på, at kæledyr ikke er legetøj eller genstande , og at de også har grundlæggende behov, der skal opfyldes, samt rettigheder, der skal respekteres.

I forbindelse med det er det nødvendigt at spørge os selv, om vi har et behageligt sted at have en kat, om vi er interesserede og vil tage os af den, og om vi har de økonomiske ressourcer og den tid, der er nødvendig for at yde pleje og velfærd. Ellers kan det føre til en stressende situation både for personen og for dyret.

Det kan interessere dig ...
Kæledyr besøger patienter på dette hospital
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kæledyr besøger patienter på dette hospital

Flere steder er man ved at få øjnene op for fordelene ved at kæledyr besøger patienter på hospitaler. Læs om et hospitals erfaringer her.  • Barbosa Gómez, L. K., & Rosero Córdoba, Y. S. (2021). Conocimiento de la comunidad del sector salud en la UAN sobre la terapia asistida con animales.
  • Qureshi, A. I., Memon, M. Z., Vazquez, G., & Suri, M. F. K. (2009). Cat ownership and the Risk of Fatal Cardiovascular Diseases. Results from the Second National Health and Nutrition Examination Study Mortality Follow-up Study. Journal of vascular and interventional neurology2(1), 132.
  • García-Mauriño, P. A.; Amado Luz, L.; Babot, M.; Lacasa, F. y Álvarez Segura, M. (2017). La aplicación de la terapia asistida con animales en la salud mental infanto-juvenil. Revista de Psicología Universidad de Antioquia, 9(2), págs. 177-188. DOI: 10.17533/udea.rp.v9n2a11

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.