8 tips til pleje af havemøbler

Udendørs møbler får stor betydning, når foråret og sommeren kommer. Lad os se på, hvordan vi kan holde dem i god stand.
8 tips til pleje af havemøbler

Sidste ændring: 26 august, 2022

De varmere temperaturer og længere dage indbyder os til at nyde vores haver og terrasser i længere tid. Sociale og familiemæssige sammenkomster er på dagsordenen, og udendørsarealerne er i centrum. Derfor vil vi gerne dele nogle tips til pleje af havemøbler, så de holdes i god stand.

Vi ved, at vejret kan påvirke tilstanden af de møbler, vi har i vores haver. Der er dog nogle tiltag til at mindske de skader, som sol, vind og regn forårsager. Lad os tage et kig på nogle af dem.

1. Sørg for mindst et par timers skygge som en del af pleje af havemøbler

Selv om vi taler om udendørsarealer, bør de møbler, vi placerer på terrassen eller i haven, få nogle timers skygge om dagen. Vi kan sørge for skygge på forskellige måder, med pergolaer, store paraplyer eller et tag af bedre kvalitet.

Alt afhænger af dimensionerne på det område, hvor møblerne står. Ud over at passe på havemøblerne vil vi på denne måde kunne nyde dagen uden direkte sollys. I mellemtiden, hvis der er børn hjemme, vil de nyde udendørs aktiviteter med god skygge.

En pergola giver skygge

Du kan bygge en pergola, der giver stil til din terrasse og er et passende sted til udendørs møbler.

2. Rengør møblerne regelmæssigt

Det vigtigste er at fjerne støvet dagligt, så det ikke ophobes, og det bliver sværere at fjerne rester af jord. Det er ikke nødvendigt at vaske dem grundigt hver dag, men med en støvkost kan vi holde dem rene.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 5 tips til at skabe en sansehave

3. Pleje af havemøbler af træ

Når det drejer sig om træmøbler, skal plejen være mere intens og specifik. I den forstand anbefaler vi, at du beskytter dem med solafvisende lak en gang om året. Der findes også naturlige olier, der giver et ekstra beskyttende lag.

Vi vil gerne understrege, at hvis du vælger træmøbler til haven, skal du sørge for, at de har en særlig maling til udendørs brug. Du bør rengøre dine møbler med en blød børste og sæbevand en gang om ugen for at holde dem i god stand. Husk at tørre dem efter endt rengøring for ikke at beskadige træet.

4. Pas særligt godt på udendørs møbler af naturfibre

En af de voksende tendenser er at bruge møbler af naturfibre som f.eks. flet, rattan eller jute. Selv om disse møbler er meget smukke, har de en tendens til at samle en masse støv.

For at rengøre dem kan du vælge en børste og derefter sæbevand. Tør dem godt, og lad dem stå i skyggen, indtil de er helt tørre.

5. Vedligehold metalmøbler

Materialer som jern, aluminium eller stål er normalt favoritterne til udendørs møbler, da de er ekstremt modstandsdygtige. Den ulempe, som de indebærer, er rust, selv om vi kan undgå det.

Ligesom med træmøbler bør vi anvende en speciel lak for at beskytte metal en gang om året. Du kan spørge om, hvilket produkt du skal bruge i din lokale isenkram.

6. Beskyt plastmøbler

Hvis vi ønsker billige, modstandsdygtige og vedligeholdelsesfrie møbler, bør vi vælge plast. For at rengøre denne type møbler har vi kun brug for en klud, vand og rengøringsmiddel. Vær forsigtig med direkte udsættelse for solen, da plastmøbler let tørrer ud, og dette reducerer deres levetid.

Gamle plastmøbler viser vigtigheden af pleje af havemøbler

Hvis du forsømmer dine plastmøbler i haven, kan de miste deres egenskaber på kort tid.

7. Pas på hynderne på udendørs møbler

En af de bedste måder at beskytte hynderne på er ved at bruge plastbelagte betræk. Hvis du vil vise materialerne frem, kan du vælge gennemsigtige betræk, der dækker hynderne.

Ud over at beskytte dem mod pletter fra mad og drikkevarer beskytter du dine havemøbler mod snavs og fugt. Hvis du foretrækker at lade hynden være ubeskyttet, skal du vaske den jævnligt for at forhindre, at pletterne sætter sig fast og bliver sværere at fjerne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 tips til at indrette hjemmet med miniplanter

8. Vælg egnede materialer

Hvis du skal købe nye møbler, anbefaler vi, at du ikke kun tager hensyn til prisen, men også til at materialernes egenskaber er egnede til udendørs brug. Mange gange lader vi os rive med af æstetikken, og fordi møblet er smukt, mister vi blikket for, om det vil kunne holde til vejret og dets funktionalitet.

Pleje af havemøbler er en vane

I denne artikel har vi taget et kig på nogle idéer, som vi kan sætte i værk til pleje af havemøbler i haven eller på terrassen. Du har sikkert også dine egne metoder, som måske kan forbedres med disse forslag.

Hver type materiale har sin egen specielle pleje. Så længe vi følger dem, vil vi have udendørs møbler i lang tid og i perfekt stand.

Det kan interessere dig ...
Sådan rengøres og plejes havemøbler af plast
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan rengøres og plejes havemøbler af plast

Lær, hvordan du rengør og plejer havemøbler af plast, så de forbliver som nye og kan bruges hele året rundt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martinez Gutierrez, E. S. (2021). Mimbre.
  • Stevens, David: Una habitación en exterior: diseñar el jardín en casa, Blume, 2008.
  • Morales, M. I. C., & Sordo, J. J. E. (1995). Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques1(2), 9-22.
  • Galván Sánchez, V. A., Gutiérrez Robles, J. A., Ortiz Muro, V. H., & Sánchez Herrera, R. (2012). El Hogar sillas Muebles de acero inoxidable con blancoalta frecuencia. Ingeniería Energética33(2), 122-132.
  • Monteys, X. (2021). La casa como jardín. Gustavo Gili.
  • Pacyna, E., Pacyna, J., Steenhuisen, F., & Wilson, S. (2006). Costco Muebles de jardín Jardín Sofá. Atmos. Environ40, 4048-4063.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.