Sådan bruger du vintage tapet i din boligindretning

Vintage tapet er en moderne indretningsteknik, der er efterspurgt på grund af dens tiltrækningskraft, enkle installation og flotte udseende.
Sådan bruger du vintage tapet i din boligindretning

Sidste ændring: 26 september, 2023

Udsmykning af husets vægge er mere end blot at hænge billeder og spejle op. Ved at beklæde rummene med vintage tapet ændres det overordnede udseende af rummene, og det giver et elegant, stilfuldt og nostalgisk præg.

Tendensen med tapet, der er typisk for 70’erne, er vendt tilbage med større styrke i indretningen og tilbyder farver og motiver, der let knytter sig til fortiden, men som er tilpasset nutidens mode.

Denne indretningsmetode er ideel til at camouflere ufuldkommenheder. Samtidig udmærker den sig ved enkelhed i monteringen, ved at nogle af dem kan vaskes og ved den lange levetid, der skyldes materialets kvalitet. Da der findes et uendeligt antal mønstre, forklarer vi, hvorfor du bør vælge vintage.

Hvad handler indretning med vintage tapet om?

Vintage hentyder til fortiden, det antikke og det klassiske. Dette koncept har, som National Unified Corporation of Higher Education påpeger, udvidet sig til områderne mode og design i almindelighed.

Specifikt har den “opdaterede” version af det gamle fundet en måde at komme ind i hjemmene på gennem diskrete eller meget farverige mønstre, der giver huset psykedeliske vibes, pop art og minimalistiske detaljer.

Tapetets alsidighed tillader brugerdefinerede mønstre og kombinationen af mønstre for at oplive det pågældende område. Ifølge eksperternes anbefalinger opnås de bedste resultater i en vintageindretning, hvis man kun dækker en del af rummet og maler resten, da det ellers ville se overdrevent overfyldt ud.

I specialforretninger kan man finde vintage tapet fremstillet med trykfarver og økologiske procedurer.

Vintage tapet til hjemmet

Stue med vintage tapet

Takket være sin praktiske anvendelighed passer det selvklæbende tapet i alle dets variationer perfekt til det moderne og bliver en praktisk ressource i forskønnelsen af hjemmene ifølge magasinet Ars Bilduma.

På baggrund af denne påskønnelse er det almindeligt at se forskellige rum med tapet. Det er passende til soveværelser, kontoret og køkkenet. Nøglen er i moderation, da det handler om at tilføje et strejf uden at overdrive hensigten.

Vintage tapet kan være ensfarvet i nuancer som okker, grøn, beige og blå. Generelt bruges de for ikke at mætte. Det rigtige retro-look opnås dog med mønstre som f.eks. følgende:

  • Struktureret.
  • Junglenatur.
  • Blomsterprint.
  • Geometriske mønstre.
  • Vandrette og lodrette striber.

Tips til at bruge vintage tapet i boligindretningen

Vellykket brug af tapet indebærer at finde et passende område. Dæk ikke alle vægge. Vælg tværtimod den med defekter eller den, du vil fremhæve.

Det er også muligt at installere det som baggrund for nogle møbler: Hovedgærder, bogkasser eller barer opfrisker udseendet, hvis de har vintage tapet bagved. Hvor du ønsker at afgrænse rum, er tapet en fremragende allieret.

Stuer i strand- og landhuse sætter pris på den stil, som denne type tapet giver. Men der er flere måder at integrere det i din boligindretning på.

Modificer den traditionelle indgang ved at tilføje vintage tapet på væggene i foyeren. Ud over at give et godt førstehåndsindtryk passer dets antikke karakter til de klassiske møbler, hvilket er en fordel, hvis du allerede har møbler af denne stil.

Stuen

Stuen har brug for iøjnefaldende billeder, og hvad er bedre end vintage tapet. I dette tilfælde er det tilrådeligt at bruge en bred væg, så designet ser imponerende ud.

Farverne skal matche resten af indretningen. Selv om de normalt vælges i sorte og hvide toner, på grund af tidløsheden og formbarheden til at tilpasse sig stilen af ethvert møbel. Antikke botaniske mønstre skiller sig lige så meget ud som palmer, træer, bambus og blomster.

Soveværelser

Soveværelse i grønne nuancer

I soveværelset skaber du en helt antik følelse ved at tapetsere med blomster- eller ensfarvede mønstre, så længe du tilføjer træmøbler og matcher sengetøjet til farven på væggene. I børneværelset er der masser af klassiske mønstre, som ser vidunderligt ud sammen med traditionelt legetøj.

Køkken og spisestue

Ofte er køkkenet det sted, hvor mange sammenkomster med gæster finder sted, så det er et rum, der kræver særlig udsmykning. Og der er ikke noget bedre end at lave mad i et miljø, der tiltaler øjnene, hvilket du opnår med tapet.

Mønstre behøver ikke nødvendigvis at have forbindelse til kulinariske aktiviteter. Placér lette prints med akvarel, vilde blomster, junglemotiver eller abstrakt grafik.

Når du tapetserer med vintage tapet, skal du sørge for, at designet ikke skjuler andre elementer som f.eks. fliser og møbler. Undgå dog at beklæde madlavningsområdet og vasken, da damp fra komfuret og stænk vil beskadige tapetet eller kræve omhyggelig daglig vedligeholdelse.

Vintage tapet skaber attraktive adskillelser mellem køkkenet og spisestuen.

Gå ikke glip af: Sådan kan du indrette køkkenet om sommeren

Vær sikker på, at du køber vintage tapet af god kvalitet

Når du har fundet det design, der passer til din smag, og du ved, hvilket område af huset der fortjener ændringen, er det tilbage at udføre et upåklageligt håndværk. Det er nemlig vigtigt at klæbe tapetet omhyggeligt på, så luftbobler ikke ødelægger udseendet.

Mange typer leveres med lim på bagsiden, men med andre skal du selv forberede limen. I alle tilfælde er det korrekte at følge producentens anvisninger.

Afslutningsvis vil vedligeholdelse ikke være besværlig, hvis modellen er fremstillet med vandtæt teknologi. I så fald skal du blot tørre den af med en fugtig svamp. Når de ikke har nogen belægning eller forsegling, skal du undlade at rengøre med væsker og bruge støvsugeren.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.