Christina Applegate: Tidlige symptomer på hendes MS, der ikke blev identificeret i tide

Christina Applegate afslørede, hvilke symptomer på MS hun mærkede som de første, men overså på grund af manglende viden. Vi fortæller dig mere om denne sygdom.
Christina Applegate: Tidlige symptomer på hendes MS, der ikke blev identificeret i tide
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 23 januar, 2023

Christina Applegate afslørede over for sine følgere, hvordan hun modtog nyheden om sin diagnose af multipel sklerose (MS), og hun var overrasket over at påpege, at hun var i stand til at overse de første symptomer på denne sygdom. Ifølge skuespillerinden kom nyheden, mens hun optog den tredje og sidste sæson af serien Dead to Me (Netflix) sidste sommer.

“Jeg fik diagnosen, mens vi arbejdede. Jeg var nødt til at ringe til alle og sige: Jeg har multipel sklerose, gutter.”

-Christina Applegate til Variety

Læs videre for at få mere at vide om den berømte skuespillerindes diagnose samt nogle af de vigtigste ting at overveje om MS.

Hvad var symptomerne på MS, som Christina Applegate overså?

Siden skuespillerinden bekræftede, at hun havde fået diagnosen MS, har der været mange medier, der har været interesseret i at lære om hendes historie. For nylig gav den 50-årige nye detaljer til New York Times om de første manifestationer af sygdommen, som hun sagde, at hun ignorerede.

Hun kommenterede specifikt, at hun begyndte at få det dårligt og lægge mærke til ændringer i sin krop for et par år siden under optagelserne til den første sæson af Dead to Me.

Hun præciserede, at hun under en dansescene måtte kæmpe for at holde balancen. Derefter bemærkede hun under tennisspil, at hun for ofte missede. Men hun tilskrev sin præstation manglende anstrengelse.

Hun bemærkede også, at hun oplevede prikken og følelsesløshed i sine ekstremiteter, symptomer, der begyndte at forværres med årene. Hun identificerede også smerter, sløret tale og rystelser. I den forbindelse sagde hun, at hun ville ønske, at hun havde været mere opmærksom.

Christina Applegate

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Effekten af kunstterapi på multipel sklerose

Hvad er multipel sklerose (MS)?

Ifølge forskningen er multipel sklerose (MS) en neurodegenerativ demyeliniserende sygdom, der fortrinsvis forekommer hos unge voksne, med en gennemsnitlig debutalder på mellem 20 og 40 år.

Der findes ikke en enkelt årsag til sygdommen. Den anses for at være et resultat af samspillet mellem forskellige miljømæssige, biologiske, immunologiske og genetiske faktorer.

Den demyeliniserende egenskab betyder, at neuroner med årene mister deres fedtbelægning (myelin). Dette fører til problemer med overførslen af nerveimpulser.

Det påvirker især hjernen, rygmarven og synsnerverne. Dens oprindelse er ukendt, som vi allerede har nævnt. Man ved, at der er tale om et angreb fra immunsystemet på centralnervesystemet. Denne gradvise beskadigelse af myelin afbryder signalerne til og fra hjernen.

Neuroner er aktive

Symptomer på MS

Det er blevet dokumenteret, at hver patient, der er diagnosticeret med MS, har forskellige oplevelser og kan rapportere unikke symptomer. Videnskabelige undersøgelser har dog identificeret de mest almindelige tegn:

  • Ataksi, træthed eller svaghed.
  • Unilateral synsnervebetændelse eller sløret syn i forbindelse med smerter.
  • Delvis myelitis eller ændret fornemmelse i områder som f.eks. overkroppen.
  • Oftalmoplegi, svimmelhed, hyperacusis og ændret ansigtsfølsomhed.
  • Paræstesier i ekstremiteterne, maveområdet eller brystet.

I ovennævnte litteratur er det rapporteret, at 80 % af patienterne nævner træthed som et af de forhold, der genererer mest ubehag for dem. På den anden side har 53,3 % nævnt hovedpine som et af de første symptomer på sygdommen.

På samme måde findes der henvisninger til mellem 80 % og 96 % af patienter med multipel sklerose, som blev henvist til urologisk konsultation, når de præsenterede urin- eller afføringsinkontinens eller seksuel dysfunktion. Der er imidlertid også rapporteret om relaterede neuropsykiatriske lidelser: Depression hos 23,7 % og søvnforstyrrelser hos 67 %.

Ifølge en analyse fra 2020 kan depression være et vigtigt prodrom af MS. Det vil sige en manifestation, der kan forekomme måneder eller endog år før udviklingen af det klassiske sygdomsbillede.

Fund ved medicinske undersøgelser

Diagnosen MS mistænkes på baggrund af de symptomer, som patienterne angiver, en række fund, der fremgår af neurologiske undersøgelser, og specifikke billeder, f.eks. MR-scanninger.

Nogle af de tegn, der kan påvises af en neurolog, kan være udvidet pupil, ændret følelse, motorisk svaghed, ataksi eller gangforstyrrelser eller hyperrefleksi. Magnetisk resonansbilleddannelse (MR) kan vise læsioner i fokusområder som følge af demyelinisering og betændelse i den hvide substans.

Christina Applegate i serien Dead to me

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tidlige tegn på multipel sklerose

Læring fra Christina Applegate: Tidlig opdagelse er afgørende

Det er ikke let at diagnosticere MS.

Symptomerne kan forveksles med andre sygdomme, der også deler den neurodegenerative egenskab. Og nogle gange er symptomerne så generelle, at mistanke synes umulig. Ikke desto mindre er eksperterne enige om, at en tidlig diagnose forbedrer patienternes livskvalitet i fremtiden.

Det skyldes, at behandlingen kan have større effekt og gøre det muligt for patienterne at forsinke forværringen af sygdommen. En tværfaglig tilgang kan have tidlige gavnlige virkninger på det fysiske helbred, den sociale præstation og stabiliteten i de interpersonelle relationer.

Efter at have delt sin diagnose og sat MS på manges læber, sagde Christina Applegate, at hun vil trække sig tilbage fra scenen efter udgivelsen af den serie, hun medvirkede i for Netflix. Hun vil nu fokusere på at tage fat på sin sygdom.

Det kan interessere dig ...
6 tips til at håndtere tilbagefald af multipel sklerose
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tips til at håndtere tilbagefald af multipel sklerose

Tilbagefald af multipel sklerose er vanskelige situationer at håndtere for patienten og dennes familie. Her er nogle gode råd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Camargo Rojas Andrea Paola, Gómez López Angélica María, Hernández Leonardo Fabio, Palacios Sánchez Eduardo. Síntomas presentes en la esclerosis múltiple: serie de casos. Acta Neurol Colomb.  [Internet]. 2018  June [cited  2022  Nov  18] ;  34( 2 ): 108-114. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87482018000200108&lng=en.  https://doi.org/10.22379/24224022198.
  • Disanto, Giulio, et al. “Prodromal symptoms of multiple sclerosis in primary care.” Annals of neurology 83.6 (2018): 1162-1173.
  • Faissner, Simon, et al. “Progressive multiple sclerosis: from pathophysiology to therapeutic strategies.” Nature Reviews Drug Discovery 18.12 (2019): 905-922.
  • Marisa P. McGinley, DO; Carolyn H. Goldschmidt, DO; Alexander D. Rae-Grant, MD. Diagnosis and Treatment of Multiple Sclerosis A Review. Clinical Review & Education. JAMA. 2021;325(8):765-779. doi:10.1001/jama.2020.26858
  • Tremlett, Helen, and Ruth Ann Marrie. “The multiple sclerosis prodrome: Emerging evidence, challenges, and opportunities.” Multiple Sclerosis Journal 27.1 (2021): 6-12.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.